Tapuši jauni oficiāli veselīga uztura ieteikumi pieaugušajiem
Lai Latvijas iedzīvotāji lietotu veselīgāku uzturu, Veselības ministrija ir izstrādājusi jaunus veselīga uztura ieteikumus pieaugušajiem.
Lai veicinātu izpratni par to, cik daudz un kāda veida produktus
būtu ieteicams iekļaut ikdienas uzturā, vadlīnijās iekļauts
ieteikums ikdienas maltītes gatavot pēc tā saucamā šķīvja principa,
kā arī sniegti piemēri par to, kas ir viena pārtikas produktu
grupas vai pārtikas produkta porcija.
Uztura ieteikumi izstrādāti sadarbībā ar Latvijas Diētas un Uztura
Speciālistu asociāciju, Latvijas Diētas ārstu asociāciju un
Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrību. Ieteicamās enerģijas
un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem izstrādātas saskaņā ar
Ziemeļvalstu uztura rekomendācijām un Pasaules Veselības
organizācijas rekomendācijām.
Aktualizētajos uztura ieteikumos uzsvērta dažādota un veselīga
uztura ietekme uz veselību, aicinot iekļaut uzturā vairāk augu
izcelsmes produktu, tostarp palielinot ikdienā apēsto augļu un
dārzeņu patēriņu līdz vismaz 500 gramiem. Kā liecina 2018. gadā
veikts pētījums par Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošajiem
paradumiem, ik dienu svaigus dārzeņus lietojuši vien nedaudz vairāk
kā trešdaļa (36%) pieaugušo, bet augļus un ogas – vien ceturtā daļa
(24%).
Lai nodrošinātu nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu,
jāatceras par daudzveidību un ikdienas ēdienkarte jāpapildina sākot
ar sakņu un lapu dārzeņiem un zaļumiem un beidzot ar dažādiem
augļiem un ogām. Dārzeņus un augļus ieteicams iekļaut katrā
galvenajā ēdienreizē, kā arī uzkodu laikā. Īpaši ieteicami ir
vietējie un sezonai atbilstošie svaigie augļi un dārzeņi.
Iedzīvotāji aicināti arī palielināt uzņemtā šķidruma daudzumu, tai
skaitā ūdens, līdz vismaz 2–2,5 litriem dienā. Svarīgi lietot
vairāk šķidruma karstā laikā, kā arī nodarbojoties ar fiziskajām
aktivitātēm vai veicot fiziski smagu darbu.
Lai uztura ieteikumus būtu vieglāk izprast, ieteikumos sniegti
piemēri par to, kas ir viena porcija. Piemēram, viena porcija
olbaltumvielu ir 2 olas, 1 glāze pākšaugu, 80–100g gaļas vai
100–140g zivs filejas. Viena porcija graudaugu ir 2 šķēles kliju
maizes vai 1 glāze vārītu griķu. Viena porcija augļu ir vidēja
lieluma ābols vai septiņas zemenes un tamlīdzīgi.
Iedzīvotāji aicināti ikdienas maltītes gatavot pēc tā saucamā
šķīvja principa: šķīvis domās jāsadala trīs daļās un puse no šķīvja
jāpiepilda ar svaigiem un termiski apstrādātiem dārzeņiem vai
augļiem, viena ceturtā daļa – ar graudaugiem vai kartupeļiem,
savukārt atlikusī daļa – ar olbaltumvielas saturošiem produktiem
(olām, gaļu, zivīm, biezpienu u.c.). Šķīvja principu ieteicams
ievērot visās galvenajās ēdienreizēs, piemēram, brokastīs
pagatavojot graudaugu putru ar pienu un augļiem vai vārītas olas ar
dārzeņiem un pilngraudu maizi; pusdienās izvēloties salātus,
graudaugu produktus un gaļu, zivis vai pākšaugus; vakariņās
izvēloties dārzeņu sautējumu vai zupu. Uzkodām ieteicams izvēlēties
augļus vai dārzeņus.