Cukura aizvietotāji: kādi ir un kurus drīkst lietot bērni?

FOTO: Shutterstock.com
Divas receptes, kurās izmantoti cukura aizvietotāji un kuras ir piemērotas bērniem.
Cukura patēriņš un tā ietekme uz bērniem
Pasaules Veselības organizācija (PVO) rekomendē: bērniem ar normālu ķermeņa masu vecumā no 2 līdz 18 gadiem pievienotā cukura patēriņš nedrīkst pārsniegt 10 % no kopējā dienas enerģijas daudzuma. Ja bērnam ir liekais svars vai aptaukošanās, pievienotā cukura daudzums nedrīkst pārsniegt 5 % no kopējā enerģijas daudzuma.
“Tas nozīmē, ka bērnam vidēji dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par 25 gramiem cukura (aptuveni 5 tējkarotes). Diemžēl šis daudzums bieži tiek pārsniegts, jo cukurs ir atrodams ne tikai saldumos, bet arī dažādos pārstrādātos produktos, dzērienos un pat šķietami veselīgos ēdienos, piemēram, jogurtos un brokastu pārslās,” akcentē Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Cukura aizvietotāju veidi
Cukura aizvietotāji ir vielas, kas piešķir saldo garšu, bet satur mazāk kaloriju vai nesatur tās vispār. Tos var iedalīt dabīgajos un mākslīgajos saldinātājos.
Dabīgie saldinātāji
- Medus – dabīga saldviela, kas satur fruktozi, glikozi, minerālvielas un antioksidantus. Tas stiprina imūnsistēmu, tomēr joprojām ir cukura avots, tāpēc to vajadzētu lietot ar mēru gan bērniem, gan pieaugušajiem.
- Kļavu sīrups – iegūts no kļavu sulas, satur minerālvielas, piemēram, mangānu un cinku. Tā glikēmiskais indekss ir zemāks nekā parastajam cukuram, bet tas ir saldāks nekā parastais cukurs. Šis sīrups ir laba alternatīva desertos un brokastu ēdienos, taču jālieto ar mēru tāpat kā citas saldvielas.
- Agaves sīrups – iegūts no agaves auga, satur lielu fruktozes daudzumu. Lai gan tam ir zems glikēmiskais indekss, pārmērīgs tā patēriņš var negatīvi ietekmēt aknu veselību un vielmaiņu, tāpēc arī to ieteicams lietot samērīgi. Satur daudz fruktozes, kas var negatīvi ietekmēt aknu veselību un vielmaiņu.
- Stēvija – dabīgs saldinātājs no stēvijas auga lapām, aptuveni 200–300 reižu saldāks par cukuru. Pēdējos gados guvusi lielāku popularitāti, jo ir dabīga un nesatur kalorijas. Tā neietekmē glikozes līmeni asinīs, tāpēc to var lietot arī cilvēki ar glikozes vielmaiņas traucējumiem. Stēviju plaši izmanto dažādu ēdienu pagatavošanā – pievieno desertiem, dzērieniem. Tai ir specifiska, nedaudz rūgtena piegarša.
- Eritritols – pieder pie cukura spirtiem, kas dabīgi sastopami augļos, piemēram, melonē, persikos. Rūpnieciski to iegūst no kukurūzas, nesatur kalorijas un līdzīgi kā stēvija neietekmē cukura līmeni asinīs. Ņemot vērā, ka eritritols ir cukura spirts, tā pārmērīga lietošana, līdzīga ka ksilitola vai mannīta, var provocēt caureju.
Mākslīgie saldinātāji
Aspartāms, sukraloze, acesulfāms K un ciklamāts. Populārākais no šiem ir aspartāms, kas ir 200 reižu saldāks par cukuru un tiek plaši izmantots bezcukura dzērienos un konfektēs.
Aspartāms ir apstiprināts kā drošs lietošanai pārtikā, taču pastāv bažas par tā ietekmi uz veselību, īpaši bērniem.
Daži pētījumi liecina, ka aspartāms var provocēt hiperaktivitāti un uzbudināmību, mazina koncentrēšanās spējas, taču tādi novērojumi ir tikai pie ļoti augstām šā saldinātāja devām. Dažiem cilvēkiem tas var izraisīt arī alerģiskas reakcijas, piemēram, nātreni, dermatītu vai gremošanas trakta darbības traucējumus, tāpēc, lietojot jebkuras saldvielas, svarīgi ievērot mērenību.
Kas jādara, lai aizvietotu cukuru?
Daudzos gadījumos saldumus var aizstāt ar dabīgām alternatīvām, piemēram, datelēm, banāniem un žāvētiem augļiem. Ja ir nepieciešams izmantot cukura aizvietotājus, ieteicams izvēlēties stēviju vai eritritolu kā alternatīvas, tomēr mērenība jāievēro arī šādā gadījumā.
Receptes, kas piemērotas bērniem un kurās izmantoti cukura aizvietotāji
Banānu un zemesriekstu sviesta našķi

Sastāvdaļas:
- 2 banāni
- 100 g zemesriekstu sviesta
- 40 g lazdu riekstu
- 80 g šokolādes bez cukura
Gatavošana
- Banānus sagriež ripiņās un izkārto uz cepamā papīra.
- Uz banāniem uzsmērē zemesriekstu sviestu.
- Izkausē šokolādi un pārlej pāri kārtojumam.
- Pārkaisa ar sasmalcinātiem lazdu riekstiem un ievieto saldētavā.
- Kad masa ir sastingusi, sagriež gabaliņos.
Kokosriekstu skaidiņu cepumi

Sastāvdaļas:
- 2 olas
- 60 g kokosriekstu skaidiņu
- 1–2 tējk. stēvijas
Gatavošana
- Olu baltumus atdala no dzeltenumiem.
- Olu dzeltenumus sajauc ar kokosriekstu skaidiņām.
- Olu baltumus sakuļ stingrās putās, pievieno stēviju un saputo vēlreiz.
- Iemaisa saputotos olu baltumus kokosriekstu masā.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 165 °C un cep 10–12 minūtes, līdz kļūst zeltaini.