Pākšaugi – produkts ar pievienoto vērtību
Īstais laiks iekļaut pākšaugus ikdienas vai vismaz iknedēļas ēdienkartē, jo pākšaugi ir patiešām vērtīgi. Starp citu, pākšaugu grupai pieder ne tikai mums tik zināmās pupas un zirņi, bet arī, piemēram, lēcas un zemesrieksti. „Vai zināt, kas ir struļčs,” vaicā „Mēness aptiekas” eksperte Veselības centru apvienības uztura speciāliste Anita Baumane.
Kāpēc
lietot?
“Uzturā ieteicams iekļaut dažādus
pākšaugus: zirņus (turku zirņus, pelēkos zirņus), pupas (raibās,
baltās, sarkanās, Mung jeb Ķīnas pupas) un lēcas (brūnās,
zaļās, sarkanās, dzeltenās), jo pākšaugi ir lielisks B grupas
vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu avots.
Pākšaugi satur divu veidu šķiedrvielas – nešķīstošās, kas samazina kolorektālā jeb resnās zarnas vēža attīstību, un šķīstošās šķiedrvielas, kas organismā ir ļoti svarīgas, lai kontrolētu holesterīna līmeni asinīs.
Pētījums liecina, ka, uzņemot dienā piecus līdz desmit gramus šķīstošās šķiedrvielas, zemā blīvuma holesterīns (ZBL) jeb sliktais holesterīna līmenis samazinās aptuveni par 5%, piemēram, apēdot ½ tases jeb 75 g vārītu sarkano pupu, tiek uzņemti 3 g šķīstošo šķiedrvielu,” skaidro VCA uztura un sporta speciāliste Anita Baumane.
Pākšaugi ir lielisks B grupas vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu avots.
Pākšaugu
banka
Pākšaugi satur ogļhidrātus vairāk
nekā rieksti un sēklas, bet olbaltumvielas – aptuveni līdzīgi.
Pustase vārītu pupiņu satur no 115 līdz 125 kalorijām un 7–9 g
olbaltumvielu.
Turklāt pākšaugi satur maz tauku – 1–2%. Izņēmums ir sojas pupas – 100 g produkta satur 19,6 g nepiesātināto tauku. Tas ir arī vienīgais augu valsts produkts, kura sastāvā ir visas astoņas neaizvietojamās aminoskābes.
„Sojas pupas bagātas arī B grupas vitamīniem, minerālvielām un fitoestrogēniem. Soja ir spēcīgs alergēns, tāpēc tās lietošana jāsāk piesardzīgi. Sojas produkti ir, piemēram, tofu, sojas dzēriens, diedzētas sojas pupiņas. Uzturā ieteicams iekļaut soju, kas nav ģenētiski modificēta,” papildina „Mēness aptieka” farmaceite Ērika Pētersone.
Tiesa, ne visi pākšaugi satur visas nepieciešamās aminoskābes. Pākšaugos ir nedaudz metionīna, kas lielākā daudzumā atrodams graudos. Lai iegūtu labu aminoskābju līdzsvaru, kas īpaši nepieciešams bērniem augšanas procesā, un lai organisms atjaunotos pēc fiziskām aktivitātēm, pākšaugus vajadzētu kombinēt ar graudaugiem. Pākšaugi sader ar griķiem, grūbām, pilngraudu rīsiem. Par 50% mazāka ietekme uz glikēmiju ir tad, ja pilngraudu rīsus sautē kopā ar melnajām vai sarkanajām pupiņām.
It īpaši bērniem augšanas procesā un arī lai organisms atjaunotos pēc fiziskām aktivitātēm pākšaugus vajadzētu kombinēt ar graudaugiem - griķiem, grūbām, pilngraudu rīsiem.
Veģetāriešiem
Pākšaugi ir nozīmīgi ikdienas
veģetārajā uzturā, jo ir labs olbaltumvielu avots, alternatīva
gaļai. Tomēr tie satur arī fitīnskābi, kas traucē
minerālvielām pilnvērtīgi uzsūkties. Lai veicinātu dzelzs
uzsūkšanos no pupām, ieteicams tās diedzēt vai pirms
pagatavošanas izmērcēt. Pākšu pupiņas un zaļos zirnīšus nevar
uzskatīt par olbaltumvielu avotu, jo 100 g produkta ir vidēji 5 g
olbaltumvielu.
Cukura diabēta
pacientiem
Pākšaugiem ir zems glikēmiskais
indekss, kas nodrošina lēnu un nepārtrauktu glikozes piegādi. Tos
rekomendē uzņemt ikdienas uzturā cukura diabēta pacientiem, kā arī
tiem, kam ir diagnosticēta celiakija, jo pākšaugi nesatur
glutēnu.
Podagras
pacientiem
Nereti viņiem iesaka atturēties no pākšaugiem lielā purīna daudzuma
dēļ, tomēr nav pietiekamu pierādījumi, ka pākšaugu lietošana uzturā
var veicināt podagras attīstību vai radīt paasinājuma risku. Lēcas,
zirņus un pupas drīkst lietot droši, bet – ievērojot mērenību:
vienu porciju (75 g) vārītu pākšaugu. Tāpat mērenība pākšaugu
lietošanā būtu jāievēro cilvēkiem ar kairināto zarnu sindromu, lai
mazinātu sāpju sajūtu un neprovocētu zarnu ātrāku
peristaltiku.
