13 gadus vecs zēns guvis smagu elektrotraumu

Smagu elektrotraumu vakar Rīgā guvis kāds 13 gadus vecs zēns, atsaucoties uz ziņu aģentūru LETA, raksta nacionālais ziņu portāls: www.kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

13 gadus vecais zēns bija mēģinājis izpētīt, kas notiek Latvenergo elektrosadales skapī, kas atrodas Rīgā, Ziepniekkalna un Ceraukstes ielas krustojumā. Rezultātā zēns guvis ļoti smagu elektrotraumu - abu roku III pakāpes apdegumu ar kaulu lūzumiem un nekrozi. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde zēnu nogādājusi Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Par notikušo mediķi ziņojuši arī uzņēmumam Latvenergo.

 

mirstība ārējo cēloņu dēļ zēniem ir 2 reizes lielāka kā meitenēm

Reklāma
Reklāma


Bērnu un jauniešu vecumā (0-19 gadi) viena no būtiskākajām sabiedrības veselības problēmām Latvijā ir ārējie cēloņi (ceļu satiksmes negadījumi, slīkšana, kritieni, nosalšana, pašnāvības, nosmakšana, aizrīšanās, elektrotraumas, u.c.). Diemžēl bērnu un jauniešu mirstība ārējo cēloņu dēļ Latvijā ir daudz augstāka nekā vidēji ES. Ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo zēnu skaits ir 3 reizes lielāks. Un vispār jāteic, ka mirstība ārējo cēloņu dēļ zēniem ir 2 reizes lielāka kā meitenēm. Visaugstākā mirstība ārējo cēloņu dēļ ir 15-19 gadu vecumā, otrajā vietā 0-4 gadu vecuma grupā. Daļa gūto traumu rada ilgstošas un pat neatgriezeniskas veselības problēmas – apmēram 100 bērnu (0-15) gadu vecumā katru gadu kļūst par invalīdiem ārējo cēloņu dēļ.

Tāpēc, mīļās, mammas un tēti, lūdzu, pārrunājiet ar saviem bērniem drošības jautājumus! Ceļu satiksmes noteikumus, drošību uz ūdens (jo tuvojas peldēšanas sezona), ko nedrīkst aiztikt un pētīt (piemēram, elektrosadales skapjus)!

Pēc statistikas datiem pirmajā vietā ārējo mirstības cēloņu struktūrā ir ceļu satiksmes negadījumi, otrā vietā – noslīkšana, trešajā – pašnāvība, ceturtajā uzbrukums.

Materiāla tapšanā izmantots Sabiedrības Veselības Aģentūras veiktais pētījums Traumatisms un ārējie nāves cēloņi bērniem un jauniešiem, 2005. gads.