Apelsīnu sula: ko tā dara veselības labā un kāds ir tās lielākais trūkums?

Apelsīnu sula ir viena no populārākajām sulām pasaulē. Vai veikalos pirkta sula krasi atšķiras no svaigi spiestas? Un kā ir ar cukura daudzumu tajā?
Apelsīnos ir arī ievērojams daudzums kālija, magnija, B6 vitamīna, folātu un fitonutrientu (pazīstami arī kā augu savienojumi).

FOTO: Shutterstock.com

Apelsīnos ir arī ievērojams daudzums kālija, magnija, B6 vitamīna, folātu un fitonutrientu (pazīstami arī kā augu savienojumi).

Svaigi spiesta apelsīnu sula tiek uzskatīta par veselīgu dzēriena izvēli, jo satur daudz mikroelementu. Tā ir lielisks C vitamīna avots. Apelsīnos ir arī ievērojams daudzums kālija, magnija, B6 vitamīna, folātu un fitonutrientu (pazīstami arī kā augu savienojumi). Turklāt veikalā nopērkamā apelsīnu sula var būt bagātināta ar tādām uzturvielām kā kalcijs un D vitamīns. Šīs mikrouzturvielas kopīgi atbalsta dažādas organisma sistēmas un mazina iekaisuma procesus organismā.

 

Ko tā dara veselības labā?

  • Atbalsts imūnsistēmai

Apelsīnu sulā esošais augstais C vitamīna saturs var atbalstīt imūnsistēmu kā spēcīgs antioksidants un pat palīdzēt novērst vēža attīstību. Patiesībā 2021. gada pārskatā pierādīts, ka C vitamīns uzlabo vēža ārstēšanas efektivitāti.

 

Apelsīnu sulā atrodamie augu savienojumi, piemēram, flavonoīdi, karotinoīdi un askorbīnskābe, nodrošina arī antioksidantu īpašības, kas palīdz mazināt organisma iekaisumu un atvairīt brīvo radikāļu molekulas, vēl vairāk stiprinot imūnsistēmu.

  • Labvēlīgi ietekmē sirds veselību

Apelsīnu sulas sastāvā esošā C vitamīna un augu savienojumu antioksidanti divkārši veicina arī sirds veselību, jo hronisks iekaisums ir viens no galvenajiem sirds slimību faktoriem. Turklāt apelsīnu sulā esošais magnijs un kālijs ir elektrolīti, kas veicina veselīgu sirds ritmu un darbību.

  • Veicina augšanu un atjaunošanos

Folāti un B6 vitamīns ir ļoti svarīgi veselīgai augšanai un organisma atjaunošanās procesam visa mūža garumā. Folāti ir īpaši svarīgi jaunu šūnu veidošanā, kā arī nervu caurulītes defektu novēršanā grūtniecības laikā.

  • Stiprina smadzeņu veselību

C vitamīnam ir svarīga loma arī neirotransmiteru sintēzē, tādējādi atbalstot vispārējo smadzeņu veselību. 2015. gadā veiktā pētījumā arī konstatēts, ka apelsīnu sulas lietošana uzlabo kognitīvās funkcijas veseliem pusmūža pieaugušajiem, kas, iespējams, ir saistīts ar populārā dzēriena augsto flavonoīdu saturu.

  • Var novērst nierakmeņu veidošanos

Visbeidzot, apelsīnu sulas dzeršana var palīdzēt novērst nierakmeņus. Šie akmentiņiem līdzīgie veidojumi var izaugt līdz tādam lielumam, ka to izvadīšana cauri organismam kļūst mokoša un prasa medicīnisku palīdzību. Apelsīnu sula paaugstina pH un citrātu līmeni urīnā, kas var pasargāt no nierakmeņiem. Patiesībā 2021. gada pētījumā, kas publicēts žurnālā “Nutrients", konstatēts, ka apelsīnu sulai piemīt aizsargājošs efekts pret nierakmeņu veidošanos.
 

Reklāma
Reklāma

Svaigi spiesta sula pret veikalos nopērkamajām

Veikalā pirktā sula tiek pasterizēta, lai iznīcinātu visas potenciāli kaitīgās baktērijas un pagarinātu sulas derīguma termiņu. Turklāt tā var būt bagātināta ar kalciju un D vitamīnu, kas labvēlīgi ietekmē kaulu veselību. Vēl viena liela veikalā nopērkamas apelsīnu sulas priekšrocība ir tā, ka ir pieejami vairāki veidi, no kuriem var izvēlēties atbilstoši savām vēlmēm, tostarp bez mīkstuma, ar zemu mīkstuma saturu, ar zemu skābes saturu vai samazinātu cukura saturu.

 

Tomēr daudzām lielveikalos nopērkamām apelsīnu sulas ir pievienots cukurs, krāsvielas, aromatizētāji vai konservanti, lai uzlabotu sulas garšu, izskatu vai glabāšanas laiku.

Tikmēr nav jāuztraucas par jebkādām noslēpumainām sastāvdaļām glāzē apelsīnu sulas, ko tikko esi izspiedis pats.

 

Apelsīnu sulas dzeršanas trūkumi

Salīdzinot ar vesela apelsīna ēšanu, apelsīnu sulas lietošanas ērtībai ir daži trūkumi. Apelsīnu sulā ir daudz kaloriju un cukura un tajā ir daudz mazāk šķiedrvielu, salīdzinot ar veselu augli.

 

Saskaņā ar Amerikas Savienoto Valstu Lauksaimniecības departamenta (USDA) datubāzes datiem viens liels apelsīns satur aptuveni 4,5 gramus šķiedrvielu, savukārt vienā glāzē apelsīnu sulas ir tikai 0,5 grami. Šķiedrvielas palēnina gremošanu, lai mazinātu cukura līmeni asinīs un palielinātu sāta sajūtu pēc ēšanas. Šīs priekšrocības palīdz izvairīties ne tikai no nevēlamas cukura līmeņa asinīs paaugstināšanās un pazemināšanās, bet arī no vispārējā enerģijas līmeņa pazemināšanās.

 

Apelsīnu sulā esošās papildu kalorijas laika gaitā var veicināt arī nevēlamu svara pieaugumu atkarībā no tā, cik bieži tā tiek lietota.

 

Avots: Realsimple

Saistītie raksti