Kādu maizi izvēlēties veikala plašajā klāstā? Plus divas idejas, ko likt uz maizes bērnam
“Maize ir produkts, kas cilvēku ēdienkartē ir jau vairākus tūkstošus gadu, tā cepta pat akmens laikmetā un ir ļoti nozīmīgs produkts arī mūsdienās,” teic uztura speciāliste Olga Ļubina. Sākotnēji maizes sastāvā bija vien milti, ūdens, raugs un sāls. “Pamatā maizi gatavo no kviešu miltiem, tomēr dažādās kultūrās izmantotie graudaugu produkti atšķiras – piemēram, Dienvidamerikā maizes cepšanai lietoja kukurūzu, savukārt Āzijā – rīsu miltus, Baltijas valstīs maizi mēdza cept arī no miežiem un rudziem,” stāsta eksperte.
Šobrīd veikalu plauktos atrodamajai maizei ir ļoti dažādas receptes, tāpēc ir būtiski zināt, kas jāņem vērā, to izvēloties ikdienas patēriņam, lai maizei būtu pēc iespējas augstāka uzturvērtība.
Nosacījumi maizes izvēlei
Maizes uzturvērtību nosaka tas, no kādiem miltiem tā ir pagatavota un vai tai ir pievienotas vēl kādas sastāvdaļas. Veikalu plauktos pētot maizes veidus, ņem vērā:
- Pilngraudu maize ir pagatavota no pilngraudu kviešu miltiem. Šāda veida maize satur daudz šķiedrvielu, kas pozitīvi ietekmē holesterīna un glikozes uzsūkšanos gremošanas traktā. Kviešu graudi ir bagāti ar B grupas vitamīniem un cinku, tāpēc, lietojot uzturā pilngraudu maizi, cilvēks nodrošina savu organismu ar šiem mikroelementiem.
- Baltmaize no rafinētiem jeb augstākā labuma kviešu miltiem. Šāda veida maizei šķiedrvielu ir maz, tāpēc ciete, ko satur milti, gremošanas traktā uzsūcas salīdzinoši strauji. Tas ir iemesls, kāpēc pēc baltmaizes apēšanas drīz atgriežas izsalkuma sajūta. Tāpat jāatzīmē, ka rafinētajos miltos mikroelementu nav. Ieteikums baltmaizes izvēlei: izraugies to, kurā cukura daudzums nepārsniedz 5 gramus un sāls ir zem 1,25 gramiem uz 100 gramiem produkta.
- Graudu un sēklu maize ne tikai satur šķiedrvielas, B grupas vitamīnus un cinku, bet arī kalpo kā mononepiesātināto un polinepiesātināto taukskābju, E vitamīna un beta-karotīnu avots. Šādā maizē ir arī vairāk olbaltumvielu. Pateicoties norādītajiem mikroelementiem, apēdot šādu maizes šķēli, sāta sajūta būs izteiktāka.
- Rudzu maize arī ir bagāta ar B grupas vitamīniem un magniju; šķiedrvielu un olbaltumvielu tajā ir vairāk nekā kviešu maizē. Ieteikums rudzu maizes izvēlei: labāk ņemt to, kurā cukura saturs uz 100 gramiem produkta nepārsniedz 5 gramus. Kas attiecas uz sāli – labāk izvēlies to, kurā cukura daudzums nepārsniedz 5 gramus un sāls ir zem 1,5 gramiem uz 100 gramiem produkta.
Maizes ieviešana mazuļa ēdienkartē
“Ieviest maizi mazuļa uzturā var, sākot jau no 8–10 mēnešu vecuma,” iesaka Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina. Eksperte piekodina vērot, vai bērns šajā vecumā jau labi prot satvert maizi rokās un to sakošļāt. “Kā pirmo mazulim vajadzētu piedāvāt baltmaizi – tajā nav augsts šķiedrvielu saturs, līdz ar to bērna gremošanas trakts būs mazāk noslogots. Tuvojoties bērna gada vecumam, var sākt piedāvāt arī rudzu un pilngraudu maizi.”
Ko likt bērnam uz maizītes?
Rimi Bērniem eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina iesaka divas receptes ar jaunām idejām, ko likt uz maizītes bērnam. Atceries: ja bērnu iesaistīsi maltītes gatavošanā, viņam tā garšos labāk!
Pilngraudu maize ar karamelizētiem bumbieriem
Sastāvdaļas:
- 4 šķēles pilngraudu tostermaizes
- 180 g biezpiena (0,5 %)
- 4–5 ēdamk. grieķu jogurta
- 1 banāns
- 2 bumbieri
- Kanēlis pēc garšas
- Tostermaizi grauzdē tosterī.
- Banānu samīca biezenī, sajauc kopā ar biezpienu un jogurtu – ja vēlas gaisīgāku konsistenci, masu sablendē.
- Bumbieri šķēlēs apcep uz pannas, pieber nedaudz kanēļa.
- Biezpiena masu liek virsū uz tostermaizes, dekorē ar apceptiem bumbieriem.
Rudzu maize ar humosu
Sastāvdaļas:
- 4 šķēles rudzu maizes
- 100 g humosa
- 1 īsais gurķis
- 1 vidēja lieluma tomāts
- Oregano, pipari pēc garšas
- Sagriež gurķi un tomātu ripiņās. Humosu smērē uz rudzu maizes šķēlēm un dekorē ar šķēlēs sagrieztiem gurķiem un tomātiem.