Ko ēst karantīnas laikā? Uztura speciālistes viedoklis
Sociālajos tīklos plaši pazīstamā uztura speciāliste Ksenija Andrijanova ir sagatavojusi ieteikumus, ko vislabāk lietot pārtikā cilvēkiem, kam plānota vai noteikta karantīna. Savā blogā viņa norāda – krīzes pārtika ne vienmēr nozīmēs arī veselīgu uzturu, tomēr speciāliste piedāvā vienkāršus un ērti lietojamus produktus, kas palīdzēs bagātināt karantīnas laika ēdienkarti.
"Uzmanību — krīzes pārtika ne vienmēr nozīmē, ka tā ir superveselīga pārtika! Krīzes pārtika ir tādi produkti, ko tu vari iegādāties, kamēr esi vesels un drīksti iet ārā, un tādi, ko var ilgstoši uzglabāt, jo tu nekad nezini, kurā brīdī tev palūgs nogriezt sakarus ar ārpasauli. Protams, tagad ir visādi stilīgi varianti — ēdienu piegādes serviss pie durvīm atstās čia sēklu smūtiju, lielveikalu piegāde strādā, arī radi un draugi nav atcelti. Skatos, arī uztura padomus izplata, iesakot ēst svaigus dārzeņus un augļus. Tas ir lieliski, taču, hei, augļi un dārzeņi ir produkti ar īsu derīguma termiņu. Piegāde tavā pilsētā, iespējams, nav pieejama. Un radi darīs neko, jo ģimenes pasākumā tu aizvainoji sievasmāti, pasakot, ka viņa ir vecs valis. Un, būsim godīgi, ne visiem ir naudas resursi, lai krīzes laikā ņemtos ar fifīgām receptēm. Tāpēc te jums, lūk, ātri, brutāli un īsi — ko tādu iegādāties, ja visi gali trūkst, kas ilgstoši glabāsies un nemaksās kosmiski dārgi?
Krīzes pārtika ir tādi produkti, ko tu vari iegādāties, kamēr esi vesels un drīksti iet ārā, un tādi, ko var ilgstoši uzglabāt, jo tu nekad nezini, kurā brīdī tev palūgs nogriezt sakarus ar ārpasauli.
Vai var izārstēt koronvīrusu ar uzturu?
Nē. Lai arī dažs labs influeseris jau mēģina notirgot C vitamīna
uztura bagātinātāju vai brīnumūdeni, uz šo brīdi mums nav nekādu
pierādījumu, ka ar uzturu var ietekmēt COVID-19 gaitu. Protams,
jācenšas ēst veselīgi, neizslēdzot no ēdienkartes nevienu
uzturvielu. Taču, esot krīzes situācijā, to var diezgan vienkārši
izdarīt, pašam i nemanot.
Pirmkārt, ogļhidrātu avoti
Ogļhidrāti ir uzturvielu grupa, kas organismam sniedz enerģiju. Tā
tiek izmantota gan visu organisma procesu uzturēšanai, gan
fiziskajām, gan mentālajām aktivitātēm. Nosacīti ogļhidrātus varam
iedalīt divās grupās. Pirmā ir vienkāršie ogļhidrāti — tie sniedz
ātru enerģiju, kas tikpat ātri arī iztērējas. Šādu ogļhidrātu avoti
ir cukurs, baltie milti, visi saldumi un konditorejas izstrādājumi.
Otrā grupa ir saliktie ogļhidrāti — tie nodrošina mūs ar lēnāku
enerģijas pieplūdi, kas tikpat lēni arī tērējas, nodrošinot
ilgstošu sāta sajūtu. Tie atrodami rupjmaizē un pilngraudu
produktos — auzu pārslās, brūnajos rīsos, pilngraudu makaronos,
griķos. Kā jūs jau nojaušat, uzsvars jāliek uz saliktajiem
ogļhidrātiem.
Putra ir izcilas, veselīgas brokastis ar garu derīguma termiņu.
