Koriandrs, kumīns un kanēlis: kā Austrumu garšvielas palīdz saglabāt veselību
Tūkstošiem gadu, pirms bija radusies mūsdienu medicīna, cilvēki lietoja garšvielas dziednieciskā nolūkā. Arī mūsdienās tās var palīdzēt pretoties slimībām un saglabāt labu veselību.
Mezopotāmijas, Ēģiptes, Ķīnas un Indijas senās civilizācijas lietoja garšvielas kā plaša diapazona zāles, lai ārstētos no infekcijām, atbrīvotos no parazītiem, atvieglotu sāpes, uzlabotu miegu un attīrītu gaisu.
Garšvielas pastiprina piecas galvenās garšas: saldu, sāļu, skābu, rūgtu un asu. Tās arī saglabā ēdienu svaigu, piešķir tam krāsu un uzlabo gremošanu. Galvenā atslēga efektīvai gatavošanai ar garšvielām – atcerēties, ka tām vienmēr vajadzētu pastiprināt citu sastāvdaļu garšu un īpašības, nevis tās nomākt. Nevienai garšai nevajadzētu izjaukt ēdiena līdzsvaru tādā mērā, ka tā kļūst par vienīgo.
Kanēlis (Cinnamomum verum)
* Viena no vecākajām aromātiskajām garšvielām, ko Ķīnā sāka lietot
ap 2800. g. p. m. ē. Īsta kanēļa standziņa ir mizas iekšējā daļa,
ko iegūst no neliela, krūmaina mūžzaļa koka, kas aug Indijas
dienvidos un Šrilankā, bet Eiropā un citviet lieto arī citas
Cinnamomum sugas.
* Sniedz bagātīgu garšu sacepumiem, sautējumiem un zupām, rīsu un
lēcu ēdieniem, maizei, šokolādei, kūkām un citiem desertiem,
dzērieniem un garšvielu maisījumiem; piešķir saldu patīkamu garšu
augļu salātiem un smūtijiem.
* Vislabākās kanēļa standziņas ir gludas, gaiši brūnas un tik
plānas kā papīrs. Izvēlieties veselas standziņas, jo samaltas tās
ātri zaudē savu saldo, sildošo aromātu. Glabājiet hermētiskā
traukā, vietā, kuru neapspīd tieši saules stari.
Veselības profils
Satur ēterisko eļļu, tanīnus, kumarīnu, kalciju, dzelzi un K
vitamīnu. Tā ir sildoša garšviela ar nomierinošu, spazmolītisku,
antibakteriālu un pretsēnīšu iedarbību. Noderīga, lai atvieglotu
gremošanas problēmas, nelabumu, vemšanu, caureju un vēdera
krampjus. Tradicionāli tiek lietota arī pret saaukstēšanos, gripu,
artrītu un augstu asinsspiedienu. Pierādījumi apstiprina, ka
kanēlis var pazemināt asinsspiedienu un veicināt perifēro
asinsriti. Zinātne apliecina arī tā antibakteriālās un pretsēnīšu
īpašības; laboratorijas pētījumi rāda, ka šī garšviela ir efektīvs
līdzeklis pret mutes dobuma kandidozi.
Ja kanēli lieto katru dienu ilgāku laiku, šādi var uzlabot jutīgumu pret insulīnu, samazināt augstu cukura un augstu holesterīna līmeni asinīs. Var ierobežot glikozes uzsūkšanos, kavējot aizkuņģa dziedzera sekrēciju, un stimulēt glikozes uzņemšanu šūnās, veicinot insulīna izdalīšanos un aktivitāti. Kanēlim piemīt arī imunitāti veicinošas, antioksidatīvas un pretiekaisuma īpašības, tas var būt efektīvs profilaksē pret vēzi.
Brīdinājums
* Uzmanīgi jālieto, ja ir kuņģa čūla, grūtniecības laikā un
cilvēkiem, kas lieto asins šķidrinātājus.
* Lielās devās var izraisīt alerģiskas ādas reakcijas.
Kumīns jeb romiešu ķimenes (Cuminum
cyminum)
* Pieder pie čemurziežu dzimtas augiem (Apiaceae). (Nejaukt ar
kurkumu vai melnajām ķimenēm).
* Iegādājieties veselas sēklas un glabājiet hermētiskos traukos
vietā, ko neapspīd tieši saules stari. Lai iegūtu pilnīgāku garšu,
tieši pirms lietošanas apgrauzdējiet, tad atdzesējiet un pēc
vajadzības samaliet.
Veselības profils
Kumīns ir tradicionāls indiešu tautas medicīnas līdzeklis, ko
izmanto, lai novērstu gremošanas problēmas. Atvieglo krampjus,
stimulē urīna izdalīšanos un veicina mātes piena veidošanos. Sēklas
var arī palīdzēt pazemināt augstu cukura līmeni un lipīdu daudzumu
asinīs, kā arī var palēnināt diabēta komplikāciju, piemēram,
kataraktas, 8 attīstību. Piemīt pretmikrobu, pretdiabēta,
pretepilepsijas, pretvēža īpašības un antioksidatīva iedarbība,
regulējot imunitāti. Ēteriskā eļļa ir noderīga astmas un bronhīta
gadījumos, kā arī, ja ir ādas sēnīšu infekcijas un furunkuli.
