Zemesriekstu sviests, humuss, kokoseļļa un avokado – veselīgas alternatīvas sviestam + RECEPTE
Sviests kulinārijā jau izsenis ir bijis īpaši iecienīts, un mūsdienās tas ir kļuvis par daudzu cilvēku neatņemamu uztura sastāvdaļu. Taču sviests satur daudz kaloriju, un savu ēdienkarti vēlams daudzveidot, sviestu aizstājot arī ar citām garšām.
Par to, ko izmantot sviesta vietā, stāsta uztura speciāliste
Olga Ļubina un Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.
“Lai gan sviests ir bagāts ar taukos šķīstošajiem vitamīniem –
A, D un E, tam arī piemīt augstā enerģētiskā vērtība, vidēji
~740kcal uz 100g produkta. Tas nozīmē, ka sviestā būs augsts tauku
saturs, turklāt tā sastāvā atrodamas piesātinātās taukskābes un
holesterīns, ko mūsu organisms izmanto tauku vielmaiņā un hormonu
sintēzē. Pārmērīga sviesta lietošana var atstāt nelabvēlīgas sekas
uz cilvēka veselību, īpaši sirds un asinsvadu sistēmu, tādēļ ir
vērts aizdomāties par sviesta aizstāšanu un ēdienkartes maiņu. To
izdarīt nav grūti – mūsdienās sviesta aizstāšanai ir daudz
alternatīvu,” skaidro uztura speciāliste Olga Ļubina.
Veselīgas un garšīgas alternatīvas
Kā stāsta uztura speciāliste, ir gana daudz veidu, kā veselīgi un
garšīgi aizstāt sviestu. Pirmais risinājums –
avokado! To var izmantot gan kulinārijā, piemēram,
cepot kēksus bez sviesta, bet ar avokado. Ja ir vēlme kaut ko
uzsmērēt uz maizītes sviesta vietā, avokado arī šeit ļoti labi
noderēs, jo labi nogatavinātām avokado ir mīksta, sviestaina
konsistence, un, pagatavojot to ar zaļumiem un citronpipariem,
avokado garšos perfekti.
Otrs risinājums sviesta aizstāšanai – humuss.
Humuss ir pasta, pagatavota no lēcām, ķiplokiem, sezama sēklām,
olīveļļas un citrona sulas. Tas ir bagāts ar triptofanu –
aminoskābi, kura organismā palīdz izstrādāt seratonīnu jeb laimes
hormonu. Pateicoties lēcām, ko pievieno humusam, tajā būs arī daudz
B grupas vitamīnu.
Sviestu iespējams aizvietot arī ar kokosriekstu eļļu. Tomēr šis
risinājums nemazinās piesātināto taukskābju un uzņemto kaloriju
daudzumu – kokoseļļas enerģētiskā vērtība ir pat augstākā nekā
sviestam, ~900kcal uz 100g. Taču, ja cilvēks dažādu apsvērumu dēļ
nevar vai nevēlas lietot sviestu – kokoseļļa ir labs risinājums, un
to var izmantot kā kulinārijā, tā konditorejā.
“Sviestu var aizstāt arī ar zemesriekstu sviestu, tikai šajā
gadījumā jāpārliecinās par sviesta kvalitāti. Savukārt, ja cilvēks
vēlas samazināt uzņemto kaloriju daudzumu, nevis izslēgt no uztura
piena saturošus produktus, tai skaitā sviestu, to var aizvietot ar
svaigiem sieriem vai ricottu. Tā ir ļoti laba alternatīva sviestam,
ja gribas kaut ko uzsmērēt uz maizītes,” atklāj Olga Ļubina.
Izslēdzot sviestu no ēdienkartes, iespējams atklāt
jaunas garšas
Lai gan esam pieraduši sviestu plaši izmantot daudzu ēdienu
pagatavošanā, tā vietā vērts izmēģināt dažādas eļļas, kas būs
stipri veselīgākas nekā sviests. Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis
stāsta, ka cepšanai sviesta vietā var izmantot gandrīz jebkuru
eļļu. “Vērts padomāt par eļļas garšu – piemēram, augu un vīnogu
kauliņu eļļas ir lieliskas to neitrālās garšas un karstumizturības
dēļ, savukārt otrā spieduma olīveļļās iesaku cept zivi, pievienojot
nedaudz citrona miziņas vai kādu zaļumu. Gatavojot kūkas, lieliska
alternatīva ir jau uztura speciālistes pieminētā kokosa eļļa, jo
tā, tāpat kā sviests, atdziestot kļūst cieta. Tāpat nedrīkst
aizmirst par margarīniem, kuri gatavoti no kvalitatīvām augu eļļām,
nesatur transtaukskābes un kas pēc garšas var būt pat gardāki par
sviestu. No savas pieredzes varu teikt – ja no ēdienkartes esi
izslēdzis kaut tikai vienu ierastu produktu, iespējams atklāt
vismaz 20 jaunus produktus un 50 jaunas garšas, par kurām pirms tam
neko nezināji!” norāda Rimi Gardēdis.
Receptes sviesta aizstāšanai ir plaši pieejamas kā kulinārijas grāmatās, tā arī interneta resursos. Tomēr Normunds Baranovskis iesaka brīnišķīgu recepti, kurā sviesta izmantošanai rastas alternatīvas un kas lieliski noderēs laiskiem brīvdienu rītiem.
Zemesriekstu sviesta pufīgās vafeles.
Nepieciešams:
- Milti (kviešu, auzu, rīsu pēc izvēles) – 250 g
- Cepamais pulveris – 1 tējk.
- Pūdercukurs – 80 g
- Olas – 2 gab.
- Piens (var izmantot arī rīsu, riekstu vai sojas pienu) – 350 ml
- Kokosa eļļa – 3 ēdamk. (izkausēta)
- Zemesriekstu sviests I Love Eco – 70 g
Pagatavošana:
Uzkarsē vafeļu pannu. Jauc mīklu, pievienojot sausās sastāvdaļas –
miltus, cepamo pulveri un pūdercukuru.
Piens jāuzkarsē ne vairāk kā līdz 65 grādiem, tad pievieno kokosa
eļļu un zemesriekstu sviestu. Visu kārtīgi samaisa, pievieno sauso
sastāvdaļu maisījumu un olas. Cep tāpat kā ierasti gatavo
vafeles.