Ko iegādāties? Pirmkārt, pilngraudu putras! Auzu, kviešu, miežu,
vairāku graudu putras — kādu vien sirds kāro. Nav svarīgs ne
zīmols, ne iepakojums — tikai saturs. Putra ir izcilas, veselīgas
brokastis ar garu derīguma termiņu. Tās vāri vai nu ūdenī, vai
laikus iegādājies UHT pienu, kas aizvērtā iepakojumā glabājas pat 6
mēnešus. Bail, ka šāds piens nav īsts? Muļķības.
Ultrasterilizācijas procesā šo pienu uz dažām sekundēm uzsilda līdz
temperatūrai, kas pārsniedz 135 °C, un ielej iepakojumā, kura
iekšpuse ir izklāta ar foliju – tā nelaiž cauri Saules starus. Tas
arī nodrošina tik garu derīguma termiņu.
Nākamais ir graudaugi, ko ēst pusdienās. Nevajag mesties virsū
tikai griķiem, ja eksistē arī rīsi, pilngraudu makaroni un grūbas!
Šis būtu īstais laiks ļaut grūbām pārdzimt — lielisks, lēts
produkts, kas izglābs gan otro ēdienu, gan zupu. Graudaugus
gatavojam pusdienās kopā ar kādu no olbaltumvielu avotiem.
Otrkārt, olbaltumvielas
Olbaltumvielas ir uzturvielas, kas burtiski veido mūs visus. Tās ir
vajadzīgas augšanai, visu organisma šūnu veidošanai un
atjaunošanai, ir fermentu un hormonu struktūrkomponenti. Kur tās
atrodamas? Gaļā, zivīs, pienā un piena produktos, olās, kā arī
pākšaugos.
Diemžēl te jau paliek nedaudz sarežģītāk. Desa un pusfabrikāti nav
veselīgi, bet cik tad ilgi ledusskapī gaļu glabāsi? Risinājumi ir
vairāki. Pirmkārt, nopirkt masīvu gaļas gabalu un sasaldēt to. To
var glabāt saldētavā aptuveni pusgadu. Malto gaļu nedaudz mazāk —
kādus 3 mēnešus. Savukārt treknu zivi var uzglabāt aptuveni 4
mēnešus. Labā ziņa ir tāda, ka saldēšana neietekmē olbaltumvielu
saturu, un atkausējot produkts ir tikpat labs, cik pirms tam.
Taču esi godīgs pret sevi. Ja nekāds dižais kulinārs neesi, vai
sieva tevi pameta īsi pirms epidēmijas, tev nebūs prasmes ņemties
ar gaļas atkausēšanu. Te nu ir jāņem talkā cita artilērija — gaļas
un zivju konservi. Kā tos izvēlēties? Skaties, lai tajos būtu
augsts gaļas saturs un iekšā ir lielākoties tikai gaļa, nevis cūku
ādu sakasnīši. Šis nudien nav īstais laiks, lai stigmatizētu
konservus — sociālās izolācijas brīdī tas ir zelta produkts!
Šis nudien nav īstais laiks, lai stigmatizētu konservus — sociālās izolācijas brīdī tas ir zelta produkts!
Vēl viena lieliska ziņa ir tāda, ka gaļa un zivis nav vienīgie olbaltumvielu avoti! Daži gan teiks, ka labāk pārslimos koronu, nekā neēdīs gaļu, bet pataupiet jokus brīdim, kad jums būs plaušu tilpums par tiem pasmieties. Alternatīva ir pākšaugi, kas, par laimi, arī var glabāties līdz pat pastardienai. Atkal — ieteikt es varu daudz ko, taču slimniekam, iespējams, nav spēka ņemties ar pākšaugiem. Risinājums? Pākšaugu konservi — konservētas pupiņas, zaļie zirnīši, turku zirņi, lēcas! Tie saglabā visas labās pākšaugu īpašības un ir ēdami jau sekundi pēc bundžas atvēršanas. Vegāni un veģetārieši noteikti novērtēs arī tādu produktu kā sausās sojas granulas. Tās nepieciešams izmērcēt ūdenī, tad var taisīt kotletes un mērces! Tas nav nekāds mākslīgs produkts — īsta soja, bet izkaltēta!
