Kas jāēd, lai uzņemtu kāliju un magniju
Ikviens zinām, ka cilvēka organisms tam nepieciešamās minerālvielas saņem ar uzturu un daļēji ar ūdeni. Zinām arī, ka sabalansēts, veselīgs un daudzveidīgs uzturs pilnībā nodrošina veselu organismu ar minerālvielām, kurām ir svarīga nozīme vielmaiņas procesos.
Kā izvērtēt, vai ēdam pilnvērtīgi? Kā nodrošināt visu nepieciešamo minerālvielu uzņemšanu? Kādi signāli liecina, ka organismam pietrūkst kāda minerālviela?
Visbiežāk par minerālvielu trūkumu organismā liecina dažādas
veselības problēmas, piemēram, nogurums, nervu sistēmas
nestabilitāte, pastiprināta svīšana, asinsspiediena un sirds ritma
traucējumi. Organisms ziņo, ka ir nepieciešama palīdzība, ja
ikdienā par to nerūpējamies pietiekami uztura, fizisko aktivitāšu
un emocionālās higiēnas jomā.
Minerālvielas ir jācenšas uzņemt ar uzturu, jo uztura
bagātinātāji nevar aizstāt pilnvērtīgu maltīti, taču situācijās,
kad veselība jau ir „sašķobījusies”, tie palīdz mūsu organismam
atjaunot dažādu apstākļu dēļ zaudētās rezerves. Šajā rakstā varat
gūt vairāk informācijas par kālija un magnija nozīmi organismā.
Par kālija deficītu var liecināt muskuļu
nespēks un raustīšanās, nespēja izturēt slodzi, sirds ritma
traucējumi, nieru bojājumi un citi simptomi. Kālija deficīts var
rasties pēc caurejas un vemšanas, urīndzenošu līdzekļu lietošanas,
kā arī gadījumos, kad tiek lietots vienveidīgs uzturs.
Kā ar pārtiku var uzņemt kāliju? Visvairāk kālija ir gailenēs, kaltētās baravikās, zaļajās pākšu pupiņās, sojas pupiņās, sausajā raugā, kviešu klijās, kaltētās aprikozēs un persikos, riekstos, pētersīļos, tomātos, banānos.
Magnijs ir minerālviela, kas pastiprina kālija iedarbību, piedalās enerģijas ražošanā un vielu sintēzē. Tas nodrošina visu šūnu, jo īpaši nervu šūnu, normālu darbību.
Magnijs ir minerālviela, kas pastiprina kālija iedarbību, piedalās
enerģijas ražošanā un vielu sintēzē. Tas nodrošina visu šūnu, jo
īpaši nervu šūnu, normālu darbību. Magnijs palīdz mūsu sirdij
strādāt vienmērīgi, normalizē asinsriti un asinsspiedienu. Magnijs
ir ļoti svarīga minerālviela cilvēkiem ar augstu holesterīna
līmeni. Tas ieteicams arī cilvēkiem, kuri ir pakļauti lielai
fiziskai vai garīgai slodzei un stresam, jo stress „apēd” mūsu
magnija rezerves. Sievietēm magnijs ir īpaši vajadzīgs, jo tas
uzlabo menstruālo ciklu, mazina PMS simptomus, kā arī ir būtisks
grūtniecības laikā, jo novērš krampjus un samazina dzemdes
tonusu.
Magnija trūkums organismā var izpausties kā
reiboņi, nogurums, koncentrēšanās spēju zudums, muskuļu krampji,
sirds ritma un gremošanas sistēmas traucējumi, nierakmeņu
veidošanās, paaugstināts arteriālais asinsspiediens, samazināts
sarkano asinsķermenīšu skaits, asins recekļu un trombu veidošanās
risks.
Kā ar uzturu var uzņemt magniju? Visvairāk magnija
ir kviešu klijās, saulespuķu sēklās, kviešu asnos, sojas pupiņās,
prosā, auzu pārslās, baltajās dārza pupiņās.
Noskaidro, vai organismam netrūkst svarīgāko šūnu procesiem nepieciešamo mikroelementu, aizpildot sirds veselības pašpārbaudes testu šeit.