Ilgi neuzglabāt, savītušu neēst un citi vienkārši principi, lai uzņemtu no produktiem vērtīgās uzturvielas
Pēdējos gados cilvēki arvien biežāk cenšas ēst veselīgi, lai dienas laikā uzņemtu nepieciešamo kaloriju, vitamīnu un citu vērtīgo vielu devu. Taču labo nodomu īstenošanai ceļā nereti stājas nezināšana, kā rezultātā apēstais organismam nebūs tik vērtīgs, kā sākotnēji varētu šķist.
Aptieku tīkla Apotheka piesaistītā “WillowMed” pārtikas
tehnoloģe Dzintra Kokta sniedz padomus, kā no ikdienā
visbiežāk patērētajiem produktiem gūt maksimālu labumu.
“Uztura pamatuzdevums ir nodrošināt organismu ar vielām, kas veido
un atjauno audus un nodrošina dzīvības procesus. Tāpēc ir svarīgi,
lai ik dienu pietiekamā daudzumā tiktu uzņemts viss organismam
nepieciešamais – olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, ūdens,
minerālvielas, vitamīni un balastvielas –, ko izmantot kā materiālu
bioloģisko procesu norisei. Taču jāņem vērā, ka sabalansēta
ēdienkarte vēl negarantē, ka tiks uzņemts viss organismam
nepieciešamais – pat tad, ja uzturā tiek lietoti veselīgi un
vērtīgām vielām bagāti produkti, tos nepareizi uzglabājot vai
pagatavojot, tie var zaudēt uzturvielas. Rezultātā tik vērtīgais
produkts patiesībā nenodrošina to, kas cerēts,” skaidro Apotheka
farmaceite Anna Kivleniece.
No dobes vēderā vai saldētavā
Dārzeņi, augļi un ogas sāk zaudēt uzturvielas jau tajā brīdī, kad
tie tiek izcelti no dobes vai noplūkti no koka. Jo īsāku laiku
svaigi produkti tiek turēti plauktā vai ledusskapī, jo vairāk tie
saglabās vērtīgās vielas, garšu un tekstūru. Savukārt, ja raža
pārsteigusi ar apjomiem vai nopirktos produktus neizdodas apēst,
izplatītākais un ieteicamākais produktu uzglabāšanas veids ir
saldēšana. Saldēti produkti uzturvērtības ziņā ir līdzīgi svaigiem
produktiem, īpaši, ja tiek sasaldēti uzreiz pēc novākšanas.
Ieteicamais uzglabāšanas laiks saldētavā ir ne ilgāk kā 12
mēneši.
Ja raža pārsteigusi ar apjomiem vai nopirktos produktus neizdodas apēst, izplatītākais un ieteicamākais produktu uzglabāšanas veids ir saldēšana.
“Nav ieteicams atkārtoti kausēt un saldēt produktus, jo procesā
tiek bojāti to šūnapvalki, zaudējot mitrumu, garšu, sākotnējo
struktūru un vērtīgo vitamīnu un minerālvielu daudzumu.
Vairākkārtīgi saldēta un kausēta pārtika kļūst daudz uzņēmīgāka
pret baktērijām. Uzmanība jāpievērš arī veikalos nopērkamajai
saldētajai pārtikai – ja jūtams, ka produkti ir vienā gabalā, tas
nozīmē, ka iepakojums jau ir bijis atkusis un atkārtoti sasaldēts,
līdz ar to arī vērtīgo vielu daudzums ir samazinājies,” skaidro
pārtikas tehnoloģe D. Kokta.
Vesels dārzenis vērtīgāks par svaigi spiestu
sulu
Svaigi spiestas sulas maldīgi tiek uzskatītas par vienkāršāko un
ātrāko veidu, kā uzņemt diennaktī nepieciešamo dārzeņu un augļu
devu. Tomēr sulas pagatavošanas procesā vairums uzturvielu tiek
zaudētas. Šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un
antioksidantiem bagātākās augļu un dārzeņu daļas – miza un sēklas –
paliek sulu spiedē. Pārtikas tehnoloģe skaidro, ka sulai pievienota
augu eļļa palielinās sulas vērtību, jo veicinās taukos šķīstošo
vitamīnu uzsūkšanos. Piemēram, burkāni satur daudz beta karotīna,
zarnu traktā tas pārtop par A vitamīnu, kas ar papildu taukvielām
ļaus daudz raitāk norisināties organisma procesiem. Tomēr apēsts
svaigs dārzenis vai auglis tāpat būs vērtīgāks un veselīgāks, tai
skaitā arī zobu un smaganu veselībai.
