Trīs Latvijas superogas, ko iekļaut uzturā labākai dzīvei
Uztura speciālisti, blogeri un sabiedrībā populāri cilvēki mēdz labrāt dalīties atziņās par veselīgu uzturu, nereti minot tādus superveselīgus produktus kā čia sēklas un godži ogas. Taču ne mazāk jaudīgas ir vietējās linsēklas un dzērvenes.
Protams, šo produktu uzturvērtība nav identiska, taču galvenā veselīga uztura ideja ir tāda, ka jācenšas lietot pēc iespējas vairāk pašu zemes produktu, norāda Rimi veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
“Šoreiz vēlos pastāstīt par dažām Latvijas superogām, kuras mēdz būt nepelnīti piemirstas vai nepietiekami novērtētas un paliek svešzemju eksotisko brīnumu ēnā. Taču nevajag novērtēt par zemu mūsu pašu dārzos un mežos augušos gardumus – daba ir gudra un nodrošina katrai klimatiskajai joslai un tās iedzīvotājiem visvairāk nepieciešamos dabiskos vitamīnus,” stāsta uztura speciāliste Olga Ļubina.
Cidonija
“Šī vērtīgā oga ir kolosāls antioksidantu avots! Tā satur ļoti
daudz C vitamīna, kas mums ir īpaši vajadzīgs aukstajā laikā, A un
B grupas vitamīnu, kalcija, kālija, dzelzs un selēna. Selēns ir
minerālviela, kas nodrošina normālu, pilnvērtīgu vairogdziedzera
darbību, uzlabojot tā darbību,” atgādina Olga Ļubina. Viņa tomēr
iesaka cidonijas lietot uzturā nelielos daudzumos, lai nekairinātu
kuņģa gļotādu, jo šajās ogā ir ļoti augsta organisko skābju
koncentrācija. Tāpat nebūtu ieteicams pārāk aizrauties ar cidoniju
sukādēm – līdzīgi kā citas ogu un augļu sukādes, arī cidoniju našķi
satur daudz pievienotā cukura.
Dzērvene
Vēl viens Latvijas superprodukts, par kuru nevajadzētu aizmirst, ir
dzērvenes. “Arī šī superoga ir bagātīgs C vitamīna avots, turklāt
tā satur benzoskābi, kas darbojas kā dabisks konservants, kavējot
iekaisuma procesus un kancerogēnu iedarbību. Bet fitoncīdi iznīcina
mikroorganismus un nomāc patogēno baktēriju, sēņu un vienšūņu
augšanu,” stāsta Rimi veselīgas ēšanas eskperte. Viņa iesaka
dzērvenes pievienot skābētiem kāpostiem, pagatavot no tām siltos
dzērienus un, protams, ēst žāvētas.
Smiltsērkšķis
Vēl viens produkts, ko noteikti var dēvēt par superproduktu, ir
smiltsērkšķis. Tajā ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, kam piemīt
vairākas veselību uzlabojošas īpašības. Smiltsērkšķos augstā
koncentrācijā ir ne tikai C, bet arī E vitamīns. Īpaši daudz E
vitamīna satur smiltsērkšķu eļļa, kas kopā ar A vitamīnu darbojas
imūnstimulējoši, pasargājot cilvēka organismu no dažādām
infekcijām.
“Dažādojiet savu ikdienas uzturu ar Latvijā audzētiem un ražotiem
produktiem! Atbalstiet vietējos zemniekus un ražotājus un
izvēlieties produktus, kas palīdzēs stiprināt imunitāti un tumšajā,
aukstajā laikā sargās gan fizisko, gan garīgo veselību. Acis
vienmēr priecē spilgtās krāsas – dzeltenā, oranžā un sarkanā, tāpēc
pat visdrēgnākajā dienā koša oga iepriecinās un uzmundrinās,”
atgādina Rimi “Labākai dzīvei” eksperte Olga Ļubina.