Veselīga uztura matemātika katrā ēdienreizē. Skaidro uztura speciāliste Ksenija Andrijanova
Pareizi un gudri izveidotas dienas ēdienreizes palīdzēs saglabāt slaidu figūru, nodrošinās ar enerģiju visai dienai, bet vakarā nemocīs ar smagumu pakrūtē un sliktu miegu. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova skaidro, kā vienkārši un veselīgi ēst Latvijas produktus un justies labi.
Brokastis
Brokastīs uzsvaru vajadzētu likt uz ogļhidrātiem, jo tie dod
enerģiju ilgam laikam. No rīta būtu veselīgi ēst dažādas pilngraudu
putras (auzu, griķu, četrgraudu u.c.) vai pilngraudu maizi (jo
tumšāka, jo labāka). Ātrvārāmās putras nav tik vērtīgas, jo tajās
esošajām pārslām ir noņemts grauda apvalks. Arī baltmaizi labāk
neizvēlēties, bet ne tāpēc, ka tā ir neveselīga. Baltmaizi drīkst
ēst, taču jārēķinās, ka tā dod tukšu enerģiju, kas ir piemērota
sportistiem, bet ne sēdoša darba darītājiem.
No rīta būtu veselīgi ēst dažādas pilngraudu putras (auzu, griķu, četrgraudu u.c.) vai pilngraudu maizi (jo tumšāka, jo labāka).
Uz maizes var likt visa veida dārzeņus un zaļumus, svaigo sieru,
kādu pesto vai adžikas mērcīti un, ja ļoti gribas – arī sviestu.
Mīts, ka sviests ir neveselīgs, nav pamatots, vienīgi tam jābūt
īstam sviestam, nevis sviesta izstrādājumam. Ja sviests tiek
lietots nelielos daudzumos, nekādu kaitējumu tas nenodarīs.
Protams, cilvēkiem, kuri vēlas notievēt, vajadzētu izvairīties no
pārmērīgas sviesta lietošanas.
Pusdienas
Pusdienās svarīgi uzņemt visas uzturvielu grupas. Ideālā variantā ¼
no porcijas vajadzētu būt olbaltumvielām (gaļai, zivīm,
pākšaugiem,), ¼ piedevām (rīsiem, griķiem, pilngraudu makaroniem,
kartupeļiem) un 2/4 jeb pusei no porcijas būtu jāsastāv no svaigiem
dārzeņiem. Labāk izvēlēties liesu gaļu. Priekšroka dodama vistas un
tītara filejai. Ar zivīm ir pretēji. Jo treknāka zivs, jo
veselīgāka. Treknas zivis satur mums tik vajadzīgo zivju eļļu un D
vitamīnu. Tomēr jāatceras, ka zivis un gaļu nevajadzētu ēst katru
dienu, tās būtu ieteicamas 2 – 3 reizes nedēļā. Pārējā laikā
olbaltumvielas iespējams iegūt no pākšaugiem, biezpiena vai olām.
Arī zupas ir laba izvēle pusdienām, taču jāatceras, ka ne visas
zupas ir vienlīdz vērtīgas. Soļankas vietā labāk izvēlēties dažādas
dārzeņu zupas.
Launags
Viena no cilvēku biežākajām kļūdām ir tā, ka viņi ietur pārāk lielu
pauzi starp pusdienām un vakariņām. Ja pusdienas tiek ēstas ap
13.00, bet vakariņas tikai ap 19.00 – 20.00, tiek notiesātas ļoti
lielas porcijas. Lai no tā izvairītos, ir ieteicams ieturēt
launagu. Laba izvēle launagam ir skābpiena produkti, piemēram,
kefīrs vai bezpiedevu jogurts, ko var sajaukt ar sezonālajām ogām,
riekstiem un klijām.
Vakariņas
Vakariņās uzsvaru vajadzētu likt uz olbaltumvielām, piemēram, piena
produktiem, olām, gaļu, zivīm, kombinācijā ar dārzeņiem. Daudziem
vakaros ir ieradums našķoties. No veselības viedokļa labāk ir
izvēlēties produktus bez papildus pievienotā cukura (pieļaujamais
papildus cukura daudzums dienā ir 25 grami) un našķoties ar
olbaltumvielu produktiem: liesais siers, biezpiens, avokado, maza
saujiņa riekstu. Ja ļoti kārojas ko saldu, priekšroka dodama
žāvētiem augļiem, labam zefīram vai melnajai šokolādei.