Kā labāk saglabāt jaunos zaļumus - saldēt vai kaltēt?

Pavasarī dabas bagātības varam izmantot, lai bagātinātu savu uzturu ar minerālvielām, vitamīniem, antioksidantiem. Mēs pievienojam saviem smūtijiem, dzērieniem vai ēdieniem nātru, piparmētru un citu augu lapiņas.
Saldētas nātres un citus zaļumus var izmantot gan zupām, gan putrām, gan smūtijiem.

FOTO: Shutterstock.com

Saldētas nātres un citus zaļumus var izmantot gan zupām, gan putrām, gan smūtijiem.

 Varam tās arī sasaldēt un sakaltēt nākamajai ziemai. Iesaka Willow Med uztura speciāliste Zinaīda Griščenko. 

Protams, pirmais noteikums ir izmantot tikai labi pazīstamus augus.

Tas, vai kaltējot un saldējot mainās šo produktu uzturvērtība, ir atkarīgs no procesa gaitas un uzglabāšanas. Kā zināms, žāvējot augus, gaisa un  gaismas ietekmē nedaudz zūd ēteriskās eļļas, vitamīni un arī citas vielas.

 

Reklāma
Reklāma

Noteikti neieteiktu žāvēt vai kaltēt augus uz avīzēm vai žurnāliem, jo augs var uzsūkt tipogrāfijas krāsu. Ievērojot pareizus sasaldēšanas paņēmienus, jaunās lapiņas un pumpurus var saglabāt arī līdz ziemai, tomēr jāņem vērā, ka daļa vērtīgo uzturvielu iet zudumā.

Nātres un citus zaļumus var saldēt, un tas būs labāk nekā kaltēt (bet var darīt arī to), jo saldētajos zaļumos uzturvērtība būs lielāka. Pēc tam šos zaļumus var izmantot gan zupām, gan putrām, gan smūtijiem. Arī saldēšanas variantus var izvēlēties – ledus kubiņos, sagrieztus kastītēs utt. Viss ir tieši tāpat kā ar dillēm, pētersīļiem un skābenēm.
 

No žurnāla “100 labi padomi”