Ziemā izlaista ēdienreize un neveselīgs uzturs īpaši veicina aptaukošanos
Mūsdienu steidzīgais dzīves ritms iezīmē ne pārāk veselīgu tendenci – arvien vairāk strādājošu cilvēku taupa laiku uz veselībai tik svarīgo pusdienu rēķina.
Darba steigā izlaistas pusdienas ne tikai mazina produktivitāti
un veicina liekā svara pieaugumu; īpaši kaitīgs šāds ieradums ir
ziemā, kad izlaista ēdienreize vairāk nekā citos gadalaikos rada
enerģijas trūkumu un vājina imunitāti, atgādina Rīgas 1. slimnīcas
uztura speciāliste Lizete Puga.
Uztura speciāliste novērojusi, ka cilvēki arvien mazāk laika velta
pusdienām.
Pusdienas, kas pakārtotas darbam
Darba dienas vidū sastaptie noslogotāko profesiju pārstāvji atzīst,
ka bieži vien pusdienām dienas plānā nav atvēlēts konkrēts
laiks.
Neregulāru pusdienu ritmu uztura speciāliste vērtē negatīvi,
norādot, ka gremošanas traktam patīk noteikts režīms, turpretī
ilgstoši nepastāvīgs ēšanas ritms negatīvi ietekmē kuņģa un zarnu
trakta stāvokli, kā, piemēram, var veidoties kuņģa gļotādas
iekaisums jeb gastrīts, kā arī čūlas utml. Lai neiedzīvotos liekos
kilogramos un veselības problēmās, Lizete Puga iesaka atvēlēt brīdi
laika pusdienām, lai organisms saprot, ka ir paēdis, un ievērot 3–4
stundu intervālus starp maltītēm. “Brokastīs jāēd vairāk saliktie
ogļhidrātu, kā pilngraudu maize, putras, musli, bet pusdienās un
vakariņās lielāks uzsvars uz dārzeņiem un olbaltumvielām saturošiem
produktiem, kā pākšaugi, zivis, gaļa,” atgādina uztura
speciāliste.
Ziemā ieteicami silti ēdieni vai maltītes ar sildošām
garšvielām
Lai uzturētu ķermeņa optimālo temperatūru, aukstajā laikā organisms
ātrāk patērē uzņemtās kalorijas, ko visspēcīgāk izjūt tie, kam
jāstrādā ārā.
Kā labu un sabalansētu pusdienu izvēli steidzīgajiem uztura speciāliste sauc arvien lielāku popularitāti gūstošās pusdienu kārbiņas ar sātīgiem salātiem.
Ir normāli, ka ziemā mums gribas kaut ko siltu, jo organismam ir
jāuztur sava ķermeņa temperatūra. “Apēdot ko aukstu, mums tik un tā
ēdiens pēc tam organismā ir jāuzsilda, savukārt uzņemot kaut ko
siltu, mēs panākam sev soli pretī, lai ātrāk varētu iegūt no ēdiena
vēlamo. Ja esam ceļā, siltiem ēdieniem veselīgākā alternatīva ir,
piemēram, pikantāki salāti, jo siltumu organismam var nodrošināt
arī pikantas maltītes ar tādām garšvielām kā asie pipari, karijs,
kardamons.”
Kļūstam izglītotāki un arī pa ceļam izvēlamies veselīgākas
ātrās uzkodas
Kopumā, padziļinoties zināšanām un interesei par veselīgu
dzīvesveidu, aizvien vairāk uzmanības Latvijas iedzīvotāji velta
savai labsajūtai, tostarp izvēloties veselīgu ēdienu – pat ja tās
ir ātrās uzkodas.
Kā labu un sabalansētu pusdienu izvēli steidzīgajiem uztura
speciāliste sauc arvien lielāku popularitāti gūstošās pusdienu
kārbiņas ar sātīgiem salātiem. “Tādā var ietilpināt vēlamā pusdienu
šķīvja proporciju: 50% dārzeņu, 25% olbaltumvielu (gaļu, zivis,
pākšaugus, riekstus, olas) un 25% graudaugu (griķus, rīsus,
kvinoju). Šāda porcija noteikti ir labāka par panētu karbonādi un
kartupeļiem saldā krējuma mērcē,” iesaka uztura speciāliste.
Tāpat šāda porcija ietver visas nepieciešamās uzturvielas, kuras
bieži vien saņemam nepietiekamā daudzumā: polinepiesātinātās
taukskābes no zivīm, riekstiem un sēklām, graudaugos esošās
balastvielas, kas palīdz izvadīt no organisma visu lieko un pabaro
gremošanas traktu, kā arī C vitamīns, ar kura uzņemšanu ziemā
parasti grēkojam, jo ēdam mazāk svaigu augļu un dārzeņu.
Līdztekus arī ziemā nedrīkst aizmirst uzņemt pietiekami daudz
šķidruma – vismaz divus litrus dienā. Tomēr uztura speciāliste
iesaka neaizrauties ar dzērieniem ēšanas laikā, jo tas traucē
gremošanas procesiem, bet remdēt slāpes apmēram divdesmit minūtes
pirms maltītes.