Vērtīgas produktu grupas, kuras lietot uzturā pēc 50 veselības uzlabošanai
Jebkurā vecumā cilvēkiem ir ieteicams pievērst uzmanību tam, ko lieto savā uzturā. Taču līdz ar gadiem, arvien lielāka uzmanība ikdienā ir jāpievērš izvēlētajiem pārtikas produktiem, kuri ietekmē ne tikai veselību, bet arī pašsajūtu.
Organisms pēc 50 gadu vecuma vairs nespēj tik efektīvi kā jaunībā pārstrādāt neveselīgo pārtiku un strauji uzņemt nepieciešamos vitamīnus, tāpēc, lai saglabātu imunitāti, možu ķermeni un asu prātu, ir produktu grupas, kas noteikti ir jāiekļauj ikdienas uzturā.
Spēcinošie augļi
Cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma bieži rodas asinsspiediena un
holesterīna problēmas, līdz ar to nav ieteicam lietot uzturā
produktus, kuriem ir augsts cukura līmenis, piemēram, augļus. Tomēr
ir pierādīts, ka ābolu, bumbieru un avokado lietošana uzturā var
būtiski samazināt dažādas kaites. Zināms, ka patiesībā
āboli palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, turklāt
tie satur C vitamīnu, kalciju un ir šķiedrvielu un labvēlīgo
antioksidantu avots. Bumbieri ir bagātināti ar
vitamīnu C, savukārt mīkstais un krēmīgais auglis avokado
izpelnījies popularitāti savas garšas, minerālvielu un vitamīnu K,
C, B un E daudzuma dēļ. Avokado satur arī kāliju
un varu, tāpēc tā lietošana uzturā var mazināt grumbiņu rašanos un
palīdzēt uzlabot ādas elastību, kas ir divtik aktuāla cilvēkiem
virs 50 gadu vecuma. Aprikozes svaigā vai žāvētā
veidā var lietot kā uzkodu, jo tām piemīt maiga garša. Tās satur
dzelzi, kas uzlabo ādas veselību un gremošanas sistēmu.
Vērtīgie dārzeņi
Nereti, pārkāpjot 50 gadu vecuma slieksni, saasinās redzes, mutes
dobuma, holesterīna un asinsspiediena problēmas. Lai mazinātu šīs
kaites, noteikti ieteicams lietot uzturā burkānus,
kuri būs vispiemērotākais dārzenis ikdienas uzturā, it īpaši, ja ir
sirds un asinsvadu, imūnsistēmas, gremošanas problēmu gadījumi.
Burkānā ir beta karotīns, šķiedrvielas, vitamīni (A, C, E, B8), kā
arī minerālvielas (kālijs, varš, mangāns, dzelzs) un to saturošos
antioksidantus.
Arī bietes un ķiploki ir lielisks uzturvērtību
avots, kuru iekļaut ēdienkartē pēc 50. Ķiploks palīdz stiprināt
imunitāti un uzlabot organisma spēju cīņā pret baktērijām un
dažādām saslimšanām. Tam piemīt īpašības, kas palīdz cīnīties pret
mikrobiem un vīrusiem, kas ir ļoti svarīgi, jo bieži vien, gadiem
ejot uz priekšu, slimības sāk kļūt par ikdienu novārdzinātās
imūnsistēmas dēļ. Savukārt bietēs esošās minerālvielas palīdz
stiprināt zobus un kaulus, tajās atrodamie vērtīgie ogļhidrāti
nodrošina organismu ar enerģiju un stabilizē vielmaiņu. Ne mazāk
būtiski ir tas, ka bietēs esošie vitamīni sekmē sarkano
asinsķermenīšu veidošanos, stiprina imunitāti un nostiprina
asinsvadu sieniņas.
Vīriešiem virs 50 īpaši piemērota būs sparģeļu
iekļaušana savā ikdienas uzturā, jo tie aizsargā prostatu un
samazina prostatas vēža risku, kas saistīts ar sastāvā esošo augsto
likopēna daudzumu.
