Kādus ieguvumus veselībai sniedz paprika?

Neatkarīgi no tā, vai tā ir svaiga paprika vai to izmanto ēdiena gatavošanā, paprika sniedz daudz ieguvumu veselībai.
Katra paprika, neatkarīgi no tā, vai tā ir zaļa, dzeltena, oranža vai sarkana, atspoguļo tās gatavības pakāpi.

FOTO: Shutterstock.com

Katra paprika, neatkarīgi no tā, vai tā ir zaļa, dzeltena, oranža vai sarkana, atspoguļo tās gatavības pakāpi.

Paprikas krāsas

Katra paprika, neatkarīgi no tā, vai tā ir zaļa, dzeltena, oranža vai sarkana, atspoguļo tās gatavības pakāpi:

  • Zaļā paprika ir paprikas sākuma stadija. To bieži vien var atrast par viszemāko cenu, jo tai nepieciešams vismazāk nogatavināšanas laika. Tā kā to novāc agrāk, zaļajai paprikai ir mazāks saldums un viegli rūgtena garša.
  • Sarkanā paprika ir visilgāk atstāta nogatavoties, padarot to par saldāko, tāpēc tā bieži vien ir arī visdārgākā.
  • Dzeltenā un oranžā paprika ir starp zaļo un sarkano, nedaudz saldāka par zaļo, bet ne tik salda kā sarkanā. Tai arī bieži vien ir augstāka cena nekā zaļajai paprikai, bet zemāka nekā sarkanajai.


Lai gan šīs krāsas var būt savstarpēji aizvietojamas dažādās receptēs, tās piešķir nedaudz atšķirīgas garšas nianses. Ja vēlies nedaudz vairāk salduma, sarkanā paprika var būt vislabākā izvēle, ko var kombinēt ar oranžo un dzelteno papriku, lai pievienotu krāsu. Tomēr dažās receptēs, piemēram, klasiskajos grieķu salātos, rūgtāka paprika var labāk izcelt pārējās ēdiena sastāvdaļas.

 

Sirds un gremošanas sistēmas atbalsts

Pēc Laurenas Minčenas, uztura speciālistes, domām, paprika veicina dabisko organisma detoksikāciju un nodrošina šķiedrvielas, dzelzi un folātus, kas veicina veselīgu gremošanu un sirds darbību. 

 

Lai gan paprika satur nelielu daudzumu šķiedrvielu – 2 % no tās svaigā svara – tā joprojām ir lielisks šķiedrvielu avots, ja ņem vērā zemo kaloriju daudzumu. 100 gramos paprikas ir 6 grami ogļhidrātu un 2,1 grams šķiedrvielu. Turklāt, pateicoties augstajam C vitamīna saturam, paprika palīdz organismam absorbēt dzelzi, kas atrodama augu izcelsmes produktos, piemēram, pupiņās un lēcās.


Bagātīgs kālija avots

Neatkarīgi no krāsas, paprika ir lielisks kālija un A vitamīna avots, saka Brigita Zeitlin, reģistrēta dietoloģe. Kālijs ir būtisks sirds veselībai, pazemina asinsspiedienu un palīdz cīnīties pret vēdera uzpūšanos, samazinot ūdens aizturi organismā.

Reklāma
Reklāma


Redzes uzlabošana

Vidēji liela sarkanā paprika nodrošina aptuveni 234 mcg A vitamīna, kas ir liela daļa no sievietēm ieteicamās dienas devas (700 mcg). A vitamīns palīdz uzturēt acu veselību un saglabāt labu redzi, kā arī veicina spēcīgu imūnsistēmu un veselīgu ādu.


Antioksidantu avots

Sarkanajā paprikā  ir daudz C vitamīna un karotinoīdu, kas darbojas kā spēcīgi antioksidanti, palīdzot uzturēt veselīgu sirds un asinsvadu sistēmu un novēršot acu slimības. Viena vidēji liela sarkanā paprika nodrošina 169 % no ieteicamās C vitamīna dienas devas.


Ādas veselībai

Paprika satur antioksidantu vitamīnus un karotinoīdus, kas var palīdzēt novērst novecošanās pazīmes, piemēram, sīkas grumbiņas un elastības zudumu. Eimija Gorina, reģistrēta dietoloģe, norāda, ka zaļo un dzelteno papriku lietošana var palīdzēt samazināt grumbu veidošanos ap acīm.


Vai var apēst pārāk daudz paprikas?

Jā, ar paprikas lietošanu var pārspīlēt, norāda Minčene. Pārāk daudz paprikas uzturā var nozīmēt mazāku citu svarīgu uzturvielu uzņemšanu, kas ilgtermiņā var izraisīt uzturvielu trūkumu. Turklāt cilvēkiem ar paprikas nepanesamību tās lietošana var radīt gremošanas un iekaisuma simptomus. Minčene iesaka ierobežot paprikas lietošanu līdz vienai paprikai dienā un konsultēties ar ārstu, ja rodas kādi simptomi.

 

Avots: realsimple.com

Saistītie raksti