Uzmanīgi ar dārzeņu un augļu sulām, brīdina speciālisti
Svaigi dārzeņi un augļi ir veselīgi un gardi, bet ar nosacījumu, ka tie ir audzēti bez ķimikālijām, transportēti un uzglabāti pēc iespējas dabiskāk. Jāapzinās, ka ziemas vidū lielveikalos piedāvātajiem svešzemju augļiem un dārzeņiem veselīgu īpašību varētu būt ļoti maz. Drīzāk gan otrādi. Šādu augļu un dārzeņu lietošana var novest pie dažādām slimībām. Cita lieta, ja runājam par pašaudzētiem produktiem.
Daži speciālisti izsaka domu, ka, pašiem uz savu roku izmēģinot
dažādas sulu kūres, ātri vien var sabojāt to, kas vēl organismā
turas normas robežās. Nenoliedzami, svaigas augļu un dārzeņu sulas
satur virkni ļoti vērtīgu un organismam vajadzīgu vielu, tomēr tas
nenozīmē, ka, piemēram, biešu vai burkānu sulu visi var dzert katru
dienu, turklāt neierobežotā daudzumā.
Ja ir vēlme dzert sulas, ieteicams pirms tam konsultēties ar kādu
speciālistu, jo lielākā daļa svaigo sulu ir tik aktīvas, ka spēcīgi
kairina kuņģa un zarnu traktu, tāpēc nav ieteicamas cilvēkiem,
kuriem ir kuņģa un zarnu trakta problēmas, nieru un aknu slimības.
Ja gremošanas sistēma ir kairināta, no skābajām sulām -
citrusaugļu, dzērveņu un jāņogu - būtu jāatsakās. Jāņem vērā, ka
sulas satur ļoti daudz organismā ātri un viegli asimilējamo cukuru.
Arī šis fakts liek sulas patērēt dozēti. Pat tādos gadījumos, ja
veselība ir kārtībā, eksperimentēt nevajag! Sekas var būt ļoti
nepatīkamas un grūti labojamas. Ja sulas gatavojat mājās paši,
atcerieties, ka tās jāizdzer trīsdesmit minūšu laikā pēc to
pagatavošanas, citādi tās zaudē daudz vitamīnu un minerālvielu.
Ķirbju sula ir viena no maigākajām un
nekaitīgākajām sulām, jo nekairina kuņģi. Tā satur daudz karotīna
un vērtīgos kālija sāļus. Ieteicama sirds asinsvadu slimniekiem,
aizcietējumu profilaksei, nieru slimniekiem, ja ir tūskas. Labi
savienojama ar citām sulām. Iesaka bērniem, plaši izmanto sulu
maisījumos mazuļiem.
Biešu sula tiek uzskatīta par veselīgu, jo satur
daudz labo salikto cukuru, B grupas vitamīnus, kālija sāļus,
dzelzi, mangānu. Stimulē asinsradi, mazina stresu, der aizcietējumu
profilaksē. Tomēr jāņem vērā, ka svaigu biešu sulu var lietot tikai
pāris stundas pēc pagatavošanas, turklāt ieteicams to atšķaidīt ar
vārītu ūdeni. Ja ir problēmas ar nierēm vai kuņģa un zarnu traktu,
biešu sulu vispār nav ieteicams dzert. Tīrā veidā sula nav īpaši
garšīga, ar to parasti papildina burkānu, plūmju, kāpostu vai ābolu
sulu.
Tomātu sula stimulē kuņģa darbību, satur daudz
fitoncīdu, kas kavē rūgšanas procesus zarnās. Ieteicams dzert
aptuveni pusstundu pirms ēšanas. Tomātu sula labi kombinējama ar
garšaugiem, īpaši dillēm, pētersīļiem un arī selerijām - gan lapām,
gan saknēm. Tomātu sulā ir daudz C vitamīna - 14,8 mg (100 gramos
ēdamās daļas), daudz minerālvielu - kālija - 236,0 mg, daudz arī
fosfora - 16,0 mg, kalcija,- 15,0 mg un nātrija - 5,1 mg. Tomātu
sulu iesaka tiem, kas vēlas arī tievēt, ja nav veselības
problēmu.
Burkānu sula ir ieteicama bērniem un arī cilvēkiem
pēc slimošanas. Ja ir čūlas slimība, vēdera darbības traucējumi, to
labāk nedzert! Nav ieteicams burkānu sulu dzert tukšā dūšā. Burkānu
sula satur vērtīgo karotīnu (A provitamīnu). Jāņem vērā, ka tā
asimilēšanai nepieciešama taukvielu klātbūtne, tāpēc burkānu sulai
jāpiepilina pāris pilieni labas eļļas.
Burkānu sulu bieži kombinē ar biešu, kāpostu, ķirbju, rabarberu
sulu, dillēm vai pētersīļiem, aveņu, ābolu sulu.