Gardas un veselīgas sēklas, kuras pievienot brokastu muslim
Ziemas sezonā, kad Latvijā nav pieejami sezonas dārzeņi un augļi, ēdienkartē īpaši svarīgi ietvert citus vērtīgus produktus. Viens no tādiem ir sēklas – tās ir veselīgas, sātīgas un satur lielu daudzumu uzturvielu.
Katrai no sēklām ir savas unikālās īpašības un arī specifisks
pagatavošanas veids. Vairāk par sešām “supersēklām”, kuru
iekļaušana ziemas ēdienkartē var uzlabot veselību.
“Sēklas ir dabīgais uztura bagātinātājs, kas ēdienkartē tika
iekļauts jau senajās civilizācijās. Tās ir tik vērtīgas, jo tieši
sēklās koncentrējas visas nepieciešamās vielas auga dīgšanai.
Pareizi uzglabātas, sēklas nezaudē savas vērtīgās īpašības, tāpēc
uzturā ieteicamas lietot gan tepat Latvijā, gan tālākās zemēs
iegūtas sēklas,” stāsta farmaceite Laila Zālīte.
Ķirbju sēklas – cukura līmeņa stabilizēšanai
Vēsturiski ķirbju sēklas izmantotas parazītu izdzīšanai no
organisma, jo to sastāvā ir aminoskābe kukurbecatīns. Ķirbju sēklas
satur arī augu steroīdus, kas vīriešus pasargā no prostatas
problēmām, savukārt tajās esošais L-triptofāns uzlabo miega
kvalitāti. Fitosterīns un Omega-3 taukskābes palīdz samazināt
holesterīna līmeni, bet sēklās esošais proteīns, ko organismam
viegli pārstādāt, stabilizē cukura līmeni un mazina kāri pēc
saldumiem. Ķirbju sēklas var ēst vienas pašas – kaltētas –, vai
apgrauzdētas pievienot dažādiem salātiem un arī biezzupām.
Iegādājoties jāpievērš uzmanība, lai sēklas nebūtu sālītas.
Kaņepju sēklas – sāta sajūtai, toksisko vielu
izvadīšanai
Kaņepju sēklu ārējais apvalciņš satur nešķīstošās šķiedrvielas, kas
veicina zarnu darbību un rada sāta sajūtu, kā rezultātā tiek
regulētas arī glikozes svārstības. Tās ir labs absorbents, kas
palīdzēs no organisma izvadīt toksiskās vielas. Sēklas ļoti lielā
daudzumā satur arī neaizstājamās taukskābes Omega-3 un Omega-6,
kuras organisms var uzņemt tikai ar pārtiku un uztura
bagātinātājiem. Šīs taukskābes labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu
sistēmu, normalizē holesterīna līmeni, attālina aterosklerozes
risku, samazina iekaisuma procesus, veicina vielmaiņu un paaugstina
imunitāti. Kaņepju sēklas var lietot veselas, diedzētas vai
samaltas. Tās lieliski papildina zaļos lapu salātus, dārzeņu
sautējumus un augļu kokteiļus. Tāpat no tām iespējams pagatavot
kaņepju staku (sviestu) no apgrauzdētām un samaltām vai piestā
sastampātām kaņepju sēklām, ko var izmantot uz maizes, aizdara
vietā.
Amaranta sēklas – nespēka un nervozitātes
mazināšanai
Amaranta sēklas kļūst aizvien populārākas, jo satur viegli
sagremojamās olbaltumvielas, minerālvielas un kalciju, kā arī
daudzas citas vērtīgas vielas. Ļoti iecienītas, jo nesatur glutēnu.
Iedarbojas uz organismu dažādos veidos – mazina nespēku un
nervozitāti, regulē cukura līmeni, mazina iekaisuma procesus,
labvēlīgi ietekmē uroģenitālo sistēmu gan kungiem, gan dāmām.
