Kā vasarā pēc svīšanas un pārslodzes atjaunot minerāļu līmeni organismā
Vasarā, kad ķermenis pastiprināti izdala šķidrumu, nepieciešams rūpīgi sekot līdzi uzņemtā ūdens, vitamīnu un minerālvielu daudzumam. Visvairāk tos iespējams uzņemt ar pārtiku, taču, it īpaši minerāļus, bagātīgi sniedz arī minerālūdens.
Minerāļi piedalās daudzos no svarīgākajiem organisma procesiem,
tādēļ to līmenim ķermenī jāpievērš īpaša uzmanība. Lūk, daži no
nozīmīgākajiem minerāļiem, kas nepieciešami veselīgai organisma
funkcionēšanai.
Hlorīdi
Hlorīds tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem elektrolītiem un
būtisku barības vielu cilvēku veselībai un ir nepieciešams visām
dzīvajam. Tas ir minerālu piedeva, kas veicina fotosintēzes procesu
augos un pat padara ēdienu garšīgāku – nātrija hlorīds ir mums
visiem labi zināmais vārāmais sāls! Hlorīdi ir svarīgi ne tikai
augiem, bet arī ir izšķirīgi veselīga dzīvesveida
nodrošināšanā cilvēkiem. Elektrolīti ir ārkārtīgi svarīgi – tie
palīdz līdzsvarot šķidruma daudzumu šūnās un ārpus tām, uzturēt
pareizu ķermeņa šķidruma līmeni asinīs, asinsspiedienu un pH
līmeni, kā arī piedalās elektrisko impulsu nodrošināšanā, kas
ietekmē muskuļu, nervu un sirds darbību. Hlorīdi vislielākajā
daudzumā ir sālī, bet atrodami arī jūras zālē, rudzos, tomātos,
olīvās.
Kalcijs
Kalcijs ir ķermenī visvairāk esošais minerāls, kas galvenokārt
nepieciešams skeleta un muskuļu veselībai. Tā galvenā loma ir kaulu
stiprināšanā un attīstībā, bet tas arī palīdz regulēt hormonus,
muskuļu kontrakcijas (piemēram, palīdz pukstēt sirdij), nervu
impulsus un asins recēšanu. Cilvēka ķermenis neražo kalciju, bet
tikai apstrādā un absorbē to, piemēram, no uztura bagātinātājiem,
tāpēc ir svarīgi, lai kalcija daudzums organismā būtu pietiekams,
lai nodrošinātu ķermeņa ikdienas vajadzības. Ik dienu organisms
zaudē lielu daudzumu kalcija, un, ja ķermenis katru dienu nesaņem
pietiekami daudz kalcija, tas sāk patērēt kalciju no kauliem.
Ilgtermiņā tas var novājināt kaulus, izraisot tādas kaites kā
osteoporozi vai kaulu lūzumus pat pēc neliela kritiena. Lielisks
kalcija avots ir sēklas (magoņu, sezama, čia u.c.), piens, siers un
jogurts, pākšaugi un lēcas, taču ASV Nacionālā pētījumu padome ir
paziņojusi, ka arī ūdens var palīdzēt ķermenim uzņemt ikdienas
kalcija devu.
Magnijs
Magnijs ir ļoti svarīgs minerāls, un tam ir galvenā loma daudzos
bioloģiskos procesos, kas saistīti ar enzīmiem, piemēram, ēdiena
pārveidošanā par enerģiju, proteīnu formācijā, gēnu uzturēšanā,
muskuļu kustībās un nervu sistēmas regulācijā. Tiek uzskatīts, ka
novecošana, stress un dažādas slimības var palielināt magnija
nepieciešamību organismā, un nepietiekama magnija uzņemšana un
traucēta absorbcija veicina tādas kaites kā osteoporoze,
hipertensija un aterosklerotiskas asinsvadu slimības. Tāpat
pētījumos ir noskaidrots, ka magnijs var palīdzēt uzlabot sniegumu
treniņos, tas mazina depresiju, insulīna rezistenci, cukura līmeni
asinīs un asinsspiedienu, palīdz pret iekaisumu un migrēnām. Tumšā
šokolāde, avokado, rieksti, pākšaugi un sēklas ir lieliski magnija
avoti.