Vasarai sava ēdienkarte!
Vasaras pilnbriedā ir iespēja baudīt sauli, ūdens priekus, D vitamīnu un dažādus sezonālus gardumus. Tomēr atpūtas un vasaras labumu ķeršanas iespaidā var gadīties piemirst par veselību. Pat atvēsinoši dzērieni vakaros vai spirdzinoši kokteiļi draugu lokā var novest pie nevēlamām, bet prognozējamām veselības problēmām.
Par to, kam jāpievērš uzmanība, veidojot savu vasaras
ēdienkarti, vairāk stāsta “Euroaptieka” farmaceite Ieva
Zvagule.
Ceļojums ārzemju ēdienkartēs
Vasara ir ceļojumu laiks – iespēja iepazīt jaunas kulinārās
tradīcijas. Mainot ierasto vidi, mainās arī ēdienreižu skaits,
ēšanas paradumi un to sastāvdaļas. Katrā gremošanas trakta posmā
izdalās noteikti fermenti. Šos fermentus visvairāk satur aizkuņģa
dziedzeris un divpadsmitpirkstu zarnā esošā gremošanas sula. Tās
izdalītais ferments amilāze šķeļ cukurus, tripsīns –
olbaltumvielas, savukārt lipāze šķeļ taukus. Vadoties pēc tā, kāds
ēdiens tiek lietots, gremošanas dziedzeris izdala noteiktus
fermentus. "Ēdienkartei strauji mainoties, fermenti var netikt
pietiekamā daudzumā izstrādāti, kas var radīt diskomforta sajūtu.
Lai novērstu smaguma sajūtu un vēdera pūšanos, vēlams īsi pirms
maltītes ieturēšanas lietot pankreatīna pulveri saturošus
farmakoloģiskos līdzekļus. To sastāvā ietilpt tripsīns, ailāze un
lipāze, kas veicinās barības vielu pārstrādi,” stāsta Ieva
Zvagule.
Sezonālie labumi satur daudz vērtīgo vielu un vitamīnu, kā arī to lietošana uzturā veicina kuņģa un zarnu trakta darbību.
Sezonālie dārzeņi un augļi – jo vairāk, jo
labāk
Īstā sezona, kad augļu un dārzeņu piedāvājums ir pietiekami plašs
pat viskaprīzākajam ēdājam. Vasara ir piemērotākais laiks dabīgo
vitamīnu un minerālvielu rezervju uzņemšanai, jo sezonas augļi,
ogas un dārzeņi ir bagātākais uzturvielu avots. Sezonālie labumi
satur lielu daudzumu vērtīgo vielu un vitamīnu, kā arī to lietošana
uzturā veicina optimālās zarnu mikrofloras uzturēšanu – kuņģa un
zarnu trakta darbība tiek uzlabota dabīgā veidā. “Karotinoīdi, kas
atrodami vairāk nekā 600 dažādu augu dabisko krāsu pigmentos,
pārsvarā ir sastopami spilgto krāsu zaļumos, dārzeņos un augos.
Vairāki no šiem produktiem ir spējīgi pārveidoties A vitamīnā, kas
ir svarīgs ādas un gļotādas veselības uzturēšanā. Savukārt citiem
karotinoīdiem piemīt spēcīgas antioksidējošas īpašības”, tā
“Euroaptieka” farmaceite.
Ādas veselība un starojumam
Nevienam nav noslēpums, ka vasarā par ādas veselību un aizsardzību
ir jārūpējas īpaši – kaitīgie UV stari, sausa āda un citas ādas
problēmas ir tikai dažas no vasaras kaitīgās puses vēstnesēm. “Lai
uzturētu ādas mitrumu, elastību un mirdzumu, ļoti svarīgi ir
pievērst uzmanību uzturam. Gan augu, gan dzīvnieku izcelsmes
olbaltumvielas ir nepieciešamas ādas atjaunošanās procesos.
Organisms pats neveido olbaltumvielu uzkrājumus, tādēļ katru dienu
ir jāparūpējas par gaļas, zivju un skābpiena produktu iekļaušanu
ēdienkartē. Tāpat rekomendējama ir pākšaugu kā uzkodu lietošana –
rieksti, sēklas. Cilvēka organismam dienas laikā ir nepieciešams 60
– 80 g olbaltumvielu jeb vidēji viens grams uz 1 kg ķermeņa svaru.
Tikpat svarīgi ir lietot daudz šķiedrvielu un šķidruma, kā arī
rūpēties par taukskābju omega-3 un omega-6 klātesamību uzturā,”
skaidro farmaceite.
Organisms pats neveido olbaltumvielu uzkrājumus, tādēļ katru dienu ir jāparūpējas par gaļas, zivju un skābpiena produktu iekļaušanu ēdienkartē.
No kā izvairīties?
Pašsajūtu un veselības stāvokli ietekmē uzturā lietoto vitamīnu un
uzturvielu daudzums, vai, tieši otrādi, – to trūkums. Tādi ātrie
ogļhidrāti kā saldumi, baltie milti, baltie rīsi un saldinātie
produkti (tajā skaitā brokastu pārslas, ātri pagatavojamās putras
u.c.) negatīvi atsaucas ne tikai uz slaido līniju un labsajūtu, bet
arī rada dziļas grumbas ādā. “Proti, insulīna līmenim
paaugstinoties, rodas hronisks iekaisums ādas vidējā slānī, un tas
rada kolagēna sairšanas procesu. Bet tieši kolagēns ir tas, kas
nodrošina ādas elastību un tvirtumu,” tā Ieva Zvagule. Lai arī
vasaras mēnešos populāra ir saldinātu, atvēsinošu ēdienu vai
dzērienu baudīšana, pārmērīgs rafinēto cukuru patēriņš ir kaitīgs
veselībai.