Saldais bieds - kas mums būtu jāzina par cukura ietekmi uz cilvēka veselību?
Ikviens no mums kaut reizi ir domājis par to, kāda ir patiesā cukura ietekme uz mūsu ķermeni. Gan sabiedrībā, gan ekspertu vidū ir raisījušās dažādas diskusijas par to, vai cukurs būtu jāiekļauj uzturā vai tomēr jāsaka stingrs “Nē!”.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģijas nodaļas virsmāsa un Latvijas Diabēta aprūpes māsu apvienības priekšsēdētāja Līga Ārente skaidro, ka vairumā gadījumu šo mulsumu un diskusijas rada tas, ka atsevišķas produktu grupas, kuru sastāvā ir cukurs, piemēram, augļi vai medus, tiek definētas kā “veselīgi produkti”, kurus var ēst bez mēra. Diemžēl tā tas nav! Cukurs ir organisma enerģijas avots, taču pārmērīgā daudzumā tas var radīt nopietnas veselības problēmas.
Augļi vai medus tiek definēti kā “veselīgi produkti”, kurus var ēst bez mēra. Diemžēl tā tas nav! Cukurs ir organisma enerģijas avots, taču pārmērīgā daudzumā tas var radīt nopietnas veselības problēmas.
Saudzē savu ķermeni – seko līdzi patērētajam cukura
daudzumam
Cukurs ir koncentrēts enerģijas avots. Organismā tas pārvēršas par
glikozi un ir galvenais organisma enerģijas avots. Varētu teikt, ka
tas ir kā benzīns spēkratiem. Problēmas sākas tad, kad to sākam
lietot pārmērīgos daudzumos. Pirmkārt, vienkāršie cukuri gremošanas
traktā ļoti strauji tiek pārstrādāti, un īsā laikā strauji
paaugstinās glikozes līmenis asinīs. Tas izraisa strauju insulīna
izdali un sekojošu strauju cukura līmeņa krišanos, kā rezultātā
atkal rodas apetīte. Tas veido situāciju, kad cilvēkam visu laiku
gribas ēst. Otrkārt, neiztērēto glikozi organisms pārveido par
„stabilajām rezervēm” taukaudu veidā. Šādi rodas liekais svars,
insulīna rezistence un visbeidzot 2. tipa cukura diabēts. Liekais
svars dod lielu ieguldījumu arī citu nopietnu slimību attīstībā -
tādu kā sirds - asinsvadu slimības, paaugstinātu asinsspiedienu
u.c.
Sešas tējkarotes lielam, divas – mazam
Ja runājam tieši par uzturam pievienoto cukuru, optimālais apjoms
pieaugušajiem ir 25 grami dienā jeb ne vairāk kā 6 tējkarotes,
bērniem no 4 gadu vecuma – 19 gramu jeb ne vairāk kā divas
tējkarotes cukura dienā. Kopumā dzīvības procesu nodrošināšanai
pieaugušam cilvēkam ar nelielu fizisko aktivitāti nepieciešams
aptuveni 150 g glikozes, kuru var atrast gandrīz visos produktos.
Piemēram, 90 gramus smags kartupelis ir divu tējkarošu cukura
vērts. Ja esat saldummīlis vai cilvēks ar cukura diabētu,
alternatīva cukuram ir dabiskie vai mākslīgie saldinātāji, kas
atvieglo glikozes līmeņa kontroli asinīs. Šī produktu grupa ir
diezgan plaši pētīta un pilnīgi noteikti nav kaitīga, ja ievērojam
pieļaujamās devas. Ir gan viena problēma – ražotāji neuzrāda
pievienotā saldinātāja daudzumu savos produktos, jo nav šāda
likumiskā regulējuma. Šī ir ļoti plaša tēma, bet īsumā: viss
jālieto ar mēru, arī saldinātāji. Protams, dabiski produkti vienmēr
būs labāki par mākslīgajiem, tāpēc mēģiniet ievērot veselīgas
cukura lietošanas normas.
Domā kritiski, analizē ražotāja sniegto
informāciju
Jēdziens „slēptie cukuri” ir ļoti interesants, jo vairumā gadījumu
cukuru neviens nav „slēpis”. Visi produkti, kuriem ir salda garša,
satur cukuru, taču vairumā gadījumu cilvēki neapzinās, cik daudz.
Piemēram, jogurts – brīnišķīgs piena produkts, centrālais kalcija
avots cilvēku uzturā, bet vienā porcijā (160 – 180 gramu) var būt
līdz pat 7 tējkarotēm cukura jeb visas dienas cukura deva. „Slēptie
cukuri”, manuprāt, ir tikai tā saucamajos diētiskajos un
„diabētiskajos” produktos, taču informācija par to, ka produktam
nav pievienots cukurs, ir ļoti mulsinoša. Ja lasīsim informāciju uz
maizes iepakojuma, tad uzzināsim, ka uz 100 gramiem maizes ir 45 –
54 grami ogļhidrātu, tātad šķēlīte maizes, kuras svars ir 25 grami,
satur 11 – 14 gramus salikto ogļhidrātu, kas savukārt satur
noteiktu daudzumu cukura. Cukurs nav pievienots, taču tas tur ir.
Tātad katra cilvēka draugs ir ražotāja sniegtā informācija uz
produkta iepakojuma.
Ābols vai smalkmaizīte - salda daudz nevajag
Jau sengrieķu ārsts Galēns izteicās, ka „jebkuras zāles lielās
devās var būt inde, bet inde mazās devās var būt zāles”. Tas
attiecas arī uz ēdienu. Cukurs ir organisma enerģijas avots, bet
pārmērīgā daudzumā tas rada daudz veselības problēmu. Sabiedrībā
radies maldīgs priekšstats, ka “veselīgos produktus” var ēst
neierobežoti, tā teikt – jo vairāk, jo veselīgāk. Diemžēl tā tas
nav! Šis jēdziens izmantojams tad, kad salīdzinām līdzīga uzdevuma
produktus. Piemēram, vidēji smalkmaizīte sver aptuveni 80 gramus,
no tās aptuveni puse ir ogļhidrāti (gan baltie milti, gan cukurs),
tātad 40 gramu. Tikpat daudz ogļhidrātu ir 400 gramos ābolu.
Atšķirībā no smalkmaizītes ābolā ir daudz dažādu minerālvielu,
šķiedrvielu un vitamīnu, īpaši C un B6 vitamīni. Taču, apēdot ābolu
smalkmaizītes vietā, mēs ne tikai uzņemam mazāku cukura daudzumu,
bet papildus arī vitamīnus, antioksidantus un šķiedrvielas.
Secinājums – ja izvēlamies kārumu, ābols ir veselīgāks par
smalkmaizīti, bet tik un tā neliels ābols (120 gramu) satur 2
tējkarotes vienkāršo cukuru (glikozi, fruktozi un saharozi). Pat,
ja tas ir auglis vai medus, tas tik un tā satur cukuru.
Lai informētu cilvēkus par cukura diabētu, tā simptomiem un
ārstēšanu, ir izveidotas mājaslapas www.diabets.lv un www.diabetapacientiem.lv. Šajās vietnēs gan cilvēki ar
cukura diabētu, gan arī ikviens cits interesents var uzzināt
atbildes uz visiem interesējošiem jautājumiem.