“Lāču” maize – tradicionālā rudzu maize ar nepieciešamajiem vitamīniem
“Lāči” mēģināja izpētīt, kur tad slēpjas tas rudzu maizes noslēpums, tas pievilcības spēks, kas liek maizi godināt un arvien likt galdā – vai tas rodams tradīcijās un dzīvesziņā, bet varbūt garšā, smaržā vai citās īpašībās?
Tas tiesa, Latvijā rudzu maizi ir ēduši gadu simtiem un tā joprojām ieņem goda vietu. Un ne velti!
Par garšu un smaržu šaubu nav – pēc tradicionālās sentēvu receptes
ceptā rudzu maize vienmēr būs garda un sātīga. Bet kā ir ar
veselīgumu un daudzajām labajām minerālvielām un vitamīniem, kas
esot rudzu pilngraudu maizē?
Evija Krūze, aktrise
Rudzu maize man saistās tikai un vienīgi ar Latviju!
Nekur pasaulē nav garšīgākas maizes kā pie mums. Kad braucam viesizrādēs pie tautiešiem uz citām zemēm, vienmēr vedam kā ciemakukuli īstu rudzu maizi, tā ir vērtīgākā un gaidītākā dāvana.
Protams, veikalā izvēloties maizi, rūpīgi jāizlasa, kas ir tās sastāvā, jo ne visas maizes, kas izskatās pēc rupjmaizēm, ir tiešām rudzu maizes, bieži puse no miltiem ir kviešu milti. Ar "Lāču" rudzu maizi nekļūdīsieties. Un tā ir tik garšīga, ka bieži vien sagribas tikai maizi ar sviestu, bet visbiežāk maize man ir kā papildinājums kādam citam ēdienam, piemēram, zupām vai gaļai. Bet, ja nav laika paēst, no mājām šad tad paņemu līdzi maizītes, enerģija nezudīs!
Un muļķības, ka no maizes var uzbaroties, pat diētās rudzu maize ir iekļauta tās vērtīgo uzturvielu dēļ.
Galetes vai sausmaizītes diētām tieši ir sliktākas, jo dod ātru enerģiju, bet vēderam nav ko darīt, pārāk viegli pārstrādājās.
Jā, un tomātmaizes!!! Mmm... siekalas saskrēja mutē, rudzu maize, sviests un mammas audzētie tomāti, tas ir īsts gardums.
Maize manās mājās ir vienmēr, mana ēdienkarte ir dažāda, gadās, ka ne katru dienu lietoju maizi, bet rudzu maizei ir tas labums, ka to var ilgi saglabāt, baltmaize pēc nedēļas jau būtu nebaudāma.
Rudzu maize man ir kā simbols veselībai un spēkam!”
Vācijā tika veiktas rudzu maizes sastāva analīzes, kas apstiprināja to, ka mīti par rudzu maizes veselīgumu nepavisam NAV mīti! Īstajā rudzu maizē patiesi IR ļoti daudz cilvēka veselībai nepieciešamo minerālvielu un vitamīnu.
Pēc “Lāču” ceptuves īpaša pasūtījuma produktu
kvalitātes laboratorijā Vācijā tika veiktas rudzu maizes sastāva
analīzes, kas apstiprināja to, ka mīti par rudzu maizes veselīgumu
nepavisam NAV mīti! Īstajā rudzu maizē patiesi IR ļoti daudz
cilvēka veselībai nepieciešamo minerālvielu un
vitamīnu.
Īstā rudzu maize ikdienā tiešām var būt lielisks palīgs labas
veselības uzturēšanā, palīdzot izvairīties no vairākām mūsdienās
vistipiskākajām saslimšanām. Līdz ar to jāpiekrīt zinātniekiem –
rudzu maize ir ideāls produkts mūsdienu cilvēkam, jo ir izcils
šķiedrvielu, magnija un daudzu citu vitamīnu un minerālvielu
avots.
Rudzu maize ir ideāls produkts mūsdienu cilvēkam, jo ir izcils šķiedrvielu, magnija un daudzu citu vitamīnu un minerālvielu avots.
9 FOTO
“Lāču” maize – tradicionālā rudzu maize ar nepieciešamajiem vitamīniem
+ 5
Skatīt visus
PAAUGSTINA ORGANISMA AIZSARGSPĒJU
Jā, tieši tā – rudzu maizītē esošais Magnijs un B grupas vitamīni
paaugstina organisma aizsargspēju pret slimībām. Apēdot 3 šķēlītes
100% rudzu miltu maizes (jeb 170g – 200g), mēs varam uzņemt
nozīmīgu daļu no ik dienas nepieciešamā vitamīnu un minerālvielu
daudzuma.
UZLABO VIELMAIŅU UN PALĪDZ CĪNĪTIES PRET LIEKO
SVARU
Tā kā rudzu maizes sastāvā ir arī antioksidanti, B grupas vitamīni
un olbaltumvielas, tad šis komplekss ir lielisks palīgs cīņā pret
lieko svaru, jo uzlabo vielmaiņu. Turklāt tajā esošās šķiedrvielas
radīs sāta sajūtu un samazinās apetīti maltīšu starplaikos.
Pēc maizes ēšanas obligāti jāiztīra zobi, jo maizes mīkstumiņam ļoti patīk pielipt pie zobiem!
NODROŠINA ORGANISMAM LIELĀKU IZTURĪBU UN SPĒKU
Šķiedrvielu jeb ogļhidrātu uzņemšana svarīga ne tikai sportistiem
vien! Rudzu maizītes iekļaušana ikdienas maltītēs piešķirs
organismam lielāku izturību un spēku, nostiprinās imunitāti un
palīdzēs cīņā ar saslimšanām.
NORMALIZĒ HOLESTERĪNA UN CUKURA DAUDZUMU
ASINĪS
Rudzu maizē esošās šķiedrvielas ir ārkārtīgi vērtīgas arī tādējādi,
ka palīdz normalizēt holesterīna un cukura daudzumu asinīs.
PALĪDZ UZTURĒT LABU MUTES UN ZOBU VESELĪBU
Jā, lai cik pārsteidzoši neizklausītos, bet arī labai mutes un zobu
veselības uzturēšanai ir svarīgi ēst rudzu maizi, jo tiks
nodrošinātas tik vajadzīgās šķiedrvielas, turklāt maizes ēšana masē
smaganas. Bet - ņemiet vērā, ka pēc maizes ēšanas obligāti
jāiztīra zobi, jo maizes mīkstumiņam ļoti patīk pielipt pie
zobiem!
Uzturot un godājot sentēvu tradīcijas, nozīmē arī rūpēties
par savu un savas dzimtas veselību. Un mums, Latvijā dzīvojošajiem,
ir paveicies, jo joprojām varam baudīt īstu, pēc tradicionālās,
gadsimtos izlolotās receptes cepto 100% rudzu miltu maizi no
Latvijā audzētajiem Kaupo šķirnes rudziem! Tāda IR “Lāču”
maize.
Veseli ēduši!