Izraisa 840 reižu vairāk saslimšanas! Eksperti brīdina par riskiem, lietojot uzturā noteiktu piena veidu
Nepasterizēts piens atkal nonācis uzmanības centrā, jo Kalifornijā kādam bērnam pēc šāda piena dzeršanas bija drudzis un vemšana. Sākotnēji bija aizdomas par inficēšanos ar putnu gripu, taču testi to neapstiprināja.
Kas ir nepasterizēts piens?
Nepasterizēts piens ir tāds, kas nav termiski apstrādāts, lai iznīcinātu baktērijas un citus kaitīgus mikroorganismus. Veikalos pārdotais piens ir pasterizēts, kas padara to drošu lietošanai uzturā.
Kāpēc cilvēki izvēlas nepasterizētu pienu?
Daži influenceri un politiķi apgalvo, ka nepasterizēts piens ir veselīgāks – tas uzlabojot gremošanu, stiprinot imūnsistēmu un samazinot alerģijas. Šie apgalvojumi bieži vien balstās uz "higiēnas hipotēzi", kas norāda, ka pakāpeniska saskare ar mikroorganismiem veicina imunitāti. Tomēr eksperti brīdina: nepasterizēts piens var izraisīt nopietnas slimības pat pēc vienreizējas lietošanas.
Daļa cilvēku arī uzskata, ka nepasterizēts piens ir dabīgāks un ka senatnē tas tika lietots droši. Tomēr vēsture rāda, ka tajos laikos pārtikas izraisītu slimību un nāves gadījumu bija vairāk.
Vai nepasterizēts piens ir drošs?
Nē, eksperti uzsver, ka nepasterizēts piens var saturēt bīstamas baktērijas, kas izraisa, piemēram, listeriozi, kampilobakteriozi un salmonelozi. Īpaši riskanti tas ir bērniem, grūtniecēm un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu, jo šīs baktērijas var izraisīt dzīvībai bīstamas komplikācijas.
Pētījumi rāda, ka nepasterizēti piena produkti izraisa 840 reizes vairāk saslimšanas un 45 reizes vairāk hospitalizāciju nekā pasterizētie produkti.
Lai arī nepasterizēts piens var šķist veselīgāks vai dabiskāks, taču tam trūkst zinātnisku pierādījumu, un tā lietošana rada nopietnus veselības riskus, īpaši bērniem.
Pasterizēts piens sniedz tās pašas uzturvērtības priekšrocības, bet bez riska inficēties. Veselības speciālisti iesaka nepakļaut ģimeni nevajadzīgam riskam un izvēlēties drošus produktus.