Ievārījuma vietā pie putras svaigas ogas un citi principi, veidojot vasaras brokastu ēdienkarti

Vasara ir laiks, kad ēdienkartē viegli var iekļaut daudz svaigu dārzeņu, augļu un ogu. Tas jādara arī brokastīs – svarīgākajā no dienas ēdienreizēm. “Par svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem brokastīs mēs bieži aizmirstam, bet tā tam nevajadzētu būt, jo ir būtiski nodrošināt pietiekamu šķiedrvielu uzņemšanu ikdienā,” saka sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
Pilnvērtīgas vasaras brokastis izskatās, piemēram, šādi: pilngraudu maize ar svaigo sieru, gurķi un zaļumiem vai omlete ar ziedkāpostiem, tomātiem un rudzu maizes šķēli.

FOTO: Shutterstock.com

Pilnvērtīgas vasaras brokastis izskatās, piemēram, šādi: pilngraudu maize ar svaigo sieru, gurķi un zaļumiem vai omlete ar ziedkāpostiem, tomātiem un rudzu maizes šķēli.

Brokastu gatavošanas principi

“Lai pagatavotu pilnvērtīgas, kvalitatīvas brokastis, tajās jāiekļauj saliktie ogļhidrāti, piemēram, graudaugi un pākšaugi – lai nodrošinātu pakāpenisku glikozes līmeņa paaugstināšanos asinīs, neveicinot strauju insulīna izdalīšanos. Papildu saliktiem ogļhidrātiem brokastīs ir jāiekļauj olbaltumvielu saturošus produktus – tie nodrošinās izteiktāku sāta sajūtu. Šādas brokastis izskatās, piemēram, šādi: pilngraudu maize ar svaigo sieru, gurķi un zaļumiem vai omlete ar ziedkāpostiem, tomātiem un rudzu maizes šķēli,” stāsta sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

 

Idejas saldo un sāļo putru piedevām

Vasaras laikā, gatavojot putru saldajā versijā, labāk ir pievienot nevis ievārījumu, bet svaigus augļus un ogas. Tāpat, gatavojot putras sāļo versiju, var pievienot svaigus dārzeņus, zaļumus.

 

Idejas omletes papildināšanai ar C vitamīnu un dzelzi

Gatavojot omleti, jāatceras pievienot kādus dārzeņus, piemēram, kabaci, brokoli. Omleti var pasniegt ar svaigu dārzeņu salātiem, kā arī, lai bagātinātu ikdienas ēdienkarti ar C vitamīnu, dzelzi un citām bioloģiski aktīvām vielām, omleti pārkaisi ar sīpollokiem, dillēm, spinātiem vai citiem zaļumiem.

 

Kā pareizi apēst brokastu putru

“Kad runā par klasiskām brokastīm, tas ir, par auzu pārslu putru, daudzi piemin, ka pēc putras ātri gribās ēst. Šajā gadījumā es ieteiktu pievērst uzmanību diviem aspektiem. Vai auzu pārslu putra ir ātri vārāmā? Ja tā ir, to būtu nepieciešams aizvietot ar pilngraudu auzu pārslām, jo šo produktu gremošanas process norisinās ilgāk,” norāda uztura speciāliste, “Rimi Bērniem” eksperte Olga Ļubina. Otrs viņas ieteikums ir: pievienot putrai ar olbaltumvielām bagātu piedevu, piemēram, vienu divas karotes biezpiena, vai riekstu sviestu, vai vienu ēdamkaroti riekstu vai sēklu. Šie divi askpekti nodrošinās, ka sāta sajūta pēc apēstās putras saglabājas ilgāku laiku.

 

Brokastu receptes

 

Reklāma
Reklāma

Auzu pārslu putra ar magonēm

Sastāvdaļas:
100 g pilngraudu auzu pārslu
250 ml ūdens 
250 ml piena vai augu dzēriena 
1 ēdamk. magoņu
1 banāns 
1-2 tējk. riekstu (samaļ, ja dod bērnam, kas jaunāks  par 3 gadiem)
Sviests
Kanēlis, vaniļa, sāls – pēc garšas

 

Gatavošana:

  1. Auzu pārslas pārlej ar ūdeni un vāra uz lēnas uguns aptuveni 10-15 minūtes, līdz ūdens iztvaiko. 
  2. Lej klāt pienu, garšvielas, sviestu un vāra vēl 5 minūtes. 
  3. Putrai pievieno magones, saspaidītu banānu un atstāj 5 minūtes “ievilkties”.
  4. Pasniedz ar riekstiem vai riekstu sviestu.

 


Dārzeņu pankūkas

Sastāvdaļas:
100 ml kefīra 
2 olas 
40 g cietā siera 
4 ēdamk. miltu (var izmantot gan griķu, gan kviešu, gan rīsu miltus) 
½ tējk. cepamā pulvera 
1 kabacis
1 brokolis
1 tomāts 
Nedaudz sīpolloku
Garšvielas – paprikas pulveris, ķiploku pulveris

 

Gatavošana: 

  1. Kabaci sarīvē, nospiež tā sulu.
  2. Sarīvē arī brokoli un sieru. 
  3. Lokus un tomātus smalki sakapā. 
  4. Visus dārzeņus samaisa kopā, pievieno olas, kefīru un garšvielas. Noslēgumā pievieno miltus un cepamo pulveri, samaisa. Atstāj mīklu uz 5 minūtēm.
  5. Uzkarsē pannu, ieeļļo to un cep nelielas dārzeņu pankūkas. 
  6. Pasniedz ar skābo krējumu vai grieķu jogurtu.

Saistītie raksti