Amaranta sēklām ir riekstu garša – tās var lietot vārītas, apceptas
vai sasmalcinātas. Uzvārot un pievienojot iecienītākos augļus vai
ogas, iespējams iegūt garšīgu un vērtīgu brokastu putru. Tāpat
vārītas amaranta sēklas var pievienot zupām un gulašiem, savukārt
apceptas – salātiem. Samaltas šīs sēklas var izmantot mīklā
cepumiem un kūkām.
Linsēklas – zarnu trakta veselībai
Linsēklas ir šķiedrvielu avots un arī satur neaizvietojamās
taukskābes, bet īpaši tās izceļamas ar to sastāvā esošajiem
lignāniem-fitoestrogēniem (dabas estrogēni), šīs vielas īpaši
ieteicamas sievietēm menopauzes laikā, kad organisms pats vairs
neražo estrogēnu. Lignāni stiprina imunitāti, izceļas ar
antibakteriālu, pretvīrusu un pretsēnīšu darbību. Linsēklām ir
spēcīgas antioksidanta īpašības, tās mīkstina vēderu un palielina
zarnu satura apjomu, tādejādi veicinot vēdera izeju. Veselas sēklas
var pievienot salātiem, smūtijiem – nesakošļātas tās darbosies kā
lielisks zarnu trakta skrubis, bet, kārtīgi sakošļājot, organisms
spēs uzņemt labās taukskābes. Samaltas tās var pievienot
biezpienam, salātiem, putrām vai cept pankūkas. Jāatceras, ka
linsēklas satur daudz škiedrvielu, tāpēc uzmanīgi jāseko līdzi
uzņemtajam šķidruma daudzumam. Pirms pievienošanas pašu gatavotam
ēdienam linsēklas ir jāsamaļ, citādi tās nooksidēsies, zaudēs
vērtīgās vielas un kļūs rūgtas, tādejādi sabojājot arī ēdiena
garšu.
Saulespuķu sēklas – holesterīna līmeņa
pazemināšanai
Satur vitamīnu E un selēnu, kas ir galvenie organisma
antioksidanti, neitralizē brīvos radikāļus un aizsargā šūnas no
ultravioletā starojuma. Tāpat tās satur daudz šķiedrvielu, kas
uzlabos zarnu darbību. Saulespuķu sēklās esošais dzelzs, cinks un
varš nodrošina organisma funkcijas un uzlabo imunitāti, savukārt
fitosterons – palīdz samazināt holesterīna līmeni. Sēklas var
pievienot salātiem, piemēram, burkānu vai augļu salātiem, vai
pagatavot veselīgo našķi – griljāžas batoniņus no saulespuķu
sēklām.
Čia sēklas – skaistai ādai un spēcīgai sirdij
Čia sēklas zināmas jau no seno maiju un acteku laikiem, un šobrīd
lielu popularitāti ieguvušas arī Latvijā. Tās satur vairāk
olbaltumvielu nekā biezpiens, siers un gaļa. Tāpat to sastāvā
atrodamas nepiesātinātās Omega-3 un Omega-6 taukskābes, kas regulē
tauku vielmaiņu un veselīgo hormonu ražošanu, nodrošinot gan
skaistu ādu, gan spēcīgu sirdi. Čia sēklas satur arī ievērojamu
daudzumu kalcija, magnija un kālija. Piemīt spēcīgas antioksidanta
īpašības, un ar koncentrēto šķiedrvielu daudzumu tās lieliski
aktivizē kuņģa-zarnu traktu darbību. Lai neuzņemtu par daudz čia
sēklu, tās ieteicams lietot uzbriedinātā veidā. Uzbriedinātas
sēklas var pievienot jogurtam, putrām, augļiem, sulām, salātiem,
mērcēm, cepot sacepumus, cepumus u.c. Pievienošanas iespējas ir
ļoti dažādas, jo ēdiena garšu tās neizmainīs, bet papildinās ar
bagātīgu, vērtīgu uzturvielu klāstu.