Kāpēc sparģelis ir tik vērtīgs; PLUS 3 receptes, kā pagatavot
Bet vispirms ir jāsaprot, ko ar to darīt. Ir sastopami zaļi, balti un violeti sparģeļi, taču to pagatavošana ir līdzīga un vienkārša.
Vispirms nogriez vai vienkārši nolauz cieto, koksnaino daļu, kas ir tuvāk saknei. Koksnainumu var sajust, palokot sparģeli; tieši īstajā vietā tas pārlūzīs (protams, koksnainās daļas var arī nebūt). Tad ar kartupeļu vai īpašu sparģeļu nazīti apakšdaļu plāni nomizo, un – gatavs! Sparģeļiem nepieciešama tikai minimāla termiskā apstrāde, visvienkāršākais un ātrākais ir tos novārīt vai notvaicēt, saglabājot svaigumu, sulīgumu un garšu.
Sparģeļi ar brūninātu sviestu
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sastāvdaļas 4 personām:
- 400 g sparģeļu,
- 80 g sviesta,
- 1 tējk. sāls.
Pagatavošana:
Sparģeļus notīri, liec vārošā sālsūdenī un vāri 1–2 minūtes; izņemot no ūdens, tiem joprojām jābūt tvirtiem. Labāk apvārīt par maz nekā par daudz. Sviestu pannā izkausē, pasāli un pacepini, līdz tas top gaiši brūns un ar patīkami riekstainu garšu. Sparģeļus pasniedz nekavējoties, pārlietus ar sviestu.
Grilēti sparģeļi
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Sastāvdaļas 4 personām:
Sastāvdaļas:
- 300 g sparģeļu,
- 150 g plāni sagrieztā vītinātā šķiņķa vai bekona.
Pagatavošana:
Sparģeļus notīri un katru no resnākā gala aptin ar šķiņķa šķēli, augšējo trešdaļu atstājot brīvu. Liec uz grila un mērenā karstumā cep 2–3 minūtes, pa laikam apgrozot. Šādi sagatavotus sparģeļus var cept arī cepeškrāsnī.
Sparģeļu salāti
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Sastāvdaļas 4-6 personām:
Sastāvdaļas:
- 400 g novārītu sparģeļu,
- 100 g Fetas siera,
- 8 vārītu paipalas olu,
- 3 ēdk. olīveļļas,
- 1 ēdk. citrona sulas,
- 1 tējk. maigu sinepju,
- pa šķipsnai sāls un piparu,
- kapātus lociņus.
Pagatavošana:
Sparģeļus sagriez pāris centimetru garos gabaliņos, no citrona sulas, eļļas, sinepēm, sāls un pipariem sakul mērci. Liek uz servējamā šķīvja sparģeļus, tiem uzdrupini sieru, pa virsu saliec olu pusītes. Visu apslaki ar mērci un pārkaisi lociņus. Būs gardi ar apgrauzdētas maizes riku.
Avots:www.kasjauns.lv