Kāpēc kabačus var ēst, cik jaudas, un tomēr tievēt? Atbild uztura speciāliste
Kā izrādās, 1 glāzē sagrieztu kabaču (ap 110 g) ir nieka 19 kcal, 0,4 g tauku, 3,5 g ogļhidrātu, 1,1 g šķiedrvielu un 1,4 g olbaltumvielu.
Glāze ar sagrieztiem kabačiem nodrošina dienā mūsu organismu ar C vitamīnu – 33 %, B6 vitamīnu – 10 % un kāliju – 8 procentiem no dienas ieteicamās devas.
Tā kā nobriedušam kabacim ir sēklas un biezāka miza, to parasti lieto pagatavotu, piemēram, kabaču pankūkās, liek sautējumos un biezzupās.
Mazos kabacīšus (cukīni) var ēst arī svaigus un, protams, izmantot jebkur, lai palielinātu ieteicamo dārzeņu apjomu dienā, kas ir 400–500 g dārzeņu un augļu. Tos var izmantot piemēram, dārzeņu pankūkās, sautējumos, zupās vai svaigus piegriezt salātiem, tādējādi palielinot to apjomu.
Tos var arī sagriezt tievās nūdelēs, pievienot pesto, un tie būs lielisks risinājums, kā aizvietot makaronus. Vēl iesaku blakus ierastajam šašlikam uzgrilēt cukīni vai kabaci kopā ar citiem dārzeņiem (papriku, saldo kartupeli), kā arī ar sēnēm.
Avots: jauns.lv