Kas ir smalcinātās auzas un kas tās atšķiras no citiem auzu produktiem?
Pilngraudu auzas, ātri vārāmās auzas un tagad veikalu plauktos ir parādījies vēl viens šo graudaugu veids - smalcinātās auzas jeb angļu mēlē "steel-cut oats”. Jau skaidrojām, kāpēc auzas ir superprodukts, taču smalcinātās auzas sola vēl papildu ieguvumus mūsu veselībai, labsajūtai un garšas kārpiņām.
Vairāk par smalcinātajām auzām stāsta “Herkuless” jauno produktu
tehnoloģe Natālija Lagzdiņa.
Neplacinām – griežam!
Sākotnēji visu auzu ceļojums uz brokastu šķīvi sākas vienādi -
graudu attīra no apvalka jeb sēnalas, un tas pārtop par putraimu.
Pēc tam putraimu apstrādā ar tvaiku, lai gala produkta kvalitāte un
garša paliktu nemainīga. Šādi arī tiek pagarināts produkta derīguma
termiņš.
Tālāk putraimu likteņi dalās – daļai lemts kļūt par pārslām un daļai par smalcinātām auzām. Gatavojot pārslas, putraimus vajadzīgajā biezumā saplacinā tā dēvētajos valčos. Šajā procesā pārsla kļūst mīksta un tai nolobās klijas, tādēļ auzu pārslu gatavošanas laiks ir salīdzinoši īss. Lai putraims kļūtu par ātri vāramo pārslu to gan saplacina, gan sagriež.
Turpretim, ražojot smalcinātās auzas, putraimus sagriež trīs daļās jeb sasmalcina ar tērauda nažiem, iegūstot graudiņus, kas ir cietāki par pārslām un ir saglabājuši pirmatnējo struktūru.
“Ar šo tehnoloģiju grauda endosperma, klijas un dīglis paliek
tikpat kā neskarti, tā saglabājot grauda vērtīgās īpašības,”
skaidro “Herkuless” jauno produktu tehnoloģe Natālija
Lagzdiņa.
Vēl augstāka uzturvērtība un augsts augu proteīna
daudzums
Tāpat kā citiem auzu produktiem arī smalcinātajām auzām ir augsta
uzturvērtība, kas lieliski papildina teju jebkuru diētu. Nieka 40
gramos smalcināto auzu ir 150 kalorijas, 5 g proteīna, 2,5 g labo
tauku, 27 g ogļhidrātu, 15% no dienā nepieciešamajām šķiedrvielām
un 10% no dzelzs dienas devas.
Smalcināto auzu putrai piemīt unikāla garša un tekstūra – tai ir izteikti riekstaina garša un krēmīga struktūra. Šī putra noteikti atšķiries no ierasto auzu pārslu putrām.
“Īpaši vērtīgs šis produkts varētu šķist veģetāriešiem un vegāniem, jo smalcinātās auzās ir krietns augu proteīna daudzums,” uzsver Natālija.
Mazākās devās tajās sastopami arī vairāki organismam
nepieciešami vitamīni un minerālvielas, piemēram, E vitamīns,
folāts, cinks un selēns. Auzas par superproduktu padara to sastāvā
esošā šķiedrviela beta-glikāns, tam ir labvēlīga ietekme uz
veselību. Tikmēr smalcinātās auzas citu auzu produktu vidū izceļas
ar augstāku šķiedrvielu saturu.
Krēmīga putra ar izteikti riekstainu
garšu
Smalcināto auzu putrai piemīt unikāla garša un tekstūra – tai ir
izteikti riekstaina garša un krēmīga struktūra. Šī putra noteikti
atšķiries no ierasto auzu pārslu putrām.
Tā kā ražojot smalcinātās auzas tiek saglabāts vairāk no
paša grauda, galaprodukta virsma ir mazāka. Jāņem vērā, ka
smalcinātās auzas neuzsūc ūdeni tikpat ātri kā ierastās auzu
pārslas, kas ir lielas un plakanas, tādēļ smalcināto auzu
gatavošanai būs jāvelta vairāk laika nekā ierasts. Ja no pilngraudu
auzu pārslām maltīte top gatava aptuveni 10 minūtēs, tad smalcināto
auzu putrai vajadzēs 25-30 minūtes. Taču ticiet mums – tas ir tā
vērts!
Kā pagatavot smalcinātas auzas?
Smalcinātas auzas, tāpat kā auzu pārslas, var pagatavot daudz un
dažādos veidos. Visbiežāk šis ir brokastu ēdiens, jo tā
pagatavošana ir vienkārša un sniedz enerģiju visai dienai.
Recepte ir gaužām vienkārša. Uz 160 gramiem (1 glāzi) smalcināto
auzu būs nepieciešami aptuveni 710 ml (3 glāzes) ūdens vai piena.
Auzu garšas izcelšanai var pievienot šķipsniņu sāls. Auzas pārlej
ar ūdeni vai pienu un, regulāri maisot, vāra tās aptuveni 30
minūtes vai līdz tās ir kļuvušas mīkstas.
Auzu ēdienu variācijas
Smalcinātu auzu putrai var pievienot ne vienu vien sastāvdaļu, lai
vēl vairāk paaugstinātu tās vērtību. Papildus auzu proteīna devai
var pievienot olu baltumus, grieķu jogurtu vai proteīna pulveri,
lai pagatavotu supervaroņa cienīgu brokastu bļodu. Putrai virsū var
kārtot arī ogas, ābolus, čia sēklas, riekstus, riekstu sviestu,
kanēli un brūno cukuru.
Ja klasiskā vārītā putra vairs neiet pie sirds, tad der izmēģināt ceptas auzu pārslas, kas būtībā ir krāsnī cepta auzu putra, kurai pievienoti augļi, rieksti vai kāda cita tīkama piedeva.
Interesants auzu pagatavošanas veids ir “nakts” auzu pudiņš jeb “overnight oats”. Šī ēdiena pagatavošanā nav nepieciešams putru termiski apstrādāt. Auzu pārslas vai graudus pārlej ar pienu un liek ledusskapī uz vismaz divām stundām, ideālam rezultātam jāatstāj visu nakti, tādēļ šo ēdienu sauc par “nakts” auzu pudiņu.
Smalcinātas auzas var kalpot arī kā lieliska bāze risotto stila
ēdienu gatavošanā. Tās lieliski garšos gatavotas buljonā ar
dārzeņiem, pievienojot parmezānu vai “Gruyère” sieru, pasniegtas ar
plaucētu olu.
Par zīmolu “Herkuless”
Zīmola “Herkuless” ražotājs ir AS “Rīgas Dzirnavnieks”. Zīmola
vēsture aizsākusies pirms 66 gadiem, kad 1954.gadā pirmo reizi
minēti produktu ar “Herkuless” nosaukumu. Pašlaik ar zīmolu
“Herkuless” pieejams plašs produktu klāsts - visu veidu
kviešu, rudzu un auzu miltus, miltu maisījumus, graudaugu pārslas,
musli batoniņi un citi produkti. “Herkuless” produkti ir pieejami
Eiropā, Āzijā, Ziemeļamerikā un Āfrikā.
Izmantotie informācijas avoti:
https://www.healthline.com/nutrition/steel-cut-oats-benefits#basics
https://livelytable.com/how-to-make-steel-cut-oats-4-ways/
https://www.livestrong.com/article/358909-benefits-of-steel-cut-oats/