Cik daudz kafijas dienā ir par daudz?

Daudzi no mums kafiju uzskata par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Dažiem tas ir enerģijas avots, citiem – veids, kā socializēties rīta cēlienā. Taču, kurā brīdī kafijas patēriņš sāk nodarīt vairāk ļauna nekā laba?
Arī bezkofeīna kafija satur kofeīnu.

FOTO: Shutterstock.com

Arī bezkofeīna kafija satur kofeīnu.

Nelielās devās (100-150 mg) kofeīns uzlabo fiziskās un garīgās darbaspējas, mazina nogurumu. Kofeīnu saturošu dzērienu saprātīga lietošana ikdienā ļauj mums justies mundrākiem, darbaspējīgākiem un dzīvespriecīgākiem. Tā ietekmē pastiprinās sirdsdarbība un elpošana, tiek kavēti noguruma procesi muskuļos. Kofeīnu saturoši dzērieni ir pat ieteicami pazemināta asinsspiediena gadījumos.

 

Cik daudz ir pieņemami? 

Saskaņā ar ASV Pārtikas un zāļu pārvaldi (FDA), pieaugušajam nevajadzētu patērēt vairāk kā 400 mg kofeīna dienā. Vidēji vienā krūzē kafijas ir apmēram 80-100 mg kofeīna.

Amerikas Pediatrijas akadēmija neiesaka bērniem un pusaudžiem lietot jebkādu kofeīnu, ieskaitot kafiju.

Tomēr ir daudz faktoru, kas var ietekmēt, kā kofeīns ietekmē ķermeni, piemēram, medikamenti vai jutīgums pret kofeīnu. 

 

Daži cilvēki mēdz pāriet uz bezkofeīna kafiju, taču jāatzīmē, ka arī bezkofeīna kafija joprojām satur kofeīnu – no diviem līdz 15 miligramiem kofeīna vienā 220 ml tasē, pēc FDA datiem.


Pārmērīgas kafijas lietošanas simptomi sevī var ietvert:

  • Bezmiegu
  • Drebuļus
  • Nemierīgumu
  • Ātru sirdsdarbību
  • Kuņģa darbības traucējumus
  • Sliktu dūšu
  • Galvassāpes

 

Reklāma
Reklāma

Lai gan ne visiem pēc pārmērīgas kafijas lietošanas radīsies šie simptomi, ir svarīgi klausīties savā ķermenī un nolikt kafijas krūzi malā, ja sāc izjust kofeīna izraisītos nepatīkamos efektus.

 

Var novest arī nāvē

Cilvēka reakcija uz kofeīnu var mainīties ar vecumu. Tas, ka, piemēram, 25 gadu vecumā tu spēj izdzert 3 kafijas krūzes dienā, nenozīmē, ka 45 gadu vecumā kofeīna efekti būs tādi paši. 

 

Ja kofeīna patēriņš pārsniedz 1200 miligramus dienā, tas var izraisīt nopietnas blakusparādības, piemēram, krampjus vai pat nāvi. Tomēr vidusmēra cilvēkam tas nozīmētu vairāk nekā 20 kafijas tases īsā laika posmā.

Lai gan tas ir reti, iespējams arī pārdozēt kofeīnu. 

Daži kofeīna pārdozēšanas brīdinājuma signāli var būt apgrūtināta elpošana, halucinācijas, apjukums, reibonis, drudzis, neregulāra sirdsdarbība, slikta dūša, vemšana, muskuļu raustīšanās un ātra sirdsdarbība. 


Avots: independent.co.uk

Saistītie raksti