Vai bērnam drīkst dot ēdienu, kam gatavošanas procesā pievienots alkohols?

Daudzās receptēs kā sastāvdaļa norādīts kāds alkoholisks dzēriens – mērcēm, marinādēm, cepumiem, kūkām utt. Vai šādu ēdienu drīkst dot bērniem, atbild šefpavārs Normunds Baranovskis.
Iemesls, kāpēc alkoholu izmanto gatavošanas procesā, slēpjas tajā, ka tas piešķir ēdienam fantastisku garšu buķeti un kalpo kā unikāla garšviela.

FOTO: Shutterstock.com

Iemesls, kāpēc alkoholu izmanto gatavošanas procesā, slēpjas tajā, ka tas piešķir ēdienam fantastisku garšu buķeti un kalpo kā unikāla garšviela.

Atbild "Rimi Gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis:

“Pievienojot alkoholu ēdienam, ko apstrādā termiski, alkohols pilnībā iztvaicēsies. Augstā temperatūrā alkohols gana ātri izgaro. Piemēram, gatavojot vīna mērci, grādi no šī dzēriena pazudīs jau pirmajās minūtēs. Šādu ēdienu bērnam droši drīkst dot. 

 

Turpretī, ja alkoholu pievieno kūkām, krēmiem u.c. ēdieniem, kas netiek termiski apstrādāts, alkohols neizgaros. Piemēram, alkoholu pievieno kūkai “Tiramisu”, šokolādes musam u.c. Lai arī pievienotais alkohola daudzums parasti šajos desertos ir neliels, ja zināms, ka šos ēdienus baudīs bērni, labāk izvēlēties pievienot citas garšvielas, piemēram, “Tiramisu” ruma vietā labi iederēsies mandeļu ekstrakts.

Reklāma
Reklāma

 

Iemesls, kāpēc alkoholu izmanto gatavošanas procesā, slēpjas tajā, ka tas piešķir ēdienam fantastisku garšu buķeti un kalpo kā unikāla garšviela.

Saistītie raksti