Vitamīniem bagātās ogas
Ogu daudzveidība un labās īpašības ir ļoti daudz, taču par
atzītākajām un veselīgākajām ogām, kuras iekļaut ēdienkartē pēc 50,
nereti uzskata mellenes un ķiršus. Un tas ir pamatoti!
Mellenes satur spēcīgus antioksidantus, lai
cīnītos ar organismā esošajiem brīvajiem radikāļiem, kurus izraisa
smēķēšana, piesārņots gaiss, mazkustīgs dzīvesveids, alkohols, arī
sadzīves ķimikālijas un kaitīgas pārtikas piedevas. Būtiski ir tas,
ka mellenes ir arī lielisks palīgs sliktā holesterīna samazināšanā
un asinīs esošā cukura līmeņa optimizēšanā. Sasniedzot 50 gadu
vecumu, aizvien izplatītākas paliek žultspūšļa slimības, insults,
ateroskleroze. Lai samazinātu šo un citu slimību iespējamību, katru
dienu nepieciešams uzņemt C vitamīnu. Kurš gan spētu iedomāties, ka
ķirši satur 65 reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīni? Tas
tiesa!
Ķirši ir gards C, A un B vitamīnu avots, ko
papildina dzelzs un kalcijs. Ķiršos esošais C vitamīns palīdzēs ne
tikai cīnīties ar slimībām, kas saasinās vecumdienās, bet arī
uzlabos gremošanu un palīdzēs regulēt cukura līmeni asinīs.
Svarīgās taukskābes omega-3
Omega-3 spēlē lielu lomu ne tikai jauniešu uzturā, bet jo īpaši
tiem, kuri ir sasnieguši vismaz 50 gadu slieksni. Šīs taukskābes
nodrošina pilnvērtīgu nervu šūnu, acs tīklenes, sirds un smadzeņu
darbību. Vispārzināma ir omega-3 taukskābju labvēlīgā iedarbība uz
sirds un asinsvadu sistēmu. Regulāri lietotas pietiekamā daudzumā,
taukskābes samazina holesterīna līmeni asinīs, sargā artērijas no
aterosklerozes, samazina trombu veidošanās risku, palīdz normalizēt
asinsspiedienu. Omega-3 arī palīdz novērst vecumdienās tik ļoti
izplatītās problēmas ar locītavām, saglabājot kustīgumu un
elastību, aizkavē sīko locītavu deformāciju, kā arī palīdz ādai
izskatīties veselīgākai un svaigākai, samazina tās sausumu un
stiprina matus un nagus. Svarīgās taukskābes var uzņemt lietojot
uzturā lasi, bet, ja tas nav iespējams, tad noteikti nepieciešams
iegādāties zivju eļļu, lai organisms uzņemtu nepieciešamo
taukskābju devu.
Citi vērtīgi produkti un vitamīni
Ja roka sniedzas pēc kā garda, tad 30-60 grami tumšās
šokolādes dienā būs visnekaitīgākais kārums un pat
palīdzēs pazemināt asinsspiedienu. Savukārt veģetāriešiem un
vegāniem iecienītā kvinoja satur B2 vitamīnu, magniju, mangānu,
dzelzi un būtisko aminoskābi lizīnu.
Iecienīts produkts pēdējā laikā ir arī naktssveces
eļļa, kura labvēlīgi ietekmē ādas veselību, palīdz uzturēt
hormonālo līdzsvaru un uzlabo pašsajūtu. Naktssveces eļļas
sastāvā ir omega-6 taukskābes, kuras īpaši palīdzēs sievietes
organismam. Šis ir viens no dabīgajiem produktiem, kuru ieteiktu
lietot tieši vecumdienās, lai pēc iespējas vairāk izvairītos no
spēcīgu medikamentu lietošanas nākotnē.