Vai var ēst kāpuru sagrauztas un vecas sēnes?

“Kad tīru sēnes, dzīvesbiedrs bieži zūdās, ka lielu daļu viņa lasījuma izmetu miskastē. Tas tāpēc, ka viņš lasa tārpainas un neredz tur neko sliktu, bet man mācīts: tādas ēst nedrīkst. Kā tad īsti ir?” jautā portāla lasītāja Ieva.
Lielas sēnes efektīgi izskatās bildēs, taču ne vienmēr tās vajadzētu lietot uzturā. Ilustratīvs foto.

FOTO: Ilze Šķietniece

Lielas sēnes efektīgi izskatās bildēs, taču ne vienmēr tās vajadzētu lietot uzturā. Ilustratīvs foto.

Mēdz teikt – jo sliktāka redze, jo tīrākas sēnes, joko mikoloģe Inita Dāniele. Jau nopietnāk turpinot, viņa uzsver, ka vispirms cilvēkiem būtu jāatceras: sēnēs ir nevis tārpi, bet kāpuri. Tie izšķiļas no pieaugušo kukaiņu sēnēs iedētajām oliņām. 

 

Kāpurus apēdot, liela nelaime nenotiks un būtiskas veselības problēmas neradīsies. Jautājums vairāk esot par katra sēņu mīļotāja nostāju un gaumi. “Skaidrs, ka kāpurs uz tualeti nekur ārpusē nelien, un visi blakusprodukti, ko izdala, paliek sēnē,” norāda I. Dāniele. Viņa piebilst, ka neesam jau tik trūcīgi, lai ēstu nekvalitatīvu produktu. 

 

Tas pats attiecas uz pāraugušām un vecām sēnēm. Neviens taču neēd vecu gaļu un nedzer vecu pienu! 

Reklāma
Reklāma

 

Mikoloģe norāda, ka lielas sēnes ne vienmēr ir pāraugušas vai vecas. Tas atkarīgs no katras sēņu sugas. Vecas var būt arī augumā pavisam mazas sēnītes. 

 

Kā noteikt, ka sēne ir veca? Piemēram, vecas bekas kātiņu tādā gadījumā ir grūti sagriezt, tas ir sīksts un šķiedrains. Tāpat vecas sēnes ir tādas, kam lielas, mīkstas, cepurītes, kurās uzkrājies liels šķidruma daudzums.

Saistītie raksti