Kā noteikt antioksidantu daudzumu medū jeb Vai meklēt veselību bišu produktos
Vai tev šķiet, ka par bišu produktiem jau sen zināms pilnīgi viss? Tā nav! Attīstoties zinātnei un augot tehnoloģiskajām iespējām, izdodas arvien labāk izpētīt vielas, produktus un to lieliskās īpašības. Šis tas svarīgs atklāts arī par medu un bišu maizi.
“Medus, bišu maize, ziedputekšņi, peru pieniņš un propoliss mūsdienās iegūst jaunu nozīmi – tos dēvē par funkcionālo pārtiku, ar to saprotot pārtiku ar dažādām bioloģiski aktīvām sastāvdaļām, kas uzlabo veselību, veicina organisma fizioloģisko darbību un samazina dažādu slimību risku,” stāsta „Mēness aptiekas” eksperte, uztura speciāliste Veselības centru apvienībā Anita Baumane.
Medu – katru dienu
Zinātnieki novērojuši, ka medum piemīt spēja uzlabot gremošanas
trakta funkcijas un stiprināt aknu darbību. Tam ir antioksidanta,
antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības, sirdsdarbību uzlabojošs
un asinsspiedienu mazinošs efekts.
Medus galvenokārt sastāv no ogļhidrātiem, svarīgākie no tiem ir
glikoze, fruktoze, saharoze, maltoze. Šie ogļhidrāti ātri
uzsūcas cilvēka organismā. Medus satur arī citas vērtīgas
vielas, piemēram, enzīmus (fermentus), organiskās skābes,
vitamīnus, mikro un makro elementus, tādēļ medum ir augsta
uzturvērtība un piemīt ārstnieciskas īpašības, taču barības
vielas gan medū ir ļoti nelielā daudzumā. Veicot dažādus pētījumus
secināts: lai uzņemtu pietiekami vērtīgo vielu, vienā reizē
ieteicams apēst vismaz 50–80 gramus medus.
Veicot dažādus pētījumus secināts: lai uzņemtu pietiekami vērtīgo vielu, vienā reizē ieteicams apēst vismaz 50–80 gramus medus.
“Lai arī nereti medu uzskata par brīnumlīdzekli, tomēr vajadzētu
paturēt prātā (sevišķi, ja ir svarīgi zaudēt liekos kilogramus), ka
medus galvenokārt sastāv no cukura un medum ir gandrīz tāda pati
enerģētiskā vērtība kā cukuram – tējkarote medus satur aptuveni 20
kalorijas. Jāņem vērā, ka dažkārt medū ir sastopamas baktērijas
Clostridium botilinum sporas. Pieaugušajiem un bērniem tās nav
bīstamas, taču mazuļa līdz gada vecumam uzturā nevajadzētu
pievienot medu, jo botulisma sporas var radīt draudus zīdaiņa
veselībai,” skaidro VCA uztura speciāliste Anita
Baumane.
Labs smadzenēm
Vismazāk izpētīta ir medus ietekme uz smadzenēm, lai gan jau kopš
senseniem laikiem, īpaši Austrumos, medu uzskata par atmiņu
uzlabojošu produktu.
Pēdējos piecos gados ir publicēti vairāki pētījumi, kas parādījuši,
ka medum piemīt nomierinošas, sāpes remdinošas, konvulsijas
mazinošas, antidepresanta un antioksidanta īpašības. Pateicoties
medū esošajiem polifenoliem, tas palīdz stiprināt kognitīvās
funkcijas. Polifenoli reaģē ar reaktīvajiem skābekļa savienojumiem,
kas veicina novecošanos un nepareizu proteīnu veidošanos (piemēram,
beta amiloīdu – vienu no galvenajiem izpētes objektiem mēģinājumos
ārstēt Alcheimera slimību). Medus kā antioksidants spēj uzlabot
hipokampa – smadzeņu daļas, kas atbildīga par atmiņu, –
veselību.
Medum piemīt nomierinošas, sāpes remdinošas, konvulsijas mazinošas, antidepresanta un antioksidanta īpašības.
“Daudzi zinātnieki secinājuši, ka ar antioksidantiem bagātā medus ikdienas deva var būtiski uzlabot veselību. Interesanti, ka antioksidantu daudzumu medū var noteikt pārsteidzoši vienkārši – vizuāli. Jo medus tumšāks, jo tajā ir vairāk antioksidantu,” teic VCA uztura speciāliste Anita Baumane.
Bišu maize – ne tikai imunitātei
Bišu maize ir produkts ar senu vēsturi – to galvenokārt izmantoja
tautas medicīnā. Bišu maizes izejviela ir ziedputekšņi, ko bites
īpaši apstrādā, palielinot to uzturvērtību. Šai ziņā bišu maize ir
veselībai vērtīgāka nekā biežāk pieejamais bišu produkts –
ziedputekšņi.
“Bišu maize ir pilnvērtīga, bioloģiski aktīva barības viela, ko var
un pat vajag lietot uzturā. Tā satur A, B, C, E un K vitamīnu,
dažādas minerālvielas, piemēram, nātriju, kāliju, fosforu, cinku,
magniju, kalciju, dzelzi, selēnu, ka arī aptuveni 30%
olbaltumvielu. Bišu maizē ir arī antioksidanti un organismam tik
nepieciešamās nepiesātinātās taukskābes,” stāsta speciāliste.
Par bišu produktu ietekmi uz veselību teju katru gadu tiek veikti
jauni pētījumi, un šo pētījumu nozīme pakāpeniski pieaug. Piemēram,
pētījumā, kurā pārbaudītas bišu maizes bioaktīvās īpašības,
noskaidrots, ka šim bišu produktam ir augsts antioksidantu saturs –
1428 mg/100 g fenola savienojumu.
“Ņemot vērā bišu maizes labvēlīgo ietekmi uz imūnsistēmu, tā ir
īpaši ieteicama samazinātas imunitātes gadījumos, arī rudens un
ziemas sezonā. Bišu maizei ir vēl kāda vērtīga īpašība – tā regulē
holesterīna līmeni asinīs un samazina kopējo lipīda profilu. Tātad
– bišu maize ir labs palīgs sirds veselības uzturēšanā un
aterosklerozes profilaksē. Bišu maize ir arī lielisks papildus
enerģijas avots fiziski aktīviem cilvēkiem, sportistiem.
Var teikt, ka visi bišu produkti labvēlīgi ietekmē fizisko un
garīgo veselību, tādēļ ir gan pietiekami daudz iemeslu, gan arī
īstais laiks iekļaut bišu produktus ikdienas uzturā,” apgalvo
uztura speciāliste Anita Baumane.