Koriandrs (Coriandrum sativum)
* Ir liecības, ka jau pirms vairāk nekā 3000 gadiem izmantots
kulinārijā un medicīnā. * Pieder pie čemurziežu dzimtas augiem,
zināms arī kā kinza, cilantro, arābu pētersīlis un ķīniešu
pētersīlis.
* Koriandra sēklas ir žāvēti gatavi augļi, kas atgādina bāli
zeltainus piparu graudus ar vieglāku, saldenāku, gandrīz koksnes
smaržu un sildošu, maigu garšu. Satur ēteriskās eļļas un kamparu,
linalolu, geraniolu, terpēnus, flavonoīdus, kumarīnus, fenolskābes,
sterolus un omega taukskābes.
* Visas auga daļas var izmantot gan pārtikā, gan medicīnā.
* Iegādājieties veselas koriandra sēklas, nevis jau samaltu
pulveri. Glabājiet hermētiskā traukā vietā, ko neapspīd tieši
saules stari. Lai iegūtu pilnīgāku aromātu, pirms lietošanas sēklas
apgrauzdējiet, tad atdzesējiet un samaliet, cik nepieciešams.
Koriandra lapas labāk lietot svaigas, lai gan var iegādāties arī
saldētas un žāvētas.
Veselības profils
Kopš seniem laikiem koriandru lieto pret gremošanas traucējumiem,
gāzēm, kolikām, krampjiem un lai uzlabotu apetīti. Pēdējā laikā to
rekomendē otrā tipa diabēta slimniekiem, lai kontrolētu simptomus,
un kā diurētisku līdzekli.
Koriandrs var kavēt smago metālu uzņemšanu ar pārtiku un pat
palīdzēt tos izvadīt no organisma.
Uzskata, ka šis augs arī palīdz vājināt Helicobakter pylori
infekcijas efektu, kura izraisa čūlu. Tas ir efektīvs pret
grampozitīvām un gramnegatīvām baktērijām, tostarp MSRA, E.coli un
Salmonella.
Piezīme
* Ja koriandra sēklas lieto pārmērīgā daudzumā, tās var izraisīt
narkotisku efektu.
Superpadoms
Karstumā gandrīz no visām garšvielu sēklām izdalās viss aromāts un
garša, tāpēc, pirms pievieno eļļu un citas sastāvdaļas, sēklas
bieži vien karstā pannā apgrauzdē vienas pašas. Taču ir jāuzmanās,
jo sēklas var viegli piededzināt.
Citas garšvielas izdala garšu, kad izšķīst karstā ūdenī, un vēl
citas vislabāk pielikt tieši pirms pašas pasniegšanas, lai
nodrošinātu ideālu pikantumu. Šādi, piemēram, tiek pievienoti sāls
un pipari, tāpat arī gur (nerafinēts niedru vai palmu cukurs) un
vasabi.
Marokāņu tadžina
Sagatavošanas un cepšanas laiks – 50 minūtes
4 porcijas
Sastāvdaļas
2 ēdamk. olīveļļas
4 šalotes sīpoli, sagriezti šķēlītēs
1 kanēļa standziņa
1 tējk. maltu romiešu ķimeņu
1 tējk. malta koriandra
Šķipsniņa safrāna drīksnu
1/2 tējk. Kajēnas piparu
4 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
400 g vistas krūtiņas filejas (vai seitans, vai tofu), sagrieztas
kumosa lieluma gabaliņos
500 g ķirbja, nomizota, attīrīta no sēklām, sagriezta kubiņos
500 g saldo kartupeļu, nomizoti, sagriezti kubiņos
400 g konservētu auna zirņu, notecināti, noskaloti
1 ēdamk. tomātu biezeņa vai pastas
400 ml sarkanvīna
500 ml dārzeņu buljona
1 sauja žāvētu aprikožu
Jūras sāls
Svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana
1. Karstumizturīgā kastrolī vai tadžinā uzkarsējiet eļļu un lēni 2
minūtes sutiniet šalotes sīpolus.
2. Pievienojiet garšvielas un ķiploku, apcepiet 30 sekundes, tad
lieciet klāt vistu (vai seitanu, vai tofu), ķirbi, saldos
kartupeļus un auna zirņus.
3. Maisot cepiet 3 minūtes, tad pielieciet tomātu biezeni vai
pastu, pievienojiet sarkanvīnu, buljonu un aprikozes.
4. Pielieciet sāli un piparus un ļaujiet, lai viss uzvārās.
Nogrieziet mazāku uguni, uzlieciet vāku un ļaujiet uz lēnas uguns
30 minūtes sautēties vai kamēr vista (vai seitans, vai tofu) ir
pilnībā gatava, dārzeņi mīksti un mērce karamelizējusies.
Materiālam izmantota uztura speciālistes un naturopātes Kirstenas Hartvigas (Kirsten Hartvig) grāmata Healing Spices (Nourish, Watkins Publishing, 2016).
Informācija no žurnāla "Ko ārsti tev nestāsta"