Starptautiskā burkānu diena: kas burkānu padara par vērtīgāko dārza karali?
Šodien, 4. aprīlī, visā pasaulē atzīmē Starptautisko Burkānu dienu. Tāpēc ir vērts uzzināt, kāpēc iekļaut burkānus savā ēdienkartē, lai uzlabotu savu veselību, izskatu un pašsajūtu.
Burkāns ir palīglīdzeklis ceļā uz skaistu
ādu
Superprodukts burkāns ir liels palīgs vispārējās veselības un
imunitātes uzlabošanai, bet īpaši labi tas iedarbojas uz ādu. Šie
dārzeņi ir bagāti ar dabisko pigmentu beta-karotīnu, kas, nonākot
cilvēka organismā, pārveidojas par vitamīnu A, kas uzlabo ādas
stāvokli, novērš noguruma un novecošanās pazīmes un aizsargā ādu no
UV staru negatīvās ietekmes. Burkānos esošais C vitamīns palīdz
organismā ražot olbaltumvielu kolagēnu, kas nodrošina ādas
elastību, veidojot mirdzošas un svaigas sejas ādas efektu. Lai
pabarotu sejas ādu, piegādātu tai nepieciešamos vitamīnus un iegūtu
starojošu izskatu, pagatavo sejas masku mājas apstākļos, sarīvētiem
burkāniem piejaucot medu un maigi to uzklājot uz ādas.
Pavasara attīrīšanās kūres
Nav noslēpums, ka pavasaris ikvienā rada vēlmi dzīvot veselīgāk,
ēst zaļāk, sportot vairāk un uzturēties svaigā gaisā pēc iespējas
ilgāk. Pēdējā laikā par populāru lietu kļuvušas detoksikācijas
kūres, kas palīdz attīrīt organismu no toksīniem, kā arī
atbrīvoties no smaguma un noguruma sajūtas. Šādos attīrīšanās
posmos ieteicams pastiprināti uzņemt šķidrumu, svaigus dārzeņus un
augļus, dīgstus, zaļumus.
Pētījumi liecina, ka burkānos esošais beta-karotīns spēj samazināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu saslimšanu līdz pat 45 procentiem.
Galvenais uzdevums ir uzņemt papildus šķiedrvielas, kas iztīra zarnas līdzīgi kā birste, uzsūcot toksiskās vielas un izvadot tās ārā. Burkāni lieliski iekļaujas attīrīšanās kūru ēdienkartē gan graužot tos svaigā veidā, gan dzerot sulas, jo tie satur maz kalorijas, rada sāta sajūtu un ir pilni ar vērtīgām vielām. Tiesa gan, lai ķermenī pilnvērtīgi uzsūktos A vitamīns, ir nepieciešams neliels daudzums tauku, tāpēc, ja ēdienreizē dzer tikai svaigi spiestu burkānu sulu, tai jāpiepilina nedaudz olīveļļas, lai iegūtu maksimālu labumu no šī produkta.
Sirds slimību riska samazināšana
“Burkāniem ir ievērojama holesterīna līmeņa samazināšanas spēja,
kas ir papildu ieguvums. Tie satur organismam nepieciešamās
uzturvielas, kas ir būtiskas, piemēram, sirds-asinsrites slimību
profilaksei. Taču, kā zināms, lai cilvēks būtu veselīgs un labā
noskaņojumā, ar burkāniem vien būs par maz – svarīgi ir regulāri
nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un lietot veselīgu un
sabalansētu uzturu,” komentē anatomijas docente, fizioterapeite,
veselības un fitnesa studijas VingroSev.lv līdzīpašniece Ieva
Zvīgule. Pētījumi liecina, ka burkānos esošais beta-karotīns spēj
samazināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu saslimšanu līdz pat
45 procentiem. Tāpat burkānu sulai var būt neitralizējoša ietekme
uz oksidācijas radīto kaitējumu, tāpēc tas palīdz organismam sevi
aizsargāt pret kardiovaskulāro traucējumu draudiem.
Burkāna iekļaušana savā ēdienkartē
Ne tikai vērtīgās uzturvielas, bet arī garša un pagatavošanas veidu
daudzveidība padara burkānu par šķietami neapnīkošu produktu. Tos
var grauzt svaigus, iekļaut zupās, cept cepeškrāsnī kopā ar citiem
dārzeņiem, sautēt un tvaicēt, no burkāniem var cept brīnišķīgas
kūkas un kēksiņus, galu galā – spiest sulas un dzert tās
svaigas.
Lai gan īstais burkānu ražas novākšanas laiks Latvijā ir rudens,
tos speciālisti aicina lietot visu cauru gadu kā izcilu, kraukšķīgu
uzkodu, kas pilna ar vērtīgām uzturvielām, satur maz kalorijas un
labi garšo visdažādākajos salikumos.
Uzsākot iniciatīvu svinēt Starptautisko Burkānu dienu un aicinot
savā ikdienas ēdienkartē ieviest vairāk burkānus, T/C Origo
kafejnīcas un restorāni no 8. līdz 21. aprīlim aicinās izvēlēties
īpašus burkānu ēdienu piedāvājumus, un centra 2. stāvā būs Pop-up
kafejnīca, kurā varēs iepazīties ar dažādām svaigām sulām un
smūtijiem pavasara attīrīšanās kūrei. Turklāt 10. aprīlī ikvienam
Origo apmeklētājam tiks dāvināti sulīgi un kraukšķīgi burkāni.