Kādas ir šokolādes ēnas puses? Atklāj uztura speciāliste
Ar patiešām labu šokolādi ir pat ieteicams našķoties. Zināms, ka tā dod daudz ieguvumu veselībai, jo satur vitamīnus, minerālvielas, polifenolus, flavonolus. Pētījumos ieteiktā dienas deva 70% šokolādei ir 20–30 gramu. Par šokolādi stāsta Willow Med uztura speciāliste Gundega Rudzīte-Aņiščenko.
Tomēr šokolādei ir arī ēnas puses. Lūk, vairāki iemesli, kāpēc dažreiz no šā kārdinājuma vajadzētu atteikties:
- šokolādes enerģētiskā vērtība ir apmēram 580 kcal (100 g). Tā ir viena kvalitatīva pusdienu porcija;
- šokolādē esošais polifenols teobromīns pēc iedarbības ir līdzīgs kofeīnam un ietekmē centrālo nervu sistēmu. Tas var radīt hiperaktivitāti, trauksmi, nemieru. Šā iemesla dēļ šokolādi neiesaka maziem bērniem un barojošām māmiņām;
- šokolādē esošais histamīns var veicināt alerģiskas reakcijas, izraisīt dermatītu vai nātreni, oksolāti nebūs labvēlīgi tiem, kuriem ir nierakmeņi vai podagra, bet feniletilamīns var izraisīt galvassāpes un migrēnas lēkmes;
- šokolādē esošā aminoskābe tirozīns palīdz uzlabot garastāvokli, paaugstināt koncentrēšanās spējas, tāpēc vakaros no našķēšanās ar šokolādi noteikti jāizvairās cilvēkiem, kuriem ir miega traucējumi vai bezmiegs.