Vai ēdienu sildīšana mikroviļņu krāsnī tiešām var būt bīstama veselībai?
Mikroviļņu krāsns, iespējams, ir visapspriestākā virtuves iekārta. Joprojām ir daudz cilvēku, kuri uzskata, ka ēdiena sildīšana mikroviļņu krāsnī var kaitēt veselībai. Tāpat pastāv mīts, ka šāds ēdiens zaudē savu uzturvērtību. Vai tiešām tā ir? Kliedējam mītus!
Mīts: lietojot ēdienu, kas pagatavots mikroviļņu krāsnī,
var saslimt ar vēzi
Šis mīts radies mikroviļņu dēļ, liekot daudziem skatīties ar skepsi
uz ēdienu, kas pagatavots, izmantojot starojumu. Ēdiens, kas
sildīts mikroviļņu krāsnī, netiek pakļauts kaitīgam starojumam. Šis
elektromagnētisko viļņu veids nespēj izraisīt tādas saslimšanas kā
vēzis.
Mīts: elektromagnētiskais starojums saglabājas krāsnī;
ēdiens vienmēr var sasūkties ar kaitīgām vielām no
iepakojuma
Kad mikroviļņu krāsns tiek izslēgta, nav iespējams nokļūt saskarē
ar mikroviļņiem. Tāpat nepareizs ir mīts, ka ēdiens vienmēr var
sasūkties ar kaitīgām vielām, ja tas tiek sildīts iepakojumā.
Protams, vispirms jāpievērš uzmanība iepakojumam! Ja nopērc ēdienu,
uz kura iepakojuma ir norādīts, ka to var sildīt mikroviļņu krāsnī,
tad vari būt drošs, ka tā arī ir. Ievērojot visas norādes, cik ilgi
jāsilda, vari izmantot arī esošo iepakojumu.
Savukārt, ja speciālas norādes nav, tad pārliec ēdienu šķīvī, un tad to sildi. Vislabāk izvēlēties karstumizturīgus traukus, piemēram, keramikas vai stikla šķīvjus. Pievērs uzmanību, lai traukiem nebūtu apzeltītas maliņas.
Tiesa, mīts var kļūt patiess, ja izvēlēsies sildīt plastmasas traukos, tādēļ tos drošības labad nekad neizmanto. Tāpat nekad nesildi ēdienu metāla traukos, alumīnija folijā vai papīra maisiņos.
Mīts: ēdiens, kas gatavots mikroviļņu krāsnī, zaudē savu
uzturvērtību
Gan vārīšanas, gan cepšanas procesa laikā tiek zaudēta daļa no
vērtīgajām vielām, kas ir ēdienā. Var šķist pārsteidzoši, bet
izpētīts, ka, sildot mikroviļņu krāsnī, piemēram, dārzeņu ēdienus,
šādi saglabājas pat vairāk vērtīgās vielas, nekā pēc vārīšanas vai
cepšanas.
Nenoliedzami, ja ilgstoši sildīsi ēdienu mikroviļņu krāsnī pārāk augstā temperatūrā, tas sāks zaudēt savas uzturvērtības. Tomēr pareiza produkta pagatavošana vai uzsildīšana būtiski nesamazinās produkta uzturvērtību.