Šķiedrvielas bērnu uzturā: ļoti vajadzīgas, bet pārmēru var samazināt dažu mikroelementu uzsūkšanos

FOTO: Publicitātes foto
Vai zini, cik daudz šķiedrvielu bērnam ir nepieciešams?
Kas ir šķiedrvielas?
Viens no svarīgākiem faktoriem, kas palīdz nodrošināt normālu gremošanas trakta darbību, ir pietiekams šķiedrvielu daudzums uzturā. Šķiedrvielas ir augu izcelsmes ogļhidrāti, kas netiek pilnībā sagremoti. Tām ir divi galvenie veidi:
- šķīstošās šķiedrvielas – kalpo par barību zarnu labvēlīgajām baktērijām, veicinot veselīgu mikrofloru;
- nešķīstošās šķiedrvielas – veicina normālu zarnu darbību un samazina aizcietējumu risku.
Kāpēc šķiedrvielas ir svarīgas bērniem?
Šķiedrvielas sniedz daudzas veselības priekšrocības, piemēram:
- veicina gremošanas sistēmas veselību;
- nodrošina ilgstošu sāta sajūtu, kas var palīdzēt svara regulācijai;
- stabilizē cukura līmeni asinīs;
- samazina aizcietējuma risku un veicina zarnu regulāru darbību.
Tomēr pārmērīga šķiedrvielu uzņemšana var samazināt dažu mikroelementu, piemēram, dzelzs, uzsūkšanos un apēstā uztura daudzumu, kas var nebūt vēlams maziem bērniem vai tiem, kam ir slikta apetīte.
Cik daudz šķiedrvielu bērnam ir nepieciešams?
Uztura speciāliste iesaka:
- 1–3 gadi – aptuveni 19 grami dienā;
- 4–8 gadi – aptuveni 25 grami dienā;
- 9–13 gadi – 28–31 grams dienā.
“Šķiedrvielu saturs pārtikas produktos ir aptuveni šāds: 100 gramos rudzu vai graudu maizē var būt ap 8 gramiem šķiedrvielu, 1 glāze ogu satur 5–8 gramus, 1 vidēja lieluma bumbieris – 5 gramus, pākšaugos ir vidēji 9–13 grami uz 100 gramiem produkta,” skaidro Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Kā uzņemt pietiekami daudz šķiedrvielu?
Vecāki var veicināt bērna šķiedrvielu uzņemšanu, uzturā iekļaujot:
- dārzeņus un augļus – piedāvā tos katru dienu un katrā maltītē! Ja tas ir droši un iespējams, tad nemizo tos;
- pilngraudu produktus – rafinētu miltu izstrādājumu vietā labāk izvēlēties pilngraudus un izstrādājumus no tiem, piemēram, rudzu un graudu maizi, pilngraudu auzu pārslas (nevis ātri vārāmās pārslas), brūnos rīsus u. c.;
- pākšaugus – pupiņas, zirņus, lēcas, turku zirņus;
- riekstus un sēklas – pievieno salātiem, putrām vai lietot kā uzkodu, taču mazākiem bērniem jāuzmanās no aizrīšanās riska.
Ko darīt, ja bērns atsakās no šķiedrvielām bagātiem produktiem?
Ja bērns negrib ēst ar šķiedrvielām bagātus produktus, vecāki var tos “paslēpt” dažādos ēdienos. Šeit dažas idejas:
- pilngraudu makaronus sajauc ar maltās gaļas mērci un tomātu pastu;
- kotletēm pievieno dārzeņus – kabaci, burkānu, ziedkāpostu;
- plāceņiem pievieno lēcas, auzu pārslas, ķirbi, ābolus vai bumbierus.
Sekojot šiem ieteikumiem, vecāki var nodrošināt bērnam veselīgu uzturu, kas veicina labu gremošanas sistēmas darbību un kopējo veselību.