Šie 4 mikroelementi bērniem trūkst visbiežāk: cēloņi, pazīmes, risinājumi un gardas receptes

“Veselīgam un sabalansētam uzturam ir izšķiroša loma bērna attīstībā un veselībā, tāpēc ir svarīgi sekot līdzi bērna ikdienas ēdienkartei. Augšanas un attīstības procesā bērna organismam ir paaugstinātas uzturvielu prasības, un mikroelementu trūkums var negatīvi ietekmēt veselības stāvokli nākotnē,” stāsta sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Daudz iespējams koriģēt ar uzturu.

FOTO: Publicitātes foto

Daudz iespējams koriģēt ar uzturu.

1. Dzelzs deficīts 

“Dzelzs deficīts ir viens no izplatītākajiem mikroelementu trūkumiem bērniem. Tas bieži rodas nepietiekamas dzelzs uzņemšanas dēļ, īpaši, ja uzturā trūkst dzelzi saturošu produktu, piemēram, gaļas, zivju un pākšaugu,” uzskaita Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
 

Galvenie iemesli:

  • dzelzs deficīts mātei grūtniecības laikā;
  • novēlota piebarošanas uzsākšana ar dzelzi saturošiem produktiem;
  • pārmērīga piena produktu lietošana, jo kalcijs kavē dzelzs uzsūkšanos;
  • paātrināta augšana agrīnā bērnībā un pusaudžu gados.
     

Dzelzs dienas deva bērniem:

  • pirmsskolas vecumā: 8 mg;
  • 7–11 gadu vecumā: 10 mg;
  • 12–14 gadu vecumā: 11 mg;
  • no 15 gadu vecuma: 15 mg meitenēm, 11 mg zēniem.
     

Dzelzs deficīta simptomi:

  • nogurums un vājums;
  • bālums;
  • imunitātes pavājināšanās;
  • grūtības koncentrēties.

 

Profilakse un risinājumi:

  1. Uzturā iekļaut dzelzi saturošus produktus: subproduktus, pākšaugus (turku zirņus, pupiņas, spinātus).
  2. Pākšaugus pirms lietošanas mērcēt, lai samazinātu fitīnskābi, kas traucē dzelzs uzsūkšanos.
  3. Izvairīties no piena produktu kombinēšanas ar dzelzi saturošiem produktiem.
  4. Uzturā pievienot C vitamīna avotus, lai uzlabotu dzelzs uzsūkšanos (piemēram, papriku, zaļumus, skābētos kāpostus, citrusaugļus).
     

2. Kalcija deficīts 

“Kalcijs ir būtisks stipriem kauliem un zobiem, taču tā trūkums var rasties, ja bērns atsakās no piena produktiem vai ievēro eliminācijas jeb piena izslēgšanas diētu, piemēram, govs piena olbaltumvielu alerģijas dēļ,” stāsta uztura speciāliste. 

 

Kalcija dienas deva bērniem:

  • pirmsskolas vecumā: 600 mg;
  • skolas vecumā: 800 mg;
  • no 11 gadu vecuma: 900–1200 mg.
     

Profilakse un risinājumi:

  1. Ikdienā lietot piena produktus vai to aizvietotājus (sojas, mandeļu, auzu dzērienus ar pievienotu kalciju).
  2. Uzturā iekļaut kalcija avotus: mandeles, sardīnes, sezama sēklas, spinātus, brokoļus.
     

3. D vitamīna trūkums

D vitamīnu pārsvarā organisms sintezē saules gaismā, taču Latvijas klimatā tās nav tik daudz, līdz ar to šā vitamīna daudzums bieži ir nepietiekams.

 

Profilakse un risinājumi:

  1. Lietot D vitamīnu uztura bagātinātāju veidā.
  2. Uzturā iekļaut treknas zivis, olu dzeltenumu.

 

Reklāma
Reklāma

4. Joda deficīts 

“Jods ir svarīgs vairogdziedzera darbībai un nervu sistēmas attīstībai. Latvijā joda deficīts ir izplatīta problēma, īpaši grūtniecēm un bērniem,” stāsta Olga Ļubina.
 

Profilakse un risinājumi:

  1. Lietot jodēto sāli.
  2. Uzturā iekļaut jūras produktus, zivis, piena produktus.

 

Mikroelementiem bagātas receptes 

 

Šokolādes mafini ar griķiem un pupiņām 

 

 

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze zaļo griķu (iepriekš izmērcētu vai diedzētu)
  • 1 glāze vārītu pupiņu
  • 2 nogatavināti banāni
  • 0,5 glāzes kokosriekstu piena
  • 1 ēdamk. kokosriekstu eļļas
  • 3 ēdamk. kakao vai karoba pulvera
  • 50 g žāvētu aprikožu 
  • ½ tējk. kanēļa 
  • Šķipsniņa sāls
  • Rūgtā šokolāde pārkaisīšanai
     

Gatavošana:

  1. Visas sastāvdaļas, izņemot aprikozes un šokolādi, sablendē līdz viendabīgai masai.
  2. Masai pievieno sagrieztas aprikozes.
  3. Mīklu pilda mafinu formiņās un pārkaisa ar šokolādes gabaliņiem. 
  4. Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 30 minūtes. 
     

Zivs un ķirbja kotletes 


 

 

Sastāvdaļas:

  • 300 g maltas zivs filejas 
  • 1 ola
  • 50 g ķirbja 
  • 1 neliels sīpols
  • 60 g burkānu 
  • 1 daiviņa ķiploka 
  • Sāls, pipari un svaigas dilles pēc vajadzības 
     

Gatavošana:

  1. Sarīvē burkānu un ķirbi, pievieno maltās zivs masai. 
  2. Uz smalkās rīves sarīvē ķiplokus, smalki sagriež sīpolus un pievieno kotlešu masai. 
  3. Pievieno olu, garšvielas, dilles un masu rūpīgi samīca. 
  4. No mīklas veido nelielas kotletes, kārto uz cepampapīra pannā un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 20 minūtes (līdz kotletes zeltaini brūnas). 

Saistītie raksti