Olas mūsu ēdienkartē. Uztura padomi
Pavasara saulgrieži ir klāt! Lai arī šogad Lieldienās nav ieteicamas tradicionālas viesošanās un kopā sanākšanas, tas nenozīmē, ka tādēļ šos svētkus nevaram pienācīgi sagaidīt! Galdā jāceļ tradicionālās olas, bet, cik daudz olas drīkst ēst un kā darīt ar tām, kuras svētkos nav apēstas?
Olas mūsu uzturā
Teju vai neviens ēdiens nav iedomājams bez olu klātbūtnes –
konditorejā, gastronomijā… Mēs tās kuļam mērcēs, krēmos,
kulteņos vai ēdam vienkārši uzceptas vēršacī, vārītas, olas mēs
krāsojam Lieldienās, un ar olām tiek veikti dažādi rituāli jau
gadsimtiem ilgi – galvenokārt, lai godinātu pavasara atnākšanu.
Praktiski visu tautu ēdienkartēs mēs atradīsim olas.
Latvijā pārtikā vispopulārākās ir vistu un paipalu olas, taču
pasaulē ir sastopamas visdažādākās olu gastronomiskās tradīcijas.
Svarīgi, ka neatkarīgi no veida olas mūsu ēdienkarti papildina ar
kvalitatīvām olbaltumvielām.
Olu uzturvērtība
Vidēji vienas olas svars bez čaumalas ir 40 g, un tās ir vidēji 64
kalorijas. Olas nesatur ogļhidrātus, vienā olā ir ap 5-6 gramiem
olbaltumvielu, bet tauki – pārsvarā nepiesātinātās taukskābes,
Omega-3 un Omega-6. Olas satur selēnu, cinku, retinolu, tokoferolu.
Olas dzeltenums ir vērtīgs – tas satur A, D, B grupas vitamīnus,
fosforu, kāliju, kalciju, dzelzi, cinku, β karotinoīdus. Olas satur
arī lecitīnu un holīnu, kas ir nepieciešams labai smadzeņu
darbībai, labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu un
neļauj paaugstināties holesterīna līmenim.
Jāņem vērā, ka olas uzturvērtība būs atkarīga no vistas audzēšanas
– vai tā ir augusi brīvā vidē vai lielfermā. Brīvā vidē audzētu
vistu olās būs nedaudz vairāk Omega-3, karotinoīdu, galvenokārt
luteīna un zeaksantīna, kas labvēlīgi ietekmē acu veselību.
Cik daudz olu ēst?
Tiek pieņemts, ka viena ola dienā veselībai draudus neradīs un
holesterīna līmeni nepaaugstinās. Taču, ja ir kādas veselības
problēmas, vienmēr ir jākonsultējas ar ārstu, cik daudz un kā
pagatavotas olas drīkst ēst. Nevajadzētu gan vienā dienā apēst
visas septiņas olas. Jāatceras, ka olbaltumvielas satur arī gaļa,
zivis, pākšaugi un graudu valsts produkti.
Drošība
Nekvalitatīvas, nepareizi uzglabātas un pagatavotas olas var radīt
risku saslimt ar salmonelozi! Iegādājoties olas, vienmēr
pārliecinieties par to svaigumu (derīguma termiņš norādīts uz
iepakojuma, kur būs informācija arī par putnu turēšanas
metodi).
Pirms ievietošanas ledusskapī olas noteikti ir jānomazgā un jāglabā
tām paredzētā nodalījumā. Ja olai ir ieplīsusi čaumala – olu izmet!
Drošības apsvērumu dēļ neiesaka uzturā lietot jēlas olas. Tās arī
organismā slikti sagremojas.
Pagatavojot olas, jāatceras, ka salmonellas iet bojā 70 ° C pēc
5-10 minūtēm. Cieti vārīta ola ir droša uzturā, savukārt mīksti
vārītā olā, ja to vāra četras minūtes, salmonellas var vēl
saglabāties!
Grūtniecības laikā ir jālieto termiski apstrādāti produkti un tas
nozīmē, ka topošām māmiņām olas uzturā jālieto kārtīgi izceptas vai
cieti vārītas!
Olas pēc svētkiem
Ja lieto olas pēc Lieldienām, tad krāsotās olas ir jāuzglabā
ledusskapī. Tās var izmantot visdažādākajās receptēs, piemēram,
salātos, zupās un uzkodās:
- zaļumu salātos kopā ar jaunajām nātru lapiņām, gārsu, skābenēm, spinātiem, gurķiem un sarkano sīpolu ripiņām;
- sviestmaižu krēmā ar tunci, kapātam olām un garšvielām;
- nātru zupā vai skābeņu zupā ar olām;
- pildītu olu pagatavošanai – dzeltenumu sajaucot ar sinepēm, majonēzi, krējumu vai grieķu jogurtu;
- maizītēs ar ķilavām un olu.