Treškārt, veselīgie tauki
Tauki nav tikai katastrofa uz taviem gurniem. Tie veido hormonus,
ir nepieciešami, lai organismā uzsūktos taukos šķīstošais A, D, E
un K vitamīns, kā arī A vitamīna provitamīns ß-karotīns. Tauki
vajadzīgi normālai smadzeņu darbībai, ādas un matu veselībai. Un
haosā ir vienkārši aizmirst, kur dabūt tā saucamos labos taukus.
Iegādājies riekstu-sēklu maisījumu vai izveido to pats! Principā
vienalga, kādu. Tas būs ilgi derīgs produkts, kas nodrošinās labo
tauku padevi. Neliela sauja riekstu un sēklu katru dienu būtu
pavisam forši! Otrs labo tauku laifhaks izolācijā ir mencu
aknu konservi. Tas ir vēl viens jaudīgs produkts, kas satur arī
daudz A un D vitamīna. Ar ko tādas mencu aknas ēst? Nopērc galetes
(maizei ir īss derīguma termiņš) un aiziet! Uz tām pašām galetēm
vari likt kaņepju sviestu, kas arī ir labo tauku avots.
Vācam vitamīnus un antioksidantus!
Te mums sākas īstā problēma — gan augļiem, gan dārzeņiem ir skumīgi
īss mūžs. Tie nav produkti, ko nopirksi ar domu, ka šie gaidīs savu
zvaigžņu stundu. Taču vitamīni jāsaņem, un epidēmijas laikā tas ir
īpaši svarīgi. Ko darīt? Pirmkārt, žāvēti augļi — izveido krājumus
jau laikus! Tie koncentrē sevī visu labumu no augļa. Izvēlies
tādus, kas nesatur papildus pievienoto cukuru. Ko darīt ar
dārzeņiem? Laiks iepazīt saldētos dārzeņu maisījumus! Lai arī
cilvēkiem mēdz likties, ka tie ir miruši dārzeņi bez uzturvērtības,
jāsaka, ka tas ir kārtējais mīts. Modernās sasaldēšanas
tehnoloģijas nodrošina ļoti augstu vitamīnu un minerālvielu
uzglabāšanos šādos produktos. Jā, tieši tā. Saldētais dārzenis ir
gandrīz kā svaigs, kas sastindzis laikā un telpā un gaida brīdi,
kad tevi apgādāt ar labumiem. Pievērs īpašu uzmanību saldētajiem
spinātiem. Un, gluži kā bērnībā, iestādi uz palodzes sīpolus, lai
aug svaigi, zaļi lociņi. Priecēs ne tikai šķīvi, bet arī acis.
Vēl viens padārgs, bet interesants risinājums ir 100% augļu sulas,
kas ilgstoši uzglabājas. Ar tām ir pilni eko veikali un vietējo
zemnieku produktu plaukti, un parasti tās ir stikla iepakojumos.
Zīmolus saukt negribu, tāpēc apskaties, kas piedāvājumā!
Laiks iepazīt saldētos dārzeņu maisījumus! Lai arī cilvēkiem mēdz likties, ka tie ir miruši dārzeņi bez uzturvērtības, jāsaka, ka tas ir kārtējais mīts.
Noslēgumā — pienskābās baktērijas
Slimības vai vienkārši izolācijas laikā pie labas veselības jāuztur
arī zarnu trakts, jo bieži vien tas ir pirmais, kas reaģē uz
stresu, izraisot purkšķus un burkšķus. Kā zināms, tam labi palīdz
skābpiena produkti un probiotiskie jogurti. Bet, atkal, šie
produkti neiepriecinās ar ilgu uzglabāšanas laiku. Ko darīt? Jau
iepriekš iegādāties uztura bagātinātājus ar probiotiskām jeb
labvēlīgām baktērijām. Tos tavām vēlmēm un makam pielāgos
farmaceits.