Saldējuma gatavošana. Laiks vasaras baudīšanai!
Saldējums ir vasaras bauda. Un vēl lielāka, ja šo kārumu, ko 13. gadsimtā no Ķīnas uz Eiropu atveda pasaules ceļotājs Marko Polo, tu gatavo pats.
Ir dažādi saldētie saldie ēdieni – saldējums, sorbets, plombīrs un parfē. Tos gatavo līdzīgi kā krēmus, tikai, lai masu iegūtu cietu, to sasaldē, nevis piepievieno želatīnu.
Visvienkāršāk saldējumu pagatavot saldējuma mašīnā, kur masa
vienlaicīgi tiek dzesēta un maisīta. Ja izmanto ledusskapja
saldētavu, tad saldēšanas laikā saldējumu ik pa brīdim jāuzputo,
lai tajā neveidotos ledus kristāli un masa nebūtu poraina.
Saldējumu žanra klasika ir vaniļas saldējums. Uzrakstīšu raidījuma "Ēdam mājās!" vadītājas Jūlijas Visockas recepti un tā gatavošanu pa soļiem.
Vaniļas saldējums
1 l 35 saldā krējuma
2 vaniļas pākstis
8 olu dzeltenumi
170 g pūdercukura vai ļoti smalka cukura
1. Smagā kastrolī ielej saldo krējumu, pievieno vaniļas pākstis (ja lieto vaniļas cukuru, aromāts nav tik spēcīgs, cik no vaniļas pākstīm!). Uzkarsē, līdz parādās pirmie mazie burbulīši. Ja krējums uzvārīsies, saldējums neizdosies.
2. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, līdz masa kļūst gaiša un diezgan srtingra. Pat ar mikseri jākuļ vismaz 6-8 minūtes.
3. Sakultajiem olu dzeltenumiem pievieno nedaudz silta krējuma. Samaisa. Pēc tam pielej atlikušo krējumu un visu labi samaisa, lai masa ir viendabīga.
4. Uz ļoti lēnas uguns, nepārtraukti maisot, visu uzvāra. Tiklīdz masa sāk sabiezēt, to noņem no uguns.
5. Masu ielej plastmasas traukā, atdzesē un uz 6-8 stundām ievieto saldētavā. Lai saldējums izdotos viendabīgs un čaugans, to ik pa stundai ar koka karoti enerģiski samaisa. Sasaldēšanai var izmantot arī saldējuma aparātu.
SALDĒJUMS
Te būs recepšu izlase no mammam.lv/tetiem.lv Virtuves sadaļas:
Vaniļas saldējums (cita recepte)
Paša gatavots vaniļas saldējums
Mandeļu un konjaka saldējums
Brūkleņu saldējums
Ja pēkšņi pie tevis ierodas ciemiņi ar bērniem, šis garšos
lieliski:
Saldētu zemeņu saldējums
Plombīra pamatā ir krējuma saldējums, kam
pievieno ogas, šokolādes gabaliņus, riekstus, sukādes,
ievārījumu.
Ķiršu
plombīrs
SORBETS
Sorbets ir augļu saldējums, kuru gatavo, sasaldējot saldējuma
gatavošanas iekārtā augļu biezeņa un cukura sīrupa maisījumu.
Sorbetos ir maz kaloriju, pasniedz tūlīt pēc pagatavošanas.
Melleņu sorbets
Ērkšķogu sorbets
Ananasu un aveņu saldējums
PARFĒ
Parfē gatavo tāpat kā krēmu, tikai bez želatīna un masu
sasaldē.
Šokolādes parfē
Ātri un vienkārši - nopērc biskvīta ripas, cepumus, saldējumu un
Saldējuma
torte gatava! Tici – vienaldzīgo nebūs!
Ja neesi ar mieru ilgu laiku pavadīt virtuvē, gatavojot saldējumu
pats, tad lieliskus desertus var pagatavot no veikalu plašā
saldējumu klāsta. Ļaujies fantāzijai un droši eksperimentē! Izmanto
dažādu garšu saldējumus, ievārījumus, ogas, augļus, cepumus,
vafeles. Idejas no portāla mammam.lv/tetiem.lv Virtuves sadaļas
-
Raibais
saldējums
Saldējums ar
ķiršiem
Karstas
ogas ar saldējumu
Vēsais
citroniņš – neparasti, jo citronu saldējums pildīts
citronā.
Vaniļas
saldējums ar augļiem – lieliska recepte ar cukurotiem
augļiem, pistācijām un rumu.
Vasaras
veldze - dažādi augļi un piparmētras.
NAŠĶI AR SALDĒJUMU
Saldējums un karsti banāni? Kāpēc ne?
Cepti banāni ar saldējumu.
Neparasti un mazliet pārsteidzoši -
Krāsnī cepts saldējums - cepts saldējums ir
neparasts saldais ēdiens - tas ir gan karsts, gan auksts
vienlaikus. Nebaidies saldējumu vārīt arī eļļā – te būs recepte
Bumba ar pārsteigumu.
Saldējums ar alkohola piedevu -
Vaniļas saldējums ar kafijas pulveri un skotu
viskiju.
Citas saldējumu receptes skati šeit!
Autore: Sanita Šteinberga