Vai no alus tiešām var izaugt "alus vēders"?

Būsiet pārsteigti, taču "alus vēders" mēdz būt ne tikai vīriešiem, bet arī sievietēm, turklāt nepareizas diētas dēļ tas nereti izveidojas arī aktīvā dzīvesveida atbalstītājiem, apliecina Veselības centru apvienības (VCA) uztura speciāliste Anita Baumane. Viņa arī atgādina apdomāt, cik daudz ikdienā vai svētkos lietot alu, jo tajā viltīgi slēpjas šķidrās kalorijas. Kauss pēc kausa, un ikdienā nepieciešamo kaloriju daudzums pārsniegts vairākkārt!
Pētījumi apstiprinājuši, ka alus dzeršana patiešām palielina vidukļa apkārtmēru.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumi apstiprinājuši, ka alus dzeršana patiešām palielina vidukļa apkārtmēru.

Alus cilvēces kultūrā ir bijis nozīmīgs jau tūkstošiem gadu. Nav brīnums, ka daži apgalvo, ka alus labvēlīgi ietekmē veselību. Vai tā tiešām ir? Vai zināt kādas uzturvielas uzņemat, dzerot alu? Cik daudz kaloriju? Un kādēļ alus tiek vainots, ja iegūstam apjomīgu vēdera formu?
 

Ko satur viena alus skārdene (apmēram 340 ml)?

  • Kalorijas: 153
  • Olbaltumvielas: 2 grami
  • Tauki: mazāk par 1 gramu
  • Ogļhidrāti: 13 grami
  • Šķiedrvielas: mazāk par 1 gramu
  • Cukurs: mazāk par 1 gramu

 

“Šķiet, nekas traks, gluži parasts produkta apraksts, kādu varam lasīt jebkuram pārtikas produktam, vai ne?” retoriski jautā "Mēness aptiekas” pieaicinātā uztura speciāliste Anita Baumane. 

 

Svara pieaugums

Alū ir daudz kaloriju, tāpēc pārmērīga tā dzeršana var izraisīt ievērojamu svara pieaugumu. “Jebkurā cukuriem bagātā šķidrumā kaloriju ir daudz un dzerot tās savācam ātri (ne velti uztura speciālisti sākuši lietot vārdu salikumu ”šķidrās kalorijas”, apzīmējot kaloriju veidu, kas tiek uzņemts dzerot). Turklāt tās nedod sāta sajūtu, bet pats dzēriens tiek patērēts lielos daudzumos,” saka Anita Baumane. 

"Alus vēders" ir izplatīts termins, domājot par cilvēkiem ar palielinātu vidukļa apkārtmēru. Pētījumi apstiprinājuši, ka alus dzeršana patiešām palielina vidukļa apkārtmēru.
 

Kad sešpaka uz vēdera pārvēršas par mucu!

Uz jautājumu: Vai alus veido "alus vēderu", VCA uztura speciāliste Anita Baumane atbild: 
"Jā un nē. Ne visiem alus dzērājiem tas ir un arī pretēji – cilvēki, kas sporto, ir iedzīvojušies alus vēderiņos. Kaut man no savas prakses jāteic, ka pēdējie parasti izvēlējušies nepiemērotu diētu vai vingro par maz,” teic speciāliste. 

Kādēļ alus tomēr tiek vainots vēdera lielajos apmēros? “Šķidrās kalorijas ir viegli pārspīlēt,” stāsta Anita Baumane. 

”Izdzerot 340 ml alus, nerodas sāta sajūta, drīzāk pat otrādi, bet šī glāze satur 150 kalorijas, kas nav maz, un parasti tā arī nav vienīgā, jo sevišķi Jāņu vakarā.”


Kas izraisa alus vēderu?

Jebkāda veida kalorijas – vai nu no alkohola, saldo dzērienu vai lielas ēdiena porcijas – var palielināt tauku daudzumu uz vēdera. Tomēr, kā izrādās, alkoholam ir īpaša saistība ar taukiem ķermeņa vidusdaļā. 

"Medicīnas literatūrā atrodam faktu, ka alkohola lietošana ir saistīta ar tuklāku vidukli, jo, vienkāršiem vārdiem sakot, aknas dedzina alkoholu, nevis taukus,” skaidro uztura speciāliste.

Dzerot alu, pastāv iespēja ātri aizrauties, jo šķidrās kalorijas ir viegli uzņemt par daudz. Papildus minētajām 150 kalorijām jāpieskaita no uzkodām uzņemtās, kas lielākoties ir neatņemama alus dzeršanas sastāvdaļa. Alkohols var palielināt apetīti. Turklāt, dzerot alu bārā vai ballītē, pa rokai esošais ēdiens bieži vien ir trekns, piemēram, pica, vistu spārniņi un citi kalorijām bagāti ēdieni.
 

Kāpēc tauki uzkrājas uz vēdera?

Uzņemot vairāk kaloriju, nekā tās sadedzinot, liekās kalorijas tiek uzkrātas kā tauki. To, kur ķermenis tos uzglabās, daļēji nosaka vecums, dzimums un hormoni.

Zēni un meitenes sāk ar līdzīgiem tauku uzkrāšanas modeļiem, taču pubertāte to maina. Sievietēm ir vairāk zemādas tauku nekā vīriešiem, tāpēc šīs papildu kalorijas mēdz nogulsnēties rokās, augšstilbos un sēžamvietā, kā arī, protams, uz vēdera. 

Reklāma
Reklāma

Tā kā vīriešiem ir mazāk zemādas tauku, viņiem liekā ķermeņa masa vairāk nogulsnējas tieši uz vēdera.

Alus vēders mēdz būt pamanāmāks gados vecākiem cilvēkiem, jo, kļūstot vecākam, arī nepieciešamais kaloriju daudzums samazinās. Kļūstot mazāk aktīviem, vieglāk pieņemties svarā.

“Līdz ar vecumu pazeminās arī hormonu līmenis gan sievietēm, gan vīriešiem, palielinot iespējamību, ka tauki nogulsnēsies tieši vēdera apvidū. Sievietēm, kuras menopauzē lieto hormonu aizstājterapiju, ir mazāka iespēja, ka palielināsies tauki uz vēdera nekā tām, kuras šādu terapiju nelieto. Pētījumi liecina, ka arī smēķētājiem var nogulsnēties vairāk tauku vēdera zonā,” skaidrojumu papildina ”Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone.
 

Kas vainas alus vēderiņam?

Tā nav tikai kosmētiska problēma, bet gan saistīta ar dažādām veselības problēmām, sākot ar 2. tipa cukura diabētu līdz augstam asinsspiedienam un sirds un asinsvadu slimībām. Turklāt papildu kilogramu nēsāšana uz augšstilbiem vai gurniem ir mazāk riskanta, nekā to nēsāšana vēdera rajonā. Proti, zemādas tauki ap vidukli un augšstilbiem, gurniem un sēžamvietu nav tik bīstami kā viscerālie tauki, kas atrodas dziļi vēdera dobumā ap iekšējiem orgāniem.

Anita Baumane skaidro, ka viscerālos taukus vēdera sienā mēra pēc vidukļa apkārtmēra: "Ja vidukļa apkārtmērs pārsniedz 89 cm sievietēm un 102 cm vīriešiem, paaugstinās sirds slimību, metaboliskā sindroma un vispārējās mirstības risks." Speciāliste arī brīdina, ka šie skaitļi ir tikai vadlīnijas, un iesaka saglabāt vidukļa izmēru mazāku.
 

Vēdera “nomešana”

"Nav maģiska veida, kā cīnīties ar taukiem uz vēdera, izņemot pārbaudīto metodi – samazināt kalorijas un palielināt fizisko aktivitāti,” ir pārliecināta Anita Baumane, kas ir arī fitnesa trenere. 

Tā kā ir saikne starp alkohola kalorijām un vēdera taukiem, labākais ar ko sākt, samazināt alkohola patēriņu līdz jau minētajai vienai glāzei dienā sievietēm un divām glāzēm vīriešiem. Zvērinātiem alus baudītājiem vajadzētu izvēlēties gaišo alu, kurā ir 100 kalorijas mazāk. Vēl viena iespēja ir lietot alkoholu tikai brīvdienās un mainīt alkoholiskos dzērienus ar mazkaloriju bezalkoholiskajiem.

"Un noteikti neaizmirstiet ieturēt veselīgu maltīti pirms vai kopā ar dzērieniem, lai palīdzētu pretoties kārdinājumam pēc trekniem ēdieniem ar pārāk daudz kalorijām,” piesaka uztura speciāliste.
 

Vai vingrinājumi var palīdzēt atbrīvoties no alus vēdera?

Veicot iesēdienus, vēderpreses vai citus vingrinājumus, tiek stiprināti, piemēram, “korsetes” muskuļi un palīdzēts noturēt vēdera taukus, taču šādi no tiem atbrīvoties nevarēs. Vienīgais veids, kā tos (vai jebkāda cita veida taukus) zaudēt, ir mazināt svaru. Aerobikas vingrinājumi, piemēram, skriešana, peldēšana, riteņbraukšana un teniss, ir daži no labākajiem veidiem, kas palīdz samazināt lieko ķermeņa masu. ”Bet jebkura veida vingrinājums palīdzēs regulēt svaru efektīvāk nekā tikai diēta,” iedrošina Anita Baumane, piebilstot, ka ir arī laba ziņa – sākot "nomest” svaru, vispirms tas zudīs tieši vidusdaļā. Viscerālie tauki ir metaboliski aktīvāki un var tikt sadalīti ātrāk, tādēļ ir vērts censties – jo centība tiks atalgota ar labāku stāju un veselību!
 

Uzziņai

 

Alus pagatavošana un sastāvs

  • Alu parasti gatavo no ūdens, graudiem, apiņiem un rauga.
  • Iesala mieži ir visbiežāk izmantotie graudi. Parasti to aromatizē ar apiņiem, lai iegūtu alum raksturīgo rūgtumu un līdzsvarotu iesala saldumu.
  • Apiņi darbojas arī kā konservants. Visbeidzot, alu raudzējot, raugs pārvērš cukurus spirtā.
  • Dažus brūvējumus gatavo ar citiem graudiem: kviešiem, kukurūzu vai rīsiem. Unikālu garšu iegūšanai mēdz izmantot augļus, garšaugus un garšvielas.
  • Alus alkohola saturs svārstās no mazāk nekā 3% līdz 40% atkarībā no alus veida un receptes. Lielākajā daļā gaišā alus ir aptuveni 4–6% alkohola.

 

Cik daudz zinām par alu? 

Alus ir viens no vecākajiem dzērieniem pasaulē. Tā receptes var atrast ēģiptiešu kapenēs, Mezopotāmijas arheoloģiskajos izrakumos un babiloniešu tekstos. Mūsdienās alu var iegādāties pārtikas preču veikalos un alus darītavās visā pasaulē. Cilvēki pat atklāj alus pagatavošanas prieku mājās. Galu galā alus ir gana viegli pagatavojams. Tas ir graudu fermentācijas produkts spirtā. Iespējams, tas pat bija viens no pirmajiem izgudrojumiem tūliņ pēc tā saucamās lauksaimniecības revolūcijas cilvēces attīstības vēsturē.

Saistītie raksti