Veselīgi pašmāju produkti, kas ļaus izvairīties no rudens vīrusiem + TRĪS receptes
“Aplūkojot sastāvu uztura bagātinātājiem, kas paredzēti imunitātes stiprināšanai, pārliecinājos, ka visas minētās sastāvdaļas jau atrodamas manā ledusskapī vai saldētavā. Turklāt šie produkti nesatur krāsvielas, aromatizētājus, konservantus un citas sastāvdaļas, kas imunitātei nemaz par labu nenāk,” tā secinājusi Rimi veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina.
Lai palīdzētu organismam pretoties rudens vīrusiem, bet
gadījumā, ja vīruss jau noķerts, ātrāk atgūt spēkus, jāizvēlas
produktus, kas bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem, minerālvielām
un citām bioloģiski aktīvām vielām. Līdzās jau tādiem klasiskiem
imunitātes stiprinātājiem kā ķiploks, dzērvenes un medus, Olga
Ļubina iesaka dažādot uzturu arī ar citiem pašmāju produktiem –
avenēm, cidonijām un smiltsērkšķiem.
Avenes – burvīgs palīgs imunitātes
stiprināšanai. Satur gan C vitamīnu, gan kobaltu – minerālvielu,
kas piedalās B12 vitamīnu sintēzē, aktivizē lipīdu un folskābes
vielmaiņu. Savukārt, avenēs esošā minerālviela varš piedalās
oksidēšanas procesos, kā arī dzelzs vielmaiņā, palīdzot nodrošināt
organisma šūnas ar skābekli.
Cidonijas ir Latvijas superprodukts, par kuru
būtu jāatceras biežāk. Cidonijas, līdzīgi kā avenes, satur gan
varu, gan C vitamīnu. Vēl to sastāvā ir daudz organiskās skābes,
tādi mikroelementi kā dzelzs, cinks, E vitamīns, fosfors, kā arī
ārkārtīgi daudz antioksidantu.
Smiltsērkšķis ir bagāts ar A vitamīnu un
beta-karotīnu. C vitamīna koncentrācija svaigā smiltsērkšķī ir
vienkārši kolosāla – vairāk nekā 200% no dienā nepieciešamās devas
var uzņemt apēdot 100g smiltsērkšķu. Smiltsērkšķa kombinācija ar
cidonijām un medu ir īsts C vitamīna sprādziens.
Dzērvenes satur tanīnus, tādēļ spēj pasargāt
cilvēka organismu no infekcijām. Vēl dzērveņu sastāvā ir ne mazums
citu veselības stiprināšanai vērtīgu vielu un vitamīnu – PP, C, K,
B1 un B2 vitamīni, lielā koncentrācijā organiskās skābes,
flavonoīdi un pektīnvielas. Starp citu, dzērvenes ir arī dabīgs
konservants, tāpēc tās ilgi saglabājas svaigas.
Ķiploki darbojas kā pretiekaisuma, pretmikrobu,
antiseptiskais līdzeklis un kopumā tiem ir izteikta antibakteriāla
iedarbība. Ķiplokus, protams, neēdīsi īsi pirms došanās cilvēkos,
taču vakariņās tos ieteicams pievienot, piemēram, salātiem, jo tie
satur daudz ēteriskās eļļas, fitoncīdus, fitosterīnus, B grupas un
D vitamīnus.
Medus ir sastopams gandrīz katrā mājā, jo ir
visiem zināms palīgs saaukstēšanās gadījumos. Garšīgs un bagāts ar
imūnaktīvām vielām.
Lietojiet šos un citus Lavijas superproduktus, lai stiprinātu savu imunitāti un spētu pilnvērtīgi izbaudīt arī rudens-ziemas sezonu! Iekļaujiet šos produktus savās iecienītajās receptēs vai arī izmēģiniet ko jaunu. Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis piedāvā trīs organismu spēcinošu ēdienu receptes, ko izmēģināt šoruden.