Vai grūtniece drīkst ēst sēnes? Atbild ģimenes ārste

Topošo māmiņu forumos lasīts, ka grūtnieces nevar ēst sēnes, stāsta kāda portāla “mammamuntetiem.lv” lasītāja. Vai tā ir tiesa, jautājām ģimenes ārstei Mārai Melderei.
Šampinjonus grūtnieces var lietot uzturā, taču jēlu gaļu un zivis gan nevajadzētu. Tātad būtu ieteicams atturēties arī no suši un lašmaizītēm.

FOTO: Shutterstock.com

Šampinjonus grūtnieces var lietot uzturā, taču jēlu gaļu un zivis gan nevajadzētu. Tātad būtu ieteicams atturēties arī no suši un lašmaizītēm.

Trīs iemesli, kāpēc nav ieteicams

Grūtniecības laikā nevajadzētu lietot uzturā meža sēnes, piemēram:

  • gailenes,
  • bekas,
  • bērzlapes,
  • trifeles.

“Tās var saturēt smagos metālus un, iespējams, saņēmušas radioaktīvo starojumu, kas saistīts ar Černobiļas notikumiem,” pamato daktere. 

 

1986. gada 26. aprīlī Černobiļas atomelektrostacijas ceturtajā blokā notika kodolsprādziens, izraisot lielāko katastrofu kodolenerģijas vēsturē. Paaugstināta radioaktivitāte tika konstatēta daudzviet Eiropā, tostarp arī atsevišķās vietās Latvijā. 

 

Vācijā un Zviedrijā pret meža sēņu ieguvi piesardzīgi izturas joprojām. Čehijas veterinārais dienests 2017. gadā paziņoja, ka aptuveni puse mežacūku, kas mīt valsts dienvidrietumos, Šumavas rajonā, ir radioaktīvas, un to gaļu nav ieteicams izmantot pārtikā. Radioaktīvo cēziju cūkas uzņemot, barojoties ar sēnēm, kas labi uzsūc radiāciju no augsnes. Latvijā šis jautājums nav pētīts. 

 

Savukārt smagie metāli vidē nonāk piesārņojuma dēļ. Sēnes tos piesaista īpaši “meistarīgi”.

 

Vēl meža sēnes nevajadzētu ēst tādēļ, ka tās var saturēt arī dažādu slimību izraisītājus. Uz sēnēm var atrasties, piemēram, tārpu vai parazītu oliņas.

 

Svarīgi!

  1. Nereti veikalos nopērkamajos marinējumos vienā burkā saliktas dažādi sēņu veidi. Pirms lietošanas vajadzētu izlasīt, kas īsti burciņā atrodas!
  2. Grūtniecības laikā nebūtu ieteicams lietot uzturā arī veikalos nopērkamos sēņu pulverus.

 

Vai nedrīkst ēst visas sēnes?

Drošu sirdi un prātu var lietot uzturā sēnes, kas audzētas speciālās audzētavās:

  • baltos un brūnos šampinjonus,
  • austersēnes,
  • šitaki sēnes.
Reklāma
Reklāma

 

Šajā gadījumā jāatceras, ka tām pirms pagatavošanas jābūt svaigām, nebojātām. Sēnes vajadzētu kārtīgi notīrīt un labi izcept. 

 

Teorētiski šampinjonus var ēst svaigus – salātos vai uz sviestmaizes. Tomēr daktere iesaka labāk arī tos pirms lietošanas uzturā termiski apstrādāt. Šampinjonus var ēst arī marinētus. 

 

“Tomēr vienmēr ieteicams atcerēties par mērenību un sabalansētu uzturu, it sevišķi grūtniecēm!” atgādina ģimenes ārste.

 

Kas labs sēnēs?

Sēnes paaugstina enerģijas līmeni organismā, palīdz labāk strādāt gremošanas sistēmai un normalizē vēdera izeju, samazina iekaisumus un stiprina kaulus, uzskaita M. Meldere. Turklāt tās satur D vitamīnu un maz kaloriju!

 

Ko vēl nevajadzētu ēst?

Grūtniecības laikā daktere neiesaka ēdienkartē iekļaut termiski neapstrādātus pārtikas produktus:

  • nekarsētu pienu un no tā izgatavotus produktus, piemēram, fetas vai brī sieru;
  • jēlu vai daļēji izceptu gaļu un zivis;
  • jēlas vai mīksti pagatavotas olas.

 

Tas nozīmē, ka nevajadzētu ēst arī suši. “Ja šie produkti nav termiski apstrādāti, tie var saturēt baktērijas, kas izsauc tādas saslimšanas kā toksoplazmozi un listeriozi,” skaidro ģimenes ārste. Grūtniecības laikā šīs saslimšanas var skart vēl nedzimušo bērnu un izraisīt dažādas komplikācijas, piemēram, hidrocefāliju, mikrocefāliju, acu slimību horioretinītu, un pat izraisīt bērniņa nāvi. “Par laimi, tas notiek ļoti reti,” mierina daktere.

 

Zināšanai 

  • Toksoplazmozi ierosina vienšūnas parazīts toksoplazma Toxoplasma gondii, kas ir viens no pasaulē izplatītākajiem parazītiem.
  • Listerioze ir baktēriju ierosināta akūta infekcijas slimība. Tai raksturīgi centrālās nervu sistēmas, limfmezglu un iekšējo orgānu bojājumi.

 

Ņem vērā!

  1. Tikpat svarīgi, kā sekot līdzi saviem uztura paradumiem, ir pievērst uzmanību ēdiena higiēnai un pareizai uzglabāšanai. 
  2. Pēc svaigas gaļas vai zivs pagatavošanas ieteicams kārtīgi mazgāt rokas.
  3. Pirms pagatavošanas vajadzētu rūpīgi nomazgāt jebkura veida salātus un augļus. 

Saistītie raksti