Kādus ieguvumus tavai veselībai var sniegt griķi?

Griķi ir olbaltumvielām un šķiedrvielām bagāts produkts, kas nesatur glutēnu un satur mazāk kaloriju nekā citi ikdienā lietotie graudaugi. Daudzi griķus ir iecienījuši tieši to izteiksmīgās garšas dēļ.
Griķi nesatur glutēnu.

FOTO: Shutterstock.com

Griķi nesatur glutēnu.

Griķi ir labi zarnu veselībai

Griķi ir lieliski gremošanas veselībai vairāku iemeslu dēļ. 

 

Pirmkārt, kā pilngraudu graudaugi tie ir gan šķīstošo, gan nešķīstošo šķiedrvielu avots, kas ir ļoti svarīgas, lai uzturētu regulāru gremošanas trakta veselību. Otrkārt, griķiem piemīt prebiotikas īpašības, jo tie veicina labvēlīgo zarnu baktēriju augšanu, darbojoties kā veselīgo baktēriju barība. 

 

Ir arī pierādījumi, kas liecina, ka griķi ir sātīgāki nekā citi graudaugi, piemēram, kvieši un rīsi, un tas nozīmē, ka tie ilgāk nodrošina sāta sajūtu.

 

Augstas kvalitātes olbaltumvielu avots

Griķi ir viens no nedaudzajiem augu izcelsmes olbaltumvielu avotiem, kas pazīstams kā pilnvērtīgs olbaltumvielu avots – tie satur visas 9 veselībai nepieciešamās aminoskābes, kas cilvēkam ir jāiegūst ar pārtiku. 

 

Viena griķu porcija (1 tasīte vārītu griķu) nodrošina aptuveni 6 gramus olbaltumvielu (kas atbilst olbaltumvielu daudzumam, kas ir aptuveni 1 lielā olā).

 

Reklāma
Reklāma

Labi līdzsvaro cukura līmeni asinīs

Līdzīgi kā citi graudaugi, kas satur rezistento cieti (fermentējamu šķiedru, kas netiek sagremota), griķi samazina glikozes līmeņa paaugstināšanos.


Vēl viena griķiem raksturīga priekšrocība ir īpaši augsts šķīstošā ogļhidrāta daudzums, kas palīdz mazināt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs diabēta slimniekiem.

 

Var veicināt sirds veselību

Griķi ir vienīgie graudaugi un vieni no nedaudzajiem pārtikas produktiem kopumā, kuros ir augsts antioksidanta – rutīna – līmenis, kas labvēlīgi ietekmē sirds veselību. (Rutīns ir atrodams arī nemizotos ābolos, zaļajā tējā un vīģēs). 

 

Sākotnējie pētījumi liecina, ka rutīnam jeb augu pigmentam piemīt pretiekaisuma īpašības un, iespējams, tas var samazināt asins recekļu veidošanās risku, uzlabojot asinsriti.

 

Griķi ir bagāti ar uzturvielām 

Griķi satur A vitamīnu, B grupas vitamīnus, C vitamīnu un E vitamīnu, kā arī tādas svarīgas minerālvielas kā cinks, magnijs, fosfors, mangāns un selēns, un, salīdzinot ar kviešiem un rīsiem, tajos ir vairāk antioksidantu.  


Avots: realsimple.com

Saistītie raksti