Kas vērtīgs sojā?
Mūsdienās soja ir viens no pamatproduktiem daudzu cilvēku uzturā. Aptuveni divas trešdaļas no visiem rūpnieciski pārstrādātajiem produktiem satur sastāvdaļas, kas ir gatavotas no sojas. Kas ir šis pretrunīgi vērtētais augs, par kura lietošanu mēs dažkārt pat nenojaušam?
- Soja pieder pie pākšaugu grupas, attiecīgi tā ir labs olbaltumvielu avots. Labs patiesībā pat būtu pieticīgs apzīmējums, jo sojas pupiņas satur visas neaizstājamās aminoskābes, kas tās ļauj klasificēt kā pilnvērtīgu olbaltumvielu produktu.
- Sojas pupiņas galvenokārt sastāv no eļļas un olbaltumvielām, taču neatņemama sastāvdaļa ir arī ogļhidrāti un šķiedrvielas.
- Sojas pupiņas un to produkti ir labs dzelzs, B grupas vitamīnu, kalcija un cinka avots. Tās satur arī neaizstājamās Omega 3 un Omega 6 taukskābes.
- Neraugoties uz to, ar sojas produktu pārmērīgu lietošanu uzturā tomēr nevajadzētu aizrauties. Kā jau visam uzturā – arī sojai jābūt veselīgās devās.
Kā izskatās viena sojas porcija?
- 1 tase (nepilni 250 ml) sojas piena
- puse tases (8 ēdamkarotes) vārītu sojas pupiņu
- 1/3 tases (30 grami) sojas riekstiņu
- 110 grami tofu
Var izraisīt alerģiju
Soja ir arī viens no biežākajiem pārtikas alergēniem. Tā var izraisīt vemšanu, vēdersāpes, caureju, anēmiju un citus simptomus. Ja ir alerģija pret soju, iespējams, alerģiska reakcija būs arī pret zemesriekstiem, zirņiem, lēcām un rudzu/miežu miltiem. Bieži vien alerģija pret soju ir bērniem ar ekzēmu, taču līdz divu gadu vecumam tā nereti pāriet.
Avots: http://jauns.lv