Ievārījuma vietā pie putras svaigas ogas un citi principi, veidojot vasaras brokastu ēdienkarti
Brokastu gatavošanas principi
“Lai pagatavotu pilnvērtīgas, kvalitatīvas brokastis, tajās jāiekļauj saliktie ogļhidrāti, piemēram, graudaugi un pākšaugi – lai nodrošinātu pakāpenisku glikozes līmeņa paaugstināšanos asinīs, neveicinot strauju insulīna izdalīšanos. Papildu saliktiem ogļhidrātiem brokastīs ir jāiekļauj olbaltumvielu saturošus produktus – tie nodrošinās izteiktāku sāta sajūtu. Šādas brokastis izskatās, piemēram, šādi: pilngraudu maize ar svaigo sieru, gurķi un zaļumiem vai omlete ar ziedkāpostiem, tomātiem un rudzu maizes šķēli,” stāsta sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
Idejas saldo un sāļo putru piedevām
Vasaras laikā, gatavojot putru saldajā versijā, labāk ir pievienot nevis ievārījumu, bet svaigus augļus un ogas. Tāpat, gatavojot putras sāļo versiju, var pievienot svaigus dārzeņus, zaļumus.
Idejas omletes papildināšanai ar C vitamīnu un dzelzi
Gatavojot omleti, jāatceras pievienot kādus dārzeņus, piemēram, kabaci, brokoli. Omleti var pasniegt ar svaigu dārzeņu salātiem, kā arī, lai bagātinātu ikdienas ēdienkarti ar C vitamīnu, dzelzi un citām bioloģiski aktīvām vielām, omleti pārkaisi ar sīpollokiem, dillēm, spinātiem vai citiem zaļumiem.
Kā pareizi apēst brokastu putru
“Kad runā par klasiskām brokastīm, tas ir, par auzu pārslu putru, daudzi piemin, ka pēc putras ātri gribās ēst. Šajā gadījumā es ieteiktu pievērst uzmanību diviem aspektiem. Vai auzu pārslu putra ir ātri vārāmā? Ja tā ir, to būtu nepieciešams aizvietot ar pilngraudu auzu pārslām, jo šo produktu gremošanas process norisinās ilgāk,” norāda uztura speciāliste, “Rimi Bērniem” eksperte Olga Ļubina. Otrs viņas ieteikums ir: pievienot putrai ar olbaltumvielām bagātu piedevu, piemēram, vienu divas karotes biezpiena, vai riekstu sviestu, vai vienu ēdamkaroti riekstu vai sēklu. Šie divi askpekti nodrošinās, ka sāta sajūta pēc apēstās putras saglabājas ilgāku laiku.
Brokastu receptes
Auzu pārslu putra ar magonēm
Sastāvdaļas:
100 g pilngraudu auzu pārslu
250 ml ūdens
250 ml piena vai augu dzēriena
1 ēdamk. magoņu
1 banāns
1-2 tējk. riekstu (samaļ, ja dod bērnam, kas jaunāks par 3 gadiem)
Sviests
Kanēlis, vaniļa, sāls – pēc garšas
Gatavošana:
- Auzu pārslas pārlej ar ūdeni un vāra uz lēnas uguns aptuveni 10-15 minūtes, līdz ūdens iztvaiko.
- Lej klāt pienu, garšvielas, sviestu un vāra vēl 5 minūtes.
- Putrai pievieno magones, saspaidītu banānu un atstāj 5 minūtes “ievilkties”.
- Pasniedz ar riekstiem vai riekstu sviestu.
Dārzeņu pankūkas
Sastāvdaļas:
100 ml kefīra
2 olas
40 g cietā siera
4 ēdamk. miltu (var izmantot gan griķu, gan kviešu, gan rīsu miltus)
½ tējk. cepamā pulvera
1 kabacis
1 brokolis
1 tomāts
Nedaudz sīpolloku
Garšvielas – paprikas pulveris, ķiploku pulveris
Gatavošana:
- Kabaci sarīvē, nospiež tā sulu.
- Sarīvē arī brokoli un sieru.
- Lokus un tomātus smalki sakapā.
- Visus dārzeņus samaisa kopā, pievieno olas, kefīru un garšvielas. Noslēgumā pievieno miltus un cepamo pulveri, samaisa. Atstāj mīklu uz 5 minūtēm.
- Uzkarsē pannu, ieeļļo to un cep nelielas dārzeņu pankūkas.
- Pasniedz ar skābo krējumu vai grieķu jogurtu.