Svaigi spiestas sulas un smūtiji bērna uzturā: ar ko sākt? + 3 gardas receptes
Tirgus un arī piemājas dārzs ir pilns ar svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Šie dabas gardumi palīdz uzņemt vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus, kas savukārt stiprina imunitāti. Bet kā ar smūtijiem un svaigām sulām bērna uzturā? Kad vislabāk tās iekļaut ēdienkartē?
Vairāk stāsta Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura
speciāliste Olga Ļubina.
Vecāki nereti iekļauj sulas un smūtijus bērna ēdienkartē, ja bērns
atsakās ēst augļus, ogas un dārzeņus svaigā un neapstrādātā veidā.
“Tas noteikti ir labs veids, kā mazajam ikdienas uzturā iekļaut šo
vērtīgo produktu grupu. Bet, ja runājam par vislabāko, ko bērnam
padzerties, tas viennozīmīgi ir tīrs ūdens,” rekomendē uztura
speciāliste Olga Ļubina.
Ja bērns ikdienā dzer sulas un smūtijus, jāatceras, ka tas vairāk
ir ēdiens, nevis dzēriens, tikai šķidrā veidā. Šādi organisms uzņem
vienkāršus ogļhidrātus cukuru veidā, jo augļi ir dabisku cukuru –
mono- un disaharīdu avots.
Augļos atrodama gan glikoze, gan fruktoze. Fruktoze ir
monosaharīds, kas dabiskā veidā ir sastopams augļos un medū.
Pārtikas ražotāji plaši pielieto uzturā glikozes – fruktozes
sīrupu, kas ir salds, saldāks nekā cukurs, un lēts. Līdz ar to šos
cukurus lielā daudzumā uzņemam ar parastiem pārtikas produktiem,
par to pat neiedomājoties. Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina aicina
vecākus vērst uzmanību produktu sastāva etiķetei, lai ikdienā
netiktu pārdozēts ne parastais cukurs, ne fruktoze (dienas deva
pieaugušajam – 25 grami, bērnam no 2 līdz 7 gadu vecumam – 20
grami), jo tās pārmērīga lietošana uzturā veicinās tauku rezervju
veidošanos un insulīna rezistenci.
Salīdzinot sulas un smūtijus, uztura speciāliste iesaka priekšroku
dot smūtijiem, ja tiem nav pievienots papildu cukurs vai medus.
“Gatavojot sulas, visu labāko, kas ir augļos, mēs izmetam, taču,
gatavojot smūtiju, mēs apēdam augļus, ogas un dārzeņus ar visiem
biezumiem, kas satur šķiedrvielas. Šķiedrvielas praktiski nesatur
kalorijas, tās palīdz uzlabot imunitāti, veicina lēnāku cukuru
uzsūkšanu, uzlabo gremošanas trakta darbību, kalpo kā barība zarnu
traktā esošai mikroflorai,” skaidro Olga Ļubina.
Gan sulas, gan smūtiji veicina izsalkumu un arī psiholoģiski nerada sāta sajūtu pēc vienas glāzes šī vitamīnu dzēriena. Tāpēc maziem bērniem, kas regulāri lieto uzturā sulas vai smūtijus, šie produkti var provocēt liekā svara attīstību.
Tomēr jāņem vērā, ka gan sulas, gan smūtiji veicina izsalkumu un
arī psiholoģiski nerada sāta sajūtu pēc vienas glāzes šī vitamīnu
dzēriena. Tāpēc maziem bērniem, kas regulāri lieto uzturā sulas vai
smūtijus, šie produkti var provocēt liekā svara attīstību. “Es
neieteiktu aizrauties ar svaigi spiestu sulu un smūtiju lietošanu
maza bērna uzturā, jo šajos produktos ir daudz organisko skābju.
Tās var kairināt bērna nenobriedušo un jūtīgo gremošanas trakta
gļotādu un provocēt gremošanas trakta darbības traucējumus. Šos
vitamīnu dzērienus ieteicams piedāvāt bērnam pēc trīs gadu vecuma.
Tāpat sulas un smūtijus nevajadzētu dzert biežāk kā reizi vai divas
nedēļā,” stāsta Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Pēc viena gada vecuma bērnam var piedāvāt smūtiju, kas pagatavots
no banāna, piena vai skābpiena produktiem, augu pieniem un
hipoalerģiskiem augļiem un ogām – 100–200 ml šāda smūtija kalpos kā
veselīga uzkoda starp pamata ēdienreizēm.
Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina iesaka 3 veselīgas smūtiju
receptes:
“Spēks”
400 g mizots ķirbis
2 vidēji lieli bumbieri
2 nomizoti burkāni
150 ml bezpiedevu jogurts
“Enerģija”
2 banāni
30 g spināti
50 – 70 ml ūdens
Daži pilieni laima sula
“Gardums”
2 vidēji lieli nektarīni
5 – 6 aprikozes
½ banāns
250 ml kefīrs vai bezpiedevu jogurts/augu piena dzēriens
Pagatavošana:
Katra kokteiļa sastāvdaļas liec blendera krūzē un samal gadā
dzērienā.