Graudaugiem svarīgs to pagatavošanas
veids
Ievērojot mērenību un iekļaujot ēdienkartē graudaugus, no kuriem
vismaz puse ir no pilngraudu produktiem, tiks uzņemts pamatīgs
enerģijas, šķiedrvielu, minerālvielu un B grupas vitamīnu
lādiņš.
“Graudaugu produktu pagatavošana ir gaumes lieta, tomēr visvairāk
vērtīgo vielu saglabāsies, ja auzu pārslu putru vārīsim tikai īsu
brīdi, atstājot to uzbriešanai – nav svarīgi pienā vai ūdenī, taču
ieteicams bez cukura. Dažādojot ēdienkarti, iespējams izvārīt putru
no prosas putraimiem, kuri pirms tam obligāti jāskalo trīs līdz
četras reizes ar aukstu ūdeni. Savukārt griķi būs pilnvērtīgāki, ja
tiks briedināti (zaļie griķi) – aplieti ar ūdeni vai ar kādu no
skābpiena dzērieniem – paniņām, kefīru vai bezpiedevu jogurtu,”
iesaka D. Kokta.
Visvairāk vērtīgo vielu saglabāsies, ja auzu pārslu putru vārīsim tikai īsu brīdi, atstājot to uzbriešanai – nav svarīgi pienā vai ūdenī, taču ieteicams bez cukura.
Ja mājās ir brīva vieta un laiks, var izmēģināt graudu diedzēšanu,
rūpīgi sekojot līdzi graudu un sēklu kvalitātei, izvēloties
piemērotu trauku diedzēšanai, un mikrozaļumus izlietojot ātri pēc
nogriešanas, vispirms tos noskalojot ar ūdeni. Diedzētajos graudos
būs koncentrēts lielāks vitamīnu un minerālvielu daudzums, tos ērti
pievienot salātiem, krēmzupām, jogurtiem, biezpienam vai izmantot
ēdienu dekorēšanai.
Ne vienmēr redzamais bieds – pelējums
“Jebkurš pelējums ir kaitīgs veselībai, jo satur mikrotoksīnus –
indīgas vielas, kas var izraisīt akūtu saindēšanos, novājināt
imūnsistēmu un pat izraisīt kādu no vēža formām. Vecmāmiņas metode,
noņemot pelējuma virskārtu ievārījumam vai maizei, te nelīdzēs, jo
tas pārklāj ne tikai produkta virspusi, bet iekļūst dziļi pārtikā
un ar aci nav redzams. Tāpēc, ja produkts ir sapelējis, iebojājies
vai savītis, to neēdam. Ir pāris izņēmumi, kuriem nogriežot
pelējušo daļu, veselo var turpināt ēst – cietie sieri, salami desas
un vītināti gaļas produkti. Savukārt, ja pelējuma kārta uzmetusies
pēdējai ievārījuma burciņai, ko žēl izmest, tad tā vietā, lai
vienkārši noņemtu virskārtu, ievārījumu var atkārtoti izvārīt un
turpināt našķēties,” stāsta D. Kokta.
Ja pelējuma kārta uzmetusies pēdējai ievārījuma burciņai, ko žēl izmest, tad tā vietā, lai vienkārši noņemtu virskārtu, ievārījumu var atkārtoti izvārīt un turpināt našķēties
Lai izvairītos no pelējuma rašanās, speciālisti iesaka pārtikas produktus uzglabāt sausā, tumšā un ne pārāk siltā vietā, katram produktam izvēloties piemērotu un atsevišķu konteineru. Noglabātā pārtika regulāri ir jāpārbauda, īpaši graudaugi un rieksti, kas ir visvairāk pakļauti pelējuma sēnīšu riskam. Ja iespējams, pārtika jāiegādājas tikai svaiga un neilgi pirms pagatavošanas, to ilgi neuzglabājot.