Gurķi, kabači un cukini – kāpēc tos vajadzētu ēst un 2 vienkāršas receptes

Sezonas laikā gurķis ir lieliska piedeva ikdienas ēdienkartei, ko ieteicams ēst svaigu. Savukārt kabačus un cukini uzturvērtības ziņā visbagātākie ir sprīža garumā. Kas tajos vērtīgs, stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un "BENU Aptiekas" klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
Gurķi palīdz nodrošināt regulāru vēdera izeju, jo veicina zarnu trakta darbību. Tāpat tie kalpo kā urīndzenošs līdzeklis.

FOTO: Shutterstock.com

Gurķi palīdz nodrošināt regulāru vēdera izeju, jo veicina zarnu trakta darbību. Tāpat tie kalpo kā urīndzenošs līdzeklis.

Labs slāpju remdētājs

Tradicionāli gurķus ēd salātos vienus pašus vai kopā ar tomātiem, salātlapām un citiem garšaugiem un garšsaknēm. Veselīgi ir pievienot Extra virgin olīveļļu, kā arī sēklu un riekstu eļļas.

Gurķi satur aptuveni 96% ūdens, tāpēc tie ir labs slāpju remdētājs. Apēdot vienu svaigu gurķi karstā dienā, jau mazinās slāpes. 

“Ja ikdienā ir problēmas uzņemt ieteicamo šķidruma daudzumu – ēdiet svaigus gurķus, pievienojiet tos ēdienam vai ūdenim – svaigas gurķu ripiņas vienas pašas vai kopā ar piparmētru lapiņām piešķirs dzērienam burvīgu aromātu!” uzsver L. Sondore.

Gurķi arī palīdz nodrošināt regulāru vēdera izeju, jo veicina zarnu trakta darbību. Tāpat tie kalpo kā urīndzenošs līdzeklis.

 

Kas gurķos vērtīgs?

Gurķi nelielās devās satur:

  • nātriju, 
  • kalciju, 
  • fosforu, 
  • kāliju. 

Papildus minētajām minerālvielām gurķi satur arī C vitamīnu un B grupas vitamīnus, kā arī karotinoīdus. Līdzīgi kā citi dārzeņi, tie satur maz kilokaloriju – 12 kcal uz 100 gramiem. 

 

Kā izmantot skaistumkopšanā?

Taču gurķus var ne vien ēst, bet izmantot arī skaistumkopšanā sejas ādas uzlabošanai. To izmanto gan svaigā veidā, gan jau gatavajās maskās, krēmos, losjonos, tonikos un daudzos citos līdzekļos. Ieguvums ir svaiga, tonizēta un mitrināta sejas āda. 

Tāpat gurķi izmanto arī līdzekļos pret ādas novecošanos un pigmentācijas plankumiem. Turklāt klasisks atvēsinošs un atsvaidzinošs līdzeklis ir gurķu šķēlītes uz acīm, lai mazinātu tumšos lokus ap acīm.

 

Vai cukini var ēst svaigus?

Sezonā vajadzētu ēst arī kabačus un cukini, vislabākie uzturvērtības ziņā ir sprīdi gari. Šādi nepārauguši dārzeņi būs gardi svaigā veidā salātos.

“Sarīvējiet tos ar spirālveida rīvi, pievienojiet sasmalcinātu baziliku, labas kvalitātes eļļu, nedaudz garšvielu, un salāti gatavi,” iesaka uztura speciāliste L. Sondore. 

Cepiet tos omletē, ripiņas uz pannas vai cepeškrāsnī! Kabači un cukini gatavošanas laikā nav jāpanē lielā kviešu miltu un olas daudzumā – tie labi garšos izcepti vien ar garšvielām. Pievienojiet tos arī biezzupās kopā ar brokoļiem un puraviem.

 

Kas vērtīgs kabačos un cukini?

100 gramos kabaču un cukini ir:

Reklāma
Reklāma
  • aptuveni 18 kcal, 
  • 1,1 grams balastvielu,
  • 91 grams ūdens. 
  • 152 mg kālija. 

Arī šie dārzeņi noteikti jāiekļauj savā ikdienas uzturā, ja nepieciešams palielināt šķidruma uzņemšanu. Tiem piemīt arī urīndzenoša darbība. 

Kabači satur šķiedrvielas, kas palīdz aizcietējumu gadījumā, jo veicina zarnu trakta darbību. Tie uzlabo redzes, ādas un sirds un asinsvadu sistēmas veselību. 

Zināšanai!

Gurķiem un kabačiem ir zems glikēmiskais indekss, tādēļ tos droši var lietot diabēta pacienti.

 

Receptes

 

Gurķu-jogurta mērce

Nepieciešams: 

  • 200 grami bieza jogurta bez piedevām; 
  • 2–3 nelieli gurķīši, sarīvēti uz vidēji rupjās rīves; 
  • dažas smalcinātas piparmētru lapiņas; 
  • 1  smalcināta ķiploka daiviņa; 
  • citronpipari; 
  • sāls.

 

Gatavošana 

Visas sastāvdaļas sajauc un pasniedz pie pamatēdiena.

 

Kabaču-brokoļu zupa

Nepieciešams: 

  • 2–3 nelieli kartupeļi; 
  • 2 sprīdi gari kabači; 
  • 1 brokolis; 
  • 1 sīpols (smalcināts);
  • 2–3 ķiploka daiviņas (smalcinātas); 
  • Extra virgin eļļa apcepšanai; 
  • lauru lapa;
  • pipari; 
  • sāls un citas garšvielas pēc izvēles; 
  • citrona sula (svaigi spiesta);
  • pēc izvēles – 10% kafijas krējums.

 

Gatavošana

1. Kartupeļu notīra, sagriež gabaliņos.

2. Katlā uzkarsē nedaudz eļļas, apcep sīpolus, ķiplokus. Kad sīpoli kļuvuši zeltaini – pievieno sagrieztus kabačus, brokoļa rozetītes un kartupeļus. Pieliek garšvielas, pielej nedaudz ūdens. Var izmantot iepriekš mājās sagatavotu dārzeņu buljonu. Uzliek vāku un gatavo, līdz kartupeļi ir mīksti.

3. Ja zupai ir daudz šķidruma – daļu nolej un izmanto pēc nepieciešamības. Izņem lauru lapu. Zupu sablendē, pievieno nedaudz svaigi spiestas citrona sulas, garšvielas pēc nepieciešamības.

4. Kad zupa ir sablendēta – liek uz plīts un ļauj, lai tā uzvārās. Zupa labi garšos, pasniegta ar zaļumiem un rīvētu cietā tipa sieru.

Saistītie raksti