8 veselības ieguvumi, ko sniedz ķirši

Neatkarīgi no tā, vai ķirši tiek baudīti svaigi, saldēti vai žāvēti, to iekļaušana uzturā var būt garšīgs veids, kā uzlabot veselību.
Ķiršu iekļaušana uzturā palīdz uzlabot vispārējo veselību.

FOTO: Shutterstock.com

Ķiršu iekļaušana uzturā palīdz uzlabot vispārējo veselību.

Ķirši ir bagāti ar antioksidantiem

Džanna Masi, sertificēta personīgā trenere un reģistrēta diētas speciāliste, saka: "Ķirši ir bagāti ar antioksidantiem, īpaši antocianīniem un kvercetīnu. Šie savienojumi palīdz cīnīties pret stresu un iekaisumu, potenciāli samazinot hronisku slimību risku.”


Ķiršu iekļaušana uzturā palīdz aizsargāt organismu pret šūnu bojājumiem un uzlabot vispārējo veselību. 


Tie var palīdzēt labāk gulēt

Saskaņā ar Sleep Foundation teikto, melatonīna saturs skābajos ķiršos var palīdzēt uzlabot miega kvalitāti un ilgumu. Melatonīns ir hormons, kas regulē miega un nomoda ciklu, un skābie ķirši ir dabisks šī miegu veicinošā savienojuma avots.


"Nedaudz vecāki pētījumi liecina, ka ķiršu sulā esošais melatonīns var palīdzēt pret bezmiegu un pat uzlabot garastāvokli," saka Destinija Mūdija, reģistrēta dietoloģe.


Tie var mazināt iekaisumu

Pētījumi liecina, ka antocianīni, kas atrodami ķiršos, ir īpaši efektīvi, lai samazinātu iekaisuma marķierus organismā. 

 

Regulāra ķiršu lietošana uzturā var atbalstīt locītavu veselību un mazināt ar iekaisuma slimībām saistīto diskomfortu. "Ķirši satur pretiekaisuma savienojumus, kas var palīdzēt samazināt artrīta un podagras simptomus," saka Masi.


Tie var atbalstīt muskuļu atjaunošanos

Antioksidanti skābajos ķiršos var palīdzēt ķermenim atjaunoties pēc fiziskas slodzes.

 

Ķiršu sulas spēcīgajām antioksidanta īpašībām ir unikāla iedarbība, mazinot muskuļu bojājumus un veicinot to atjaunošanos.


Tie var uzlabot zarnu veselību

2018. gada pārskatā konstatēts, ka ķiršu patēriņš var samazināt vairāku hronisku iekaisuma slimību, tostarp artrīta, sirds un asinsvadu slimību, diabēta un vēža risku.

Reklāma
Reklāma

 

Masi skaidro: "Ķirši var dot labumu sirds un asinsvadu veselībai un asinsspiedienam, ja tos apvieno ar citām veselību veicinošām lietām, piemēram, vingrošanu un sabalansētu uzturu."


Tie var uzlabot imūnsistēmas darbību

Ķirši ir lielisks C vitamīna avots, barības viela un antioksidants, kas ir nepieciešams labas imūnsistēmas uzturēšanai. 

 

"Viena tase sarkano ķiršu bez kauliņiem satur 25 procentus no jūsu ikdienas C vitamīna vērtības, kas ir labi pazīstama uzturviela veselīgas imūnsistēmas atbalstam," skaidro Mūdija. “C vitamīns veicina balto asinsķermenīšu veidošanos, kas palīdz cīnīties pret dažādām slimībām un infekcijām.”


Tie var uzlabot gremošanu

Ķirši ir labs šķiedrvielu avots. Tas palīdz uzturēt veselīgu gremošanas sistēmu un regulēt zarnu kustību, novērst aizcietējumus un atbalstīt mikrobiomu," saka Masi.

 

Ķirši var palīdzēt atbrīvoties no liekajiem kilogramiem

Ķirši ir lieliska uzkoda svara zaudēšanai, jo tajos ir daudz šķiedrvielu un ūdens. Turklāt ķiršu dabiskais saldums var apmierināt tieksmi pēc saldumiem, kuri satur daudz vairāk kaloriju.

 

"Vienā glāzē sarkano ķiršu bez kauliņiem ir tikai aptuveni 85 kalorijas, 3 grami šķiedrvielu un daudz ūdens, kas nodrošina sātīgu uzkodu starp ēdienreizēm," saka Mūdija.


Avots: eatthis.com

Saistītie raksti