Kā ēst
pākšaugus?
Uztura speciāliste atzīst, ka viens
no biežākajiem iemesliem, kāpēc pākšaugus neiekļauj ikdienas
uzturā, ir gāzu veidošanās zarnās jeb meteorisms. Lielākā daļa
pākšaugu to patiešām veicina.
“Pākšaugu mērcēšana un ilgāka vārīšana, kā arī to kombinēšana ar tādiem garšaugiem kā ķimenes, fenheļa sēklas vai majorāns samazina gāzu veidošanos un diskomforta sajūtu gremošanas traktā. Pākšaugus jāsāk uzņemt nelielā daudzumā, lai zarnās nonāk mazāk nesagremojamo ogļhidrātu. Pākšaugu sagremošanu atvieglos pienskābi saturoši produkti, piemēram, raudzēts piens – kefīrs vai rūgušpiens,” stāsta Veselības centru apvienības uztura speciāliste Anita Baumane.
Lielveikalos ir pieejami lietošanai gatavi, vakuumā iesaiņoti, izvārīti pākšaugi un to maisījumi, arī konservētas pupiņas. Tiesa, tās satur sāli, tāpēc pirms lietošanas būtu jānoskalo – tā sāls daudzumu var samazināt līdz pat 40%.
“Dažādu valstu uzturvielu rekomendācijās var atrast, ka būtu jāuzņem 75 g pākšaugu (vārīti), savukārt ja pākšaugus patērē kā gaļas alternatīvu, porcijas ieteicamais lielums vārītā veidā būtu 150 g katru dienu. Arī Latvijas Veselības ministrijas izstrādātajos veselīga uztura ieteikumos veģetāriešiem un grūtniecēm ieteikts uzņemt 150 g vārītu pākšaugu. Senioriem un pieaugušajiem rekomendē ēdienkartē regulāri iekļaut olbaltumvielas saturošus produktus, tostarp pākšaugus. Savukārt Amerikas Kardioloģijas asociācija katru dienu iesaka apēst pustasi vārītu pākšaugu,” stāsta Anita Baumane.
Adžuku jeb sarkanās
pupas
Atšķirībā no citiem pākšaugiem
sarkanās pupas satur antioksidantus (izoflavonoīdus) – 0,59 mg/100
g. Pierādīts, ka izoflavonoīdi samazina krūts vēža attīstību pēc
menopauzes iestāšanās. Šīs pupiņas ir mazas, tāpēc ātri izvārās.
Vislabāk garšos novārītas un saceptas ar timiānu, sīpolu un
ķiploku. Pupiņas var pievienot jau gatavai zupai.
Mung pupas jeb zaļās
Ķīnas pupas
Tāpat kā adžuku pupas, Mung pupas ir mazas, tāpēc ātri izvārās un
zupā pievienojamas jau tad, kad zupa ir gatava. Pētījumos
pierādīts, ka Mung pupiņas novērš hiperglikēmiju, hiperlipidēmiju
un hipertensiju.
Baltās
pupas
Baltajām pupām ir neliels
izoflavonoīdu daudzums – 0,27 mg/100 g, taču tās satur pietiekami
daudz kalcija – 106 mg/100 g. Arī cūku pupās kalcija daudzums ir
pietiekams – 197 mg/100 g. Baltās pupas labi iederas zupās, salātos
vai sautējumos.
Turku jeb aunu
zirņi
Tie satur B grupas vitamīnus, īpaši
B6 – 41%, B1 – 40%, pantotēnskābi – 32%, riboflavīnu – 16%, niacīnu
– 10%. No turku zirņiem gatavo Tuvo Austrumu virtuvei raksturīgo
pastu – humosu, ko ziež uz maizītes un ēd ar sieru, papildinot ar
svaigiem dārzeņiem. Lielveikalos piedāvā turku zirņu miltus. Ar
tiem var daļēji vai pilnībā aizstāt kviešu miltus, jo to garša ir
neitrāla, bet tekstūra – maiga. Miltos var malt arī pelēkos zirņus,
kā darījusi senči. Par to liecina latgaliešu ēdiens struļčs –
klimpas vai stingra zirņu miltu putra, ko siltu vai atdzesētu ēda
talkās un citos pasākumos.
Gaišās pupiņas ar melno
actiņu
Šīs pupas satur ievērojami daudz
folijskābes – 633 μg/100 g. Pietiekams tās daudzums uzturā ir
nepieciešams grūtniecības laikā, jo folijskābe vajadzīga mātes
eritropoēzei, DNS sintēzei, augļa, placentas augšanai, augļa
muguras smadzeņu attīstībai grūtniecības pirmajā mēnesī, lai
novērstu nervu caurules defektus zīdaiņiem.
Lēcas
Viens no senāk kultivētajiem
pākšaugiem, kura izcelsme ir Vidusāzija un Turcija. Lēcās ir mazāk
šķiedrvielu (10,2 g/100 g), kas atvieglo gremošanu. Labi der tiem,
kuri cieš no meteorisma un iekaisīgām zarnu slimībām. Lēcās ir
vairāk B grupas vitamīnu nekā pupiņās un
zirņos.