Kā saldēt maizi un citus pārtikas produktus
Uztura speciāliste Baiba Iskrova norāda, ka gandrīz visus produktus var saldēt, tā pagarinot to uzglabāšanas laiku un izveidojot arī nelielas rezerves, ko izmantot maltītei, produktus atsaldējot. “Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Turonoka piebilst, ka ar saldētiem produktiem ir jāuzmanās – vienreiz atsaldētu produktu atkārtoti saldēt nevajag, jo mazinās tā uzturvērtība un palielinās kaitīgo mikroorganismu savairošanās risks. Drošībai uz produkta iepakojuma ieteicams veikt atzīmi, kad tas ir sasaldēts.
- Zivis
“Saldēšana ir labākais zivs ilgtermiņa uzglabāšanas veids, turklāt, zivi uzglabājot saldētavā, var izvairīties no veselībai nelabvēlīgiem mikroorganismiem. Ja zivi saldē, uzturvērtība mainās maz. Zivs ir vērtīga, galvenokārt pateicoties polinepiesātinātajām taukskābēm, kā arī olbaltumvielām, kas viegli asimilējas,” skaidro Baiba Iskrova.
- Malta gaļa
Malta liellopu gaļa bojājas ātrāk nekā veseli liellopu gaļas gabali, jo lielākā daļa tās virsmas ir pakļauta skābekļa iedarbībai. Malto gaļu var sasaldēt, sadalot porcijās, ietinot plēvē vai ieliekot ledus formiņās (beidzot noder!) un pārklājot ar pārtikas plēvi. Ja gaļā ir baktērijas, uzglabājot saldētavā, tās neattīstās, taču arī neiet bojā. Uzglabājot saldētu gaļu mazliet ilgāk nekā ieteicams, tā nekļūst nelietojama vai bīstama veselībai, taču zūd garšas īpašības.
Pareizi iepakotu malto gaļu var uzglabāt saldētavā līdz četriem mēnešiem.
- Maize
Laikus neapēsta maize bieži vien sapelē, maizē esošās olbaltumvielas, ūdens, ogļhidrāti ir labvēlīga vide pelējuma attīstībai, atgādina Baiba Iskrova: “Lai mājas apstākļos pasargātu maizi no pelējuma, tā jāglabā viegli mazgājamā, slēgtā traukā vai maizes kastē. Ja tomēr mājās maizes ir par daudz un ir skaidrs, ka tuvākajās dienās neizdosies apēst, to var likt saldētavā. Izņemot no saldētavas, maizi var likt cepeškrāsnī vai tosterā bez atkausēšanas.”
- Vārīti rīsi
Uzvārot vairākas porcijas rīsu, tos droši var atdzesēt un sasaldēt. Atkausētus rīsus var cept, izmantot zupās vai sautējumos. Dienvidkorejā veikts pētījums atklāja, ka daudzi patērētāji pamana tikai nelielas atšķirības saldētu vai svaigi vārītu rīsu aromātā, tekstūrā un garšā.
- Dārzeņi
Pirms saldēšanas ieteicams dārzeņus nosusināt. Sasaldējot dārzeņus, ūdens, kas ir to sastāvā, kristalizējas, plīst šūnapvalks un šūnas membrāna, kas liek dārzeņiem kļūt mīkstiem un zaudēt uzturvielas. Taču to var atrisināt, dārzeņus blanšējot, – uz dažām sekundēm iemērc dārzeņus verdošā ūdenī, lai dezaktivētu enzīmus, tad liek tos aukstā ūdenī, lai pārtrauktu vārīšanās procesu. Blanšējot tiek iznīcinātas baktērijas, nemainot produkta krāsu, garšu un konsistenci.
- Ogas
Veidojot saldētu ogu uzkrājumus ilgākam periodam, vēlams tās sasaldēt uzreiz pēc novākšanas, lai saglabātu vitamīnus un minerālvielas.