Kāpēc bērniem TIK ļoti garšo makaroni? Uztura speciāliste pasaka priekšā, kurus izvēlēties pilnvērtīgākai maltītei

Kāpēc daudzi bērni makaronus sauc par savu mīļāko ēdienu, cik kaloriju makaroni satur un kurus izvēlēties pilnvērtīgākai maltītei, skaidro sertificēta uztura speciāliste, Rimi bērniem eksperte Olga Ļubina.
Olga Ļubina aicina vecākus bērnu ēdienkartes dažādošanai jau no mazotnes uzturā iekļaut pilngraudu makaronus, kā arī makaronu izstrādājumus no citiem graudaugiem un pākšaugiem, kas mūsdienās ir pieejami ļoti plašā klāstā.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Olga Ļubina aicina vecākus bērnu ēdienkartes dažādošanai jau no mazotnes uzturā iekļaut pilngraudu makaronus, kā arī makaronu izstrādājumus no citiem graudaugiem un pākšaugiem, kas mūsdienās ir pieejami ļoti plašā klāstā.

Makaroni ir miltu izstrādājums, un šī produkta uzturvērtība ir atkarīga no tā, kādus miltus izmanto makaronu pagatavošanai. Tradicionāli makaronus gatavo no kviešu miltiem, taču šobrīd makaronu paveidu ir ļoti daudz – tos gatavo arī no cieto kviešu, pilngraudu kviešu, griķu, auzu, kukurūzas, rīsu, zirņu, kvinojas, lēcu un citiem miltiem. Ņemot vērā miltu dažādību, makaronu sastāvs pēc uzturvērtības var ļoti atšķirties.

 

Cik kaloriju satur makaroni

Tradicionāli kviešu makaroni uz 100 gramiem produkta satur ap 350 kcal, 75 g ogļhidrātu, 3 g šķiedrvielu, 1 g tauku un 12 g olbaltumvielu. Pilngraudu makaronu sastāvs atšķiras nedaudz ar ogļhidrātu (65 g) un tauku (3 g) daudzumu uz 100 gramiem produkta. “Kopējā enerģētiskā vērtība kviešu miltu un pilngraudu makaroniem ir praktiski identiska, tomēr pilngraudu makaronu vērtība ir šķiedrvielās – to ir vairāk, aptuveni 12 g uz 100 gramiem produkta. Pilngraudu makaroni satur arī vairāk B grupas vitamīnu, selēna, magnija un vara,” stāsta Olga Ļubina.

 

Arī lēcu makaronu uzturvērtība ir ap 350 kcal, tauki ap 1–2 g, ogļhidrāti 55 g un olbaltumvielas 26 g uz 100 gramiem produkta. Turku zirņu makaroni satur vairāk olbaltumvielu un šķiedrvielu (6 g) nekā parastie makaroni, tie ir bagāti ar dzelzi, magniju un B grupas vitamīniem.

 

Recepti, kā pagatavot makaronus mājas apstākļos, skati šeit

 

Kāpēc bērniem tik ļoti garšo tradicionālie kviešu makaroni?

 

“Kāre pēc kviešu makaroniem varētu būt saistīta ar vairākiem faktoriem, viens no tiem – tekstūra; makaroniem piemīt mīksta, viegli košļājama tekstūra. Arī makaronu forma ir ļoti dažāda, katrs var piemeklēt sev vairāk tīkamo – spageti, spirāles, burtiņu formas vai citu. Tāpat klasiskajiem kviešu makaroniem ir samērā neitrāla garša, to ir viegli kombinēt ar dažādiem citiem produktiem, piemēram, malto gaļu, sieru vai zivīm,” atbild Rimi bērniem eksperte. 

 

Teiktajam piekrīt arī Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis: “Bērniem garšo vienkāršs, bet gards ēdiens, tāpēc makaroni ļoti bieži ierindojas bērnu ēdienkartes pirmajā vietā. Makaroniem nav noteiktas garšas – to var radīt pats ēdiens. Makaroni ēdienu var padarīt arī interesantu – bērni pasauli uztver caur rotaļu prizmu, savukārt makaroni ir kā pasaka – tie var būt ne vien dažādas formas, bet arī krāsas. Bezgalīgas variācijas! Makaroni var būt saldi, piemēram, piena zupā vai ar saldo kečupu. Sāļi, pasniedzot ar siera vai gaļas mērci. Tie ir gardi kā silti, tā auksti, kā mīksti, tā kraukšķīgi”. 
 

Tomēr uztura speciāliste Olga Ļubina aicina vecākus bērnu ēdienkartes dažādošanai jau no mazotnes uzturā iekļaut pilngraudu makaronus, kā arī makaronu izstrādājumus no citiem graudaugiem un pākšaugiem, kas mūsdienās ir pieejami ļoti plašā klāstā.

Reklāma
Reklāma

 

Receptes, kurās izmantot citādus makaronus – pilngraudu, lēcu vai citus 

 

Maltās gaļas mērce ar makaroniem 

Sastāvdaļas:

  • 300 g pilngraudu makaronu 
  • 400 g tītara maltās gaļas 
  • 1 sīpols 
  • 1 vidēja izmēra burkāns
  • 350 g sasmalcinātu tomātu savā sulā 
  • 100 g rīvēta siera 
  • Garšvielas 
  • Olīveļļa cepšanai

 

Gatavošana:

  1. Novāra makaronus saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma.
    Sīpolus smalki sakapā, burkānus sarīvē un apcep uz pannas olīveļļā. Pievieno malto gaļu un apcep.
  2. Pievieno sasmalcinātus tomātus un sautē 10–15 minūtes. 
  3. Gatavajai mērcei pievieno novārītus makaronus un rīvētu sieru. Ēdienu atstāj zem vāka vēl 5–10 minūtes.  

 

Lēcu makaroni ar tunci 

Sastāvdaļas:

  • 300 g lēcu makaronu
  • 200 g tunča savā sulā
  • 1–2 ķiploka daiviņas 
  • 300 g sasmalcinātu tomātu savā sulā
  • 1 paprika
  • 100 g rīvēta siera
  • Olīveļļa cepšanai
  • Svaigs baziliks dekorēšanai
  • Sāls, pipari, oregano pēc garšas

 

Gatavošana:

  1. Novāra lēcu makaronus atbilstoši gatavošanas instrukcijai uz iepakojuma. 
  2. Eļļā uz pannas apcep sasmalcinātu ķiploku, pievieno tunci un apcep aptuveni 5 minūtes.
  3. Pievieno tomātus savā sulā, smalki sagrieztu papriku, garšvielas un sautē aptuveni 10–15 minūtes. 
  4. Pievieno makaronus un rīvētu sieru. Ēdienu noņem no uguns un atstāj uz vēl 10–15 minūtēm. 
  5. Pasniedzot dekorē ar svaigām bazilika lapiņām.

Saistītie raksti