Nosaukti 10 veselīgākie produkti pasaulē
Veselīgai ēšanai ir daudz pozitīvu ieguvumu gan ķermenim, gan prātam. Kad veselīgi ēdam, mēs jūtamies labi, esam laimīgāki un mūsu darba spējas pieaug. Arvien vairāk lielveikalu un restorānu visā pasaulē saviem klientiem sāk piedāvāt veselīgākas uztura alternatīvas. Medijs “Medicalnewstoday” apkopojis 10 veselīgākos pārtikas produktus pasaulē.
1. Spināti
Šis amarantu dzimtas dārzenis ir viegli pieejams svaigā, saldētā
vai pat konservētā veidā. Uzturā lieto spinātu lapas, kas satur
daudz olbaltumvielas, ogļhidrātus, C un B vitamīnus, karotīnu un
minerālvielas, īpaši kalciju, magniju un dzelzi. Spināti tiek
uzskatīti par vienu no veselīgākajiem ēdieniem uz
planētas.
2. Melnās pupas
Pākšaugi ir vērtīgs vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu avots.
Melnās pupiņas satur lielu daudzumu kalcija, olbaltumvielas un
šķiedrvielas. Melnās pupiņas satur visvairāk magnija. Dažādās
uzturvielu rekomendācijās var atrast, ka nedēļā būtu jāapēd vismaz
400 g (svars pirms pagatavošanas) pākšaugu, tomēr uzskatu, ka
katram ir jāvadās pēc sajūtām, kad un cik daudz tos ēst.
3. Valrieksti
Valrieksti ir dažādu riekstkoku ģints koku augļi — rieksti, kuru
sastāvā ir daudz kaloriju un kas ir lielisks E vitamīna, kā arī B
vitamīna avots. Tajos ir arī daudz olbaltumvielu un
minerālvielu, tāpēc tie ir īpaši ieteicami veģetāriešiem.
Valrieksti palīdz samazināt risku saslimt ar sirds
slimībām.
4. Bietes
Šis dārzenis ir viegli pieejams dažādos veidos. Bietes uzlabo
smadzeņu darbību un pazemina asinsspiedienu. Košās krāsas sakņu
dārzenis ir bagāts ar magniju un C vitamīnu. Bietes kopš seniem
laikiem tautas medicīnā ir svarīga mājas aptieciņas sastāvdaļa, ko
sekmīgi lieto gandrīz visu slimību profilaksē.
5. Avokado
Apēdod tikai vienu avokado nedēļā, jūs iegūsiet visas
priekšrocības, ko sniedz veselīgās mononepiesātinātās taukskābes.
Tie pazemina holesterīna līmeni asinīs un ir bagāti ar B6 vitamīnu
un A vitamīnu.
6. Melnā šokolāde
Saskaņā ar neseniem pētījumiem, melnajā šokolādē ir vairāk
antioksidantu, nekā lielākajā daļā augļu. Tajā ir arī daudz mikro-
un makroelementu – dzelzs, magnija, kālija, vara, cinka – un
vitamīnu. Atšķirībā no citiem saldumiem šokolādē ir antiseptiskas
vielas, kas novērš zobakmens veidošanos. Šis saldums pozitīvi
ietekmē sieviešu hormonu darbību. Tādēļ ne mazums daiļā dzimuma
pārstāvju izjūt spēcīgu tieksmi pēc šokolādes.
7. Avenes
Tāpat kā vairums ogu, avenes ir bagāts antioksidantu avots. Tās
nodrošina organismu ar C vitamīnu, kalciju un dzelzi. Meža aveņu
tēju un uzlējumu izmanto saaukstēšanās slimību, gripas un angīnas
ārstēšanai.
8. Ķiploks
Jau gadsimtiem ilgi ķiploki tiek izmantoti kā slimību atvairītāji.
Tie kavē baktēriju augšanu, pazemina holesterīna līmeni un
asinsspiedienu, kā arī tiem piemīt pretiekaisuma īpašības. Pietiek
ar vienu daiviņu svaiga ķiploka dienā, lai stiprinātu imunitāti un
vispārējo veselības stāvokli.
9. Citrons
Citronu bieži vien sauc par veselīgāko augli pasaulē. Tam piemīt
spēcīgas pretiekaisuma īpašības un tas var palīdzēt kavēt vēža šūnu
augšanu. Citroni satur tik pat daudz C vitamīna, kā apelsīni. No
vitamīniem un minerālvielām visvairāk citronā ir C vitamīna.
Nelielā daudzumā citrons satur B grupas vitamīnus, kalciju, dzelzi,
magniju, kāliju un fosforu. Citronā ir arī dažādi bioloģiski aktīvi
savienojumi.
10. Lēcas
Lēcas ir viens no senākajiem kultūraugiem pasaulē. Lēcas ir
uzturvielām bagāts produkts. Šajā pākšaugā ir daudz šķiedrvielu un
olbaltumvielu. Lēcas ir lielisks produkts, ko savā uzturā iekļaut
vegāniem un veģetāriešiem, lai aizstātu gaļu.
No portāla